Κυριακή, 2 Απριλίου, 2023
More

  Γιατί έχει σημασία η πυκνότητα των μαστών

  Γιατί έχει σημασία η πυκνότητα των μαστών

  Αναθεωρημένες οδηγίες για τη μαστογραφία από τον FDA των ΗΠΑ. Τι αναφέρουν οι ειδικοί του ΕΚΠΑ.

  Νέες, αναθεωρημένες, κατευθυντήριες οδηγίες για τη μαστογραφία δημοσίευσε πριν από μερικές μέρες ο FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ). Δίνει, μεταξύ άλλων, έμφαση στην πυκνότητα των μαστών κάθε γυναίκας, διότι μπορεί να επηρεάσει την αξιοπιστία της εξέτασης.

  Οι καθηγήτριες της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Θεραπευτική-Επιδημιολογία-Προληπτική Ιατρική) και Φλώρα Ζαγουρή (Θεραπευτική) συνοψίζουν τις νεότερες εξελίξεις στις κατευθυντήριες οδηγίες μαστογραφίας.

  Όπως αναφέρουν, με τις οδηγίες τροποποιείται ο νόμος Mammography Quality Standards Act (MQSA) του 1992. Με τον νόμο αυτό είχε εξουσιοδοτηθεί η FDA να επιβλέπει τα απεικονιστικά κέντρα για τη διαπίστευση, την πιστοποίηση, την ετήσια επιθεώρηση και τη συμμόρφωσή τους με τις οδηγίες. Στόχος ήταν να εξασφαλιστεί η πρόσβαση των γυναικών στην ποιοτική μαστογραφία.

  Με τις αναθεωρημένες οδηγίες δίνεται έμφαση:

  • Στην καταγραφή της πυκνότητας του μαστού
  • Στην επίβλεψη και ενίσχυση των απεικονιστικών κέντρων – εγκαταστάσεων
  • Στη διευκόλυνση των ιατρών ως προς την ταξινόμηση των απεικονιστικών ευρημάτων

  Η FDA τονίζει πως τα απεικονιστικά κέντρα πρέπει να ενημερώνουν τις γυναίκες για την πυκνότητα των μαστών τους. Σχεδόν οι μισές γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών στις Η.Π.Α. εμφανίζουν πυκνό μαστό. Το γεγονός αυτό δυσκολεύει την ανίχνευση κακοήθειας στην μαστογραφία. Ταυτοχρόνως αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου.

  Οι τροποποιήσεις που δημοσιεύτηκαν τονίζουν πως η πυκνότητα του μαστού επηρεάζει την αξιοπιστία της μαστογραφίας.

  Συνιστούν επίσης στις γυναίκες:

  • Να ενημερώνουν τον γιατρό τους για την πυκνότητα των μαστών τους και
  • Να συζητούν μαζί του για τους παράγοντες κινδύνου τους και την ατομική τους κατάσταση.

  Επίβλεψη των εγκαταστάσεων

  Οι ανανεωμένες κατευθυντήριες οδηγίες απαιτείται να εφαρμοστούν εντός 18 μηνών. Ενισχύουν επίσης την επίβλεψη των απεικονιστικών εγκαταστάσεων από την FDA ως προς την επικοινωνία τους με τις ασθενείς.

  Παρόλο που σχεδόν όλα τα πιστοποιημένα απεικονιστικά κέντρα πληρούν τα πρότυπα ποιότητας, η FDA εξουσιοδοτείται πλέον να επικοινωνεί απευθείας με τις ασθενείς και τους ιατρούς τους, σε περίπτωση που το κέντρο δεν συμμορφώνεται με τις οδηγίες και δεν επικοινωνεί επαρκώς με τους ασθενείς σχετικά με τις ελλείψεις του.

  Η τροποποίηση αυτή αποσκοπεί στη διασφάλιση σημαντικών πληροφοριών που δυνητικά μπορούν να επηρεάσουν αποφάσεις σχετικά με τη φροντίδα των ασθενών. Τέτοιες αποφάσεις είναι π.χ. η ανάγκη περαιτέρω ελέγχου ή να επαναληφθεί η μαστογραφία.

  Οι τροποποιήσεις συμβάλλουν επίσης στον εκσυγχρονισμό των κανονισμών του νόμου MQSA. Ενσωματώνουν λ.χ. τις νεότερες επιστημονικές γνώσεις και τις βέλτιστες πρακτικές για τη μαστογραφία, για:

  • Να βελτιωθεί η ανίχνευση του καρκίνου του μαστού
  • Να ενισχυθεί η ενημέρωση των γυναικών οι οποίες καλούνται να λάβουν σημαντικές αποφάσεις για την φροντίδα των μαστών τους.

  Η Dr. Hilary Marston, MD, MPH, Chief Medical Officer του FDA, δήλωσε ότι «αυτή η πρωτοβουλία αντιπροσωπεύει την ευρύτερη δέσμευση του οργανισμού να υποστηρίξει την καινοτομία για την πρόληψη, την ανίχνευση και τη θεραπεία του καρκίνου. Από το 1992, ο FDA εργάζεται για να εξασφαλίσει στους ασθενείς πρόσβαση σε ποιοτική μαστογραφία. Ο αντίκτυπος του νόμου MQSA στη δημόσια υγεία είναι εξαιρετικά σημαντικός μειώνοντας τα απεικονιστικά κέντρα που δεν πληρούν τα πρότυπα ποιότητας και παρέχοντας κατ’ επέκταση ποιοτική απεικόνιση σε περισσότερες γυναίκες. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην προσπάθεια βελτίωσης της υγείας των γυναικών και στον αγώνα καταπολέμησης του καρκίνου του μαστού».

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Newsroom
  Newsroomhttp://refreshnews.gr/
  Ενημέρωση | Ψυχαγωγία | Στείλε μας το άρθρο σου στο [email protected]
  Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
  Ακούστε όλες τις νέες κυκλοφορίες αποκλειστικότητες και τις εκπομπής του Μελωδία 102.4

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Δείτε Επίσης

  Σπύρος Δημητρίου: Μιλά πρώτη φορά για το διαζύγιο με την Ελεωνόρα Ζουγανέλη

  Ο Σπύρος Δημητρίου μίλησε για πρώτη φορά σχετικά με το πρόσφατο διαζύγιο με την Ελεωνόρα Ζουγανέλη. Το ζευγάρι χώρισε πρόσφατα έπειτα από 2,5 χρόνια γάμου....

  Ήδη γνωστό χαρακτήρα του MCU θα ενσαρκώνει η Emilia Clarke στο “Secret Invasion”

  Περισσότερες πληροφορίες για την επερχόμενη σειρά των Disney+ και Marvel, "Secret Invasion", έδωσαν στο φως της...

  ΕΟΔΥ: Γιατί δεν ανακοίνωσε όλους τους θανάτους παιδιών από στρεπτόκοκκο

  Τρία παιδιά έχουν πεθάνει το 2023 στην Ελλάδα από στρεπτόκοκκο τύπου Α, σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ECDC.Στην τελευταία του ενημέρωση ο...

  ECDC: Τρεις θάνατοι παιδιών από στρεπτόκοκκο Α στην Ελλάδα το 2023 – Πώς μεταδίδεται και ποια συμπτώματα παρουσιάζονται

  Τρία παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους από στρεπτόκοκκο Α στην Ελλάδα μέσα στο 2023. Αυτό αναφέρει η επιδημιολογική έκθεση που εξέδωσε το απόγευμα...

  Φορολογικές δηλώσεις: 20 ερωτήσεις και απαντήσεις για να αποφύγετε τα λάθη

  Τρεις μήνες έχουν μπροστά τους οι φορολογούμενοι για να υποβάλλουν τις δηλώσεις εισοδήματος για το 2022. Η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις φορολογικές δηλώσεις...

  Γιώργος Γιαννόπουλος: Όταν έχω σχέση, είμαι πολύ πιστός στη σύντροφό μου, τόσο που αισθάνομαι ότι είμαι δούλος της

  “Φαίνεται ότι δεν είμαι κουτοπόνηρος σε ότι κάνω. Αν γουστάρω μια γυναίκα, θα τη το πω στα ίσια” είπε ο Γιώργος Γιαννόπουλος. Ο Γιώργος...
  spot_img