Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
More

    1,5 εκατ. ευρώ για αρχαιολογικές ανασκαφές στη Μαυροπηγή δίνει η ΔΕΗ

    1,5 εκατ. ευρώ για αρχαιολογικές ανασκαφές στη Μαυροπηγή δίνει η ΔΕΗ

    1,5 εκατ. ευρώ για αρχαιολογικές ανασκαφές στη Μαυροπηγή δίνει η ΔΕΗ για τη διετία 2018-2019

    Τη διάθεση του ποσού του 1,5 εκατ. ευρώ για τη συνέχιση των αρχαιολογικών ανασκαφών μπροστά από το μέτωπο εκσκαφής στην περιοχή της προτομής του Ορυχείου Μαυροπηγής για τη διετία 2018-2019, αποφάσισε πρόσφατα το Συμβούλιο Διεύθυνσης της ΔΕΗ.

    Οι περισσότεροι ίσως θυμούνται τον ντόρο που είχε προκληθεί πέρυσι, όταν λίγες ημέρες μετά την αντίστοιχη απόφαση του ΣΔ της ΔΕΗ είδε το φως της δημοσιότητας μια απόφαση της τότε υπουργού Πολιτισμού Λ. Κονιόρδου για την πρόσληψη, με έξοδα της ΔΕΗ, 2.338 εργαζομένων στις ανασκαφές, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου και συμβάσεις διάρκειας μέχρι 8 μήνες στις Εφορείες Αρχαιοτήτων Φλώρινας και Κοζάνης.

    Τότε, μάλιστα, κύκλοι της ΔΕΗ είχαν εκφράσει αρκετές απορίες, τόσο για το χρόνο έκδοσης, όσο και για το περιεχόμενό της συγκεκριμένης απόφασης.

    Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι βάσει του ισχύοντος από το 2002 νομοθετικού πλαισίου, όσες εταιρείες πραγματοποιούν εργασίες σε χώρους που χαρακτηρίζονται ως αρχαιολογικοί από τις τοπικές εφορείες αρχαιοτήτων, θα πρέπει να πληρώσουν τα κόστη για την πραγματοποίηση σωστικών ανασκαφών. Η υποχρέωση αυτή περιλαμβάνεται και στους περιβαλλοντικούς όρους των αδειών που δίνονται για τα έργα και αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη των εργασιών από τις εταιρείες, καθώς προτού αυτές ξεκινήσουν οι χώροι θα πρέπει να έχουν αποχαρακτηριστεί.

    Δεδομένου ότι αρκετές από τις περιοχές όπου βρίσκονται ορυχεία λιγνίτη στα οποία δραστηριοποιείται η ΔΕΗ έχουν χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικές από τις τοπικές εφορείες αρχαιοτήτων, όπως εν προκειμένω ισχύει και για τη Μαυροπηγή στο Δήμο Εορδαίας, η εταιρεία καλείται να πληρώσει το κόστος για τις ανασκαφικές εργασίες.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόστος των αρχαιολογικών ανασκαφικών εργασιών που έχει πληρώσει η ΔΕΗ τα τελευταία 13 χρόνια αγγίζει τα 65 εκατ. ευρώ περίπου.

    Ανεξάρτητα από όλα αυτά, είναι γεγονός ότι η περιοχή της Μαυροπηγής είναι εδώ και πολλά χρόνια γνωστή για τα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν κατά καιρούς ανακαλυφθεί εκεί. Μάλιστα, εντός των ορίων ανάπτυξης των λιγνιτωρυχείων στην περιοχή γύρω από το ζωτικό χώρο της Μαυροπηγής βρίσκονται, σύμφωνα με τους αρχαιολογικούς χάρτες, δεκάδες αρχαιολογικοί χώροι.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εργασίες για την επέκταση των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ στο ορυχείο της Ποντοκώμης και της Μαυροπηγής, έφεραν το 2016 στο φως ένα νεολιθικό οικισμό που χρονολογείται γύρω στα 6.500 π.Χ.

    Πηγή: energypress.gr

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
    spot_img
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ