Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023
More

  «Ασφαλείς οι Ηλεκτρονικοί Φάκελοι Υγείας»

  Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) εξέδωσε ανακοίνωση, μέσω της οποίας απαντάει στις καταγγελίες πολιτών και γιατρών για «χαλαρότητα» στις διαδικασίες πρόσβασης των επαγγελματιών υγείας στους Ηλεκτρονικούς Φακέλους Υγείας των ασθενών, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι είναι ασφαλείς.

  Οι καταγγελίες έγιναν αρχικά από πολίτες και ασθενείς, οι οποίοι κατέθεσαν στον Ιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου αναφορές για παραβίαση των ηλεκτρονικών ιατρικών φακέλων τους από γιατρούς και το θέμα έφτασε μέχρι την ΗΔΙΚΑ.

  Αναλυτικότερα, μετά τις καταγγελίες των πολιτών, οι γιατροί με τη σειρά τους ζήτησαν με επιστολή τους προς τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, να αυστηροποιηθούν οι διαδικασίες πρόσβασης στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (ΗΦΥ) της ΗΔΙΚΑ.

  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του iatropedia.gr, οι γιατροί καταγγέλλουν πως συμβαίνουν συχνά λάθη κατά την πληκτρολόγηση του ΑΜΚΑ του ασθενούς, κάτι που οδηγεί τον γιατρό να έχει πρόσβαση –άθελά του– στον ιατρικό φάκελο άλλου ασθενούς. Κάτι τέτοιο συνιστά παραβίαση του νόμου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων (GDPR), σημειώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου (ΙΣΗ).

  «Το ιατρικό ιστορικό κάθε πολίτη αποτελεί ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο και η μη σύννομη πρόσβαση σε αυτό αποτελεί κολάσιμη πράξη, αστικά και ποινικά, με βάση τόσο την ευρωπαϊκή όσο και την ελληνική νομοθεσία», τονίζουν συγκεκριμένα τα μέλη του Συλλόγου.

  Η ΗΔΙΚΑ από την πλευρά της σημειώνει πως «τα ευαίσθητα δεδομένα των πολιτών προστατεύονται με υψηλό αίσθημα ευθύνης και πλήρη προσήλωση στις διαδικασίες και στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων».

  Το «ανύπαρκτο ΑΜΚΑ»

  Οι υπεύθυνοι τονίζουν δε πως όταν πληκτρολογείται λάθος το ΑΜΚΑ, το σύστημα οδηγείται «σε ανύπαρκτο ΑΜΚΑ και το σύστημα διακόπτει τη συνέχιση της διαδικασίας συνταγογράφησης».

  Επίσης, ο Οργανισμός αναφέρει πως στον Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας «έχουν πρόσβαση μόνο εξουσιοδοτημένοι γιατροί, «κάτι που δεν αμφισβητείται» και πως «τηρείται λεπτομερής μηχανισμός καταγραφής κάθε προσπέλασης», μέσω της εφαρμογής MyHealth.

  Αυτό που ωστόσο καταγράφεται από τον Ιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου (ΙΣΗ) είναι πως οι ασθενείς μέσω του μηχανισμού καταγραφής της προσπέλασης, πράγματι βλέπουν ποιος γιατρός έχει επισκεφθεί τα ιατρικά τους αρχεία, ωστόσο αυτό δεν παύει να αποτελεί «παραβίαση» εάν ο γιατρός «εισβάλλει» στον φάκελο του ασθενούς χωρίς εντολή δική του, αλλά από λάθος πληκτρολόγηση, όπως λένε.

  Ο ΙΣΗ σημειώνει δε πως έχει δεχθεί παρόμοιες καταγγελίες από πολίτες και συμβουλεύει τα μέλη του να είναι προσεκτικά.

  ΗΔΙΚΑ: «Υπάρχει πλήρης προστασία των δεδομένων των πολιτών, με χρήση σύγχρονων τεχνολογικών μεθόδων»

  «Εκ μέρους της ΗΔΙΚΑ ΑΕ και σε απάντηση σχετικού δημοσιεύματος, η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) υπογραμμίζει ότι υλοποιεί Πληροφοριακά Συστήματα τα οποία διαχειρίζονται τα ευαίσθητα δεδομένα των πολιτών με υψηλό αίσθημα ευθύνης και πλήρη προσήλωση στις διαδικασίες και στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων.

  Όσον αφορά στην πρόσβαση των εξουσιοδοτημένων σύμφωνα με τον Νόμο χρηστών, όπως είναι οι ιατροί, στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ) ενός πολίτη, επισημαίνεται ότι η ΗΔΙΚΑ διατηρεί πλήρη και λεπτομερή μηχανισμό καταγραφής κάθε προσπέλασης. Δεν μπορούν να κάνουν προσπέλαση μη εξουσιοδοτημένοι χρήστες, διότι δεν διαθέτουν εξουσιοδοτημένο κωδικό προσπέλασης.

  O πολίτης είναι σε θέση να ενημερωθεί μέσω του ΑΗΦΥ του για το ιστορικό των προσβάσεων των ιατρών. Επιπλέον, μέσω της εφαρμογής MyHealth ο πολίτης βλέπει τα ιατρικά δεδομένα του (δηλαδή, συνταγές, παραπεμπτικά, ιατρικές βεβαιώσεις, ιατρικά ραντεβού, αποτελέσματα εξετάσεων, βεβαιώσεις νοσηλείας και τους εμβολιασμούς των παιδιών του).

  Σχετικά με τον ΑΜΚΑ, επισημαίνεται ότι στη δομή του περιλαμβάνει ψηφίο ελέγχου (check digit) που επιβεβαιώνει την ορθότητα του αριθμού, όταν αυτός πληκτρολογείται. Ως εκ τούτου η λανθασμένη εισαγωγή ψηφίου οδηγεί σε ανύπαρκτο ΑΜΚΑ και το σύστημα διακόπτει τη συνέχιση της διαδικασίας συνταγογράφησης.

  Σε κάθε περίπτωση, κατά τη διαδικασία της συνταγογράφησης και εφόσον έχει εισαχθεί ορθός ΑΜΚΑ, εμφανίζονται στην οθόνη του ιατρού τα προσωπικά στοιχεία του ασθενούς προκειμένου να ελεγχθεί η ταυτοπροσωπία.

  Όλα τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν την πλήρη προστασία των δεδομένων των πολιτών, με χρήση σύγχρονων τεχνολογικών μεθόδων.

  Συνιστάται στους πολίτες και τους παρόχους υγείας, να διαφυλάττουν το απόρρητο των κωδικών εξουσιοδότησης, όπως άλλωστε οφείλουν να κάνουν με όλους τους απόρρητους κωδικούς (π.χ. τραπεζών, ΔΟΥ κλπ) καθώς αν παραβιαστεί αυτή η συνθήκη ο διαχειριστής των Πληροφοριακών Συστημάτων δεν έχει τη δυνατότητα να εξουδετερώσει την ανεπιθύμητη χρήση».

  Πηγή: iatropedia.gr / Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Newsroom
  Newsroomhttp://refreshnews.gr/
  Ενημέρωση | Ψυχαγωγία | Στείλε μας το άρθρο σου στο [email protected]
  Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
  Ακούστε όλες τις νέες κυκλοφορίες αποκλειστικότητες και τις εκπομπής του Μελωδία 102.4
  spot_img

  Το Νο1 Ραδιόφωνο του Νομού Κοζάνης

  Άκου Δυνατά τις επιτυχίες του σήμερα στον Μελωδία 102.4.

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Πρώτος ακόμα και στη «μέτρια» μέρα του ο Τεντόγλου

  Νικητής στο Diamond League του Παρισιού, με λίγα εκατοστά διαφορά από τον δεύτερο και τον τρίτο, αναδείχθηκε ο Μίλτος Τεντόγλου. Ο Έλληνας πρωταθλητής του μήκους (και κορυφαίος παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια στο αγώνισμα αυτό) είχε καλύτερο άλμα στα 8,13μ.,  με τον...

  Αντιγόνη Κουλουκάκου: Γιατί «έχασα» τον ρόλο σε τρία James Bond και σε ταινία του Γούντι Άλεν

  Η Αντιγόνη Κουλουκάκου σε συνέντευξη της μίλησε για την καριέρα της και τα πρώτα της βήματα ως ηθοποιός. Η ηθοποιός ήταν καλεσμένη στην εκπομπή «Στούντιο 4» αναφέρθηκε στις διακρίσεις που γίνονται εις βάρος των Ελλήνων καλλιτεχνών στον χώρο του κινηματογράφου,...

  Secret Invasion – “Special” Κλιπ

  No backup. Only Fury."Η νέα σειρά των Marvel Studios, 'Secret Invasion', λαμβάνει χώρα στο παρόν του MCU, όπου ο Nick Fury (Samuel L. Jackson) μαθαίνει ότι μια κρυφή εισβολή στην Γη από μια φατρία των Skrulls. Ο Fury συνεργάζεται...

  Έρπης ζωστήρας: Ποιές τροφές πρέπει να αποφεύγετε

  Υπάρχουν τροφές που βοηθούν (υποστηρίζοντας την ανοσολογική λειτουργία του σώματός σας) αλλά και άλλες που καλό θα ήταν να αποφεύγετε σε ό,τι αφορά στον έρπητα ζωστήρα. Η αποφυγή τροφών που βλάπτουν το ανοσοποιητικό σύστημα θα σας βοηθήσει να μειώσετε τη...

  Οίκος Fitch: Αμετάβλητη η αξιολόγηση για την Ελλάδα στο BB+

  Αμετάβλητη στο BB+ με σταθερό outlook άφησε τη βαθμολογία της για το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική διατηρεί την Ελλάδα και η S&P η οποία στις 21 Απριλίου είχε αναβαθμίσει τις...

  Enjoy exclusive access to all of our content

  Get an online subscription and you can unlock any article you come across.