Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023
More

  Έρχονται οι ψηφιακοί λογαριασμοί ασφάλισης

  Έρχονται οι ψηφιακοί λογαριασμοί ασφάλισης

  Καταργείται η θεώρηση βιβλιαρίων ασθενείας

  Προς κατάργηση οδεύει η θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας με το νέο πρόγραμμα «Ατλας», ενώ δημιουργούνται ψηφιακοί λογαριασμοί ασφάλισης και οι πολίτες μέσω Ίντερνετ θα έχουν πλήρη πρόσβαση στα στοιχεία για τον εργασιακό βίο τους.

  Σύμφωνα με την «Καθημερινή», με τα προωθούμενα μέτρα, που θα παρουσιάσει την Παρασκευή ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννη Βρούτσης, από την ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) –όπου τηρούνται τα στοιχεία για όλους τους ασφαλισμένους–, δεν θα απαιτείται κανένα πρόσθετο στοιχείο (π.χ. καρτέλες ενσήμων, βιβλιάρια ασθενείας) για την πρόσβαση των ασφαλισμένων στα Ταμεία, τα νοσοκομεία και σε άλλες υπηρεσίες.

  Το νέο σύστημα θα αναπτυχθεί σε τρεις άξονες:

   

  • Λειτουργία Εθνικού Μητρώου Δικαιούχων Περίθαλψης. Τα ασφαλιστικά ταμεία θα ενημερώνουν σε πραγματικό χρόνο το Μητρώο για τους άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους. Μέσω της ΗΔΙΚΑ, το Μητρώο θα συνδέεται με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και με τα νοσοκομεία ή άλλους παρόχους υγείας, προκειμένου να ελέγχεται ηλεκτρονικά το δικαίωμα των ασφαλισμένων σε παροχές σε είδος. Υπολογίζεται πως θα εξοικονομηθούν ετησίως 1,5 εκατ. ευρώ από τη διακοπή εκτύπωσης και ταχυδρομικής αποστολής αυτοκόλλητων ετικετών για περίπου τρία εκατομμύρια ασφαλισμένους. Το κέρδος θα είναι ακόμα μεγαλύτερο, καθώς με το νέο σύστημα θα μπει τέλος και στις πλαστές θεωρήσεις βιβλιαρίων ασθενείας.

   

  • Λειτουργία Εθνικού Μητρώου Εργοδοτών μέσω του οποίου χορηγείται ασφαλιστική ενημερότητα. Θα καταγράφονται τα πλήρη στοιχεία του φορέα ασφάλισης, του εργοδότη (στην περίπτωση των νομικών προσώπων, της εκπροσώπησης, έδρας, επωνυμίας κ.ά.), της κατηγορίας της επιχείρησης και των τυχόν οφειλών ή ρυθμίσεων. Τα Ταμεία θα στέλνουν στην ΗΔΙΚΑ ηλεκτρονικό αρχείο με το σύνολο των εργοδοτών που υπάρχουν στο πληροφοριακό τους σύστημα με ένδειξη ασφαλιστικής ενημερότητας.

   

  • Δημιουργία Ψηφιακού Λογαριασμού Ασφάλισης. Θα περιλαμβάνονται τα στοιχεία τουασφαλισμένου,Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), ημερομηνία γέννησης, τόπος κατοικίας, στοιχεία εργοδότη κ.ά. Στους νέους ψηφιακούς λογαριασμούς ασφάλισης θα ενσωματωθούν μέσα στο καλοκαίρι 29 δισεκατομμύρια ημέρες ασφάλισης από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 μέχρι και σήμερα. Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να βρουν ανά πάσα στιγμή τον ακριβή αριθμό των ενσήμων, ενώ στόχος είναι να ενημερώνονται ηλεκτρονικά μόλις φτάσει η ώρα της συνταξιοδότησης.
  Newsroom
  Newsroomhttp://refreshnews.gr/
  Ενημέρωση | Ψυχαγωγία | Στείλε μας το άρθρο σου στο [email protected]
  Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
  Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
  spot_img

  Το Νο1 Ραδιόφωνο του Νομού Κοζάνης

  Άκου Δυνατά τις επιτυχίες του σήμερα στον Μελωδία 102.4.

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Enjoy exclusive access to all of our content

  Get an online subscription and you can unlock any article you come across.