Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
More

  Αυτά είναι τα 4 νέα προγράμματα ύψους 2,5 δισ. για 60.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις

  Τέσσερα χρηματοδοτικά προγράμματα συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται στην πρωτοβουλία «Know your customer» της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που παρουσιάστηκε σήμερα (7.4.2023) σε εκδήλωση παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και έχε ως στόχο να παράσχει πρόσβαση στον δανεισμό σε 60.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

  Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα δώσει την ευκαιρία για δάνεια σε 60.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι μεν υγιείς και ενήμερες αλλά αποκλείονταν από τις τράπεζες λόγω μεγέθους.

  «Είχαμε ένα πραγματικό πρόβλημα και παρουσιάζουμε τη λύση. Όταν δει ο κόσμος την ευκολία με την οποία δουλεύει η λύση αυτή, η οικονομία θα γυρίσει σελίδα. Τα δάνεια θα προσθέσουν δύναμη που η οικονομία χρειάζεται», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

  Όπως επεσήμανε εξειδικεύοντας το πρόγραμμα η διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Αθηνά Χατζηπέτρου, η πλατφόρμα «Know your customer» θα είναι διασυνδεδεμένη με την ΑΑΔΕ, τον ΕΦΚΑ και τον Τειρεσία, ώστε να πιστοποιεί την φορολογική, ασφαλιστική ενημερότητα και τη φερεγγυότητα των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων.

  Στην ίδια πλατφόρμα οι επιχειρηματίες θα υποβάλουν σε τυποποιημένη φόρμα τα επιχειρηματικά τους σχέδια και θα δηλώνουν τις τράπεζες στις οποίες θέλουν να απευθυνθούν, ενώ θα υπάρχουν δικλείδες που θα αποσκοπούν στην ανταπόκριση των τραπεζών.

  Τα προγράμματα που εντάσσονται στο «Know your customer» είναι:

  • Πράσινα συγχρηματοδοτούμενα δάνεια με μερική επιδότηση του επιτοκίου για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιύνται στους τομείς της ενεργειακής απόδοσης / μετάβασης καθώς και στην ανάπτυξη ΑΠΕ. Είναι δάνεια 80.000 – 8 εκατ. ευρώ με συγχρηματοδότηση 40 % από το πρόγραμμα και 60% από την τράπεζα, και διάρκεια 5 έως  10 χρόνια.
  • Δάνεια ψηφιακής αναβάθμισης 25.000 – 1 εκατ. ευρώ με συγχρηματοδότηση 40 % από το πρόγραμμα και 60% από την τράπεζα και διάρκεια 2 έως 10 χρόνια για ψηφιοποίηση δραστηριοτήτων με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας.
  • Δάνεια 10.000 – 1,5 εκατ. ευρώ για κεφάλαιο κίνησης με συγχρηματοδότηση 40 % από το πρόγραμμα και 60% από την τράπεζα, διάρκεια 2 έως 5 χρόνια με στόχο την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους και την προστασία των θέσεων εργασίας.
  • Δάνεια 50.000 – 10 εκατ. ευρώ για επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο με εγγύηση του ταμείου κατά 80 %, διάρκειας έως 10 ετών.

  Βασικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις είναι ότι το τμήμα του δανείου που συγχρηματοδοτείται από την τράπεζα είναι άτοκο, με αποτέλεσμα το τελικό επιτόκιο του δανείου να είναι 40 % χαμηλότερο.

  Τα τέσσερα προγράμματα θα προκηρυχθούν σε ένα μήνα καθώς σήμερα εκδόθηκε η πρόσκληση συμμετοχής προς τις τράπεζες. Όπως διευκρίνισε η κα Χατζηπέτρου η πλατφόρμα «Know your customer» θα παραμείνει ενεργή σε όλες τις προκηρύξεις της τράπεζας εφεξής.

  Στην παρουσίαση μετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο πρόεδρος της HDB Γιώργος Ζαββός και ο αντιπρόεδρος Παντελής Τζωρτζάκης.

  Newsroom
  Newsroomhttp://refreshnews.gr/
  Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
  Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
  Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
  spot_img

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ