Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Όσα ήξερες για την ερωτική επιθυμία είναι λάθος

    Όσα ήξερες για την ερωτική επιθυμία είναι λάθος

    Kανείς δεν πρόκειται να πεθάνει από την έλλειψη σεξ. Η ικανοποίηση των σεξουαλικών μας αναγκών δεν είναι ενστικτώδης ανάγκη.

    Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται η Emily Nagoski, σεξολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Come as You Are», στο οποίο εκφράζει εξίσου ανατρεπτικές θεωρίες.

    Σε πρόσφατη της συνέντευξη στο περιοδικό New Scientist, η Nagoski δήλωσε πως «η ορμή αποτελεί ένα κινητήριο σύστημα το οποίο πρέπει να αφορά μόνο θέματα ζωής και θανάτου, όπως η πείνα και το κρύο» και όχι τον έρωτα, αφού, σύμφωνα με την ειδικό, όσο κι αν κάποιοι πιστεύουν τ’ αντίθετο, κανείς δεν πρόκειται να πεθάνει από την έλλειψη σεξ.

    Η Nagoski εξηγεί πως η βαρύτητα που έχει δοθεί στη σεξουαλική ορμή οφείλεται σε μια σημασιολογική παρερμηνεία που συνέβη στα 1970, όταν ο κόσμος άρχισε να μιλάει ανοιχτά για μια σειρά από σεξουαλικές δυσλειτουργίες. Η ερωτική επιθυμία πήρε τότε σημαίνοντα ρόλο προκειμένου να δικαιολογήσει το σεξ ως βιολογική ορμή, «ωστόσο, δεν υπάρχει καμία φυσική απόδειξη ότι η ικανοποίηση της λίμπιντο είναι βιολογική ανάγκη»,επισημαίνει η Nagoski.

    Και συνεχίζει λέγοντας πως οι άνθρωποι βιώνουν δύο ειδών ερωτικές επιθυμίες: Την αυθόρμητη έλξη , η οποία συμβαίνει ξαφνικά και αφορά στους άνδρες σε ποσοστό 70% και εκείνη της ανταπόκρισης, όπου το ερωτικό ενδιαφέρον προκύπτει μόνο ως απάντηση σε μια απόπειρα διέγερσης και συνήθως αφορά στις γυναίκες. Αντιθέτως η ξαφνική έλξη (το «πρώτο βήμα» για την επαφή), συναντάται στις γυναίκες σε ποσοστό 10-20%. Αλλά όλα αυτά είναι σχετικά για τη Nagoski, αφού «το γενικό πλαίσιο είναι αυτό που παίζει ρόλο για όλους μας».

    Σύμφωνα, λοιπόν, με τη θεωρία της σεξολόγου, το να μην «ανάβει» ένας άνδρας με το παραμικρό δεν πρέπει να έχει δεινές συνέπειες και δεν αποτελεί διαταραχή. «Νομίζω ότι ο λόγος που περιμένουμε όλοι να έχουν αυθόρμητη επιθυμία είναι επειδή αυτό ισχύει με τους περισσότερους άνδρες». Όπως όμως σε κάθε κανόνα, έτσι και εδώ υπάρχουν εξαιρέσεις.

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
    spot_img
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ