Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
More

  Εβδομαδιαία άνοδος 1,84% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

  Με κέρδη 1,84% έκλεισε η αγορά την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, η οποία για το Χρηματιστήριο Αθηνών ολοκληρώθηκε σήμερα, λόγω των αργιών του Πάσχα των Καθολικών.

  Η αγορά παρά τη μείωση της συναλλακτικής δραστηριότητας, κυρίως από τα ξένα χαρτοφυλάκια ενόψει του Πάσχα των Καθολικών, συμπλήρωσε επτά ανοδικές συνεδριάσεις. Η άνοδος της αγοράς στηρίζεται τόσο στην ανακοίνωση ικανοποιητικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων για το 2022, αλλά και στις προσδοκίες της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο S&P στις 21 Απριλίου.

  Συνεχίζονται οι θετικές εκθέσεις για την πορεία των ελληνικών τραπεζικών μετοχών. Η JP Morgan σε έκθεσή της αναφέρει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι ελκυστικές παρά το προεκλογικό κλίμα.

  Βελτιώνονται οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών παρά τη διεθνή αβεβαιότητα σύμφωνα με την Alpha Finance και “βλέπει” άλμα 19% στα επιτοκιακά έσοδα. Οι ελληνικές τράπεζες φαίνονται σε καλή θέση να βελτιώσουν τα θεμελιώδη στοιχεία τους, παρά την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ και της ΕΕ,

  Επιπλέον, οι βασικοί δείκτες τους (ρευστότητα, κεφάλαια, ποιότητα περιουσιακών στοιχείων και κερδοφορία) και το επιχειρηματικό τους μοντέλο υποδηλώνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι αρκετά ανθεκτικές σε πιθανές εξωγενείς αναταραχές.

  Οι εκτιμήσεις κερδοφορίας είναι υψηλότερες κατά 14% για την περίοδο 2023-25 σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, γεγονός που οδηγεί και σε αντίστοιχη αύξηση των τιμών στόχων.

  Ειδικότερα, εκτιμά μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου για την Τράπεζα Πειραιώς (τιμή-στόχος 2,82 ευρώ) , ενώ εκτιμά ότι υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια ανόδου και στις άλλες δύο τράπεζες, Εθνική Τράπεζα (τιμή-στόχος 5,60 ευρώ) και Eurobank (τιμή-στόχος 1,53 ευρώ).

  O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε την εβδομάδα στις 1.074,00 μονάδες, έναντι 1.054,59 μονάδων της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνοντας εβδομαδιαία άνοδο 1,84%, ενώ από τις αρχές του 2023 καταγράφει κέρδη 15,51%.

  Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 25 έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 1,94%, από τις αρχές του έτους παρουσιάζει άνοδο 15,38%, ενώ ο δείκτης FTSE MID CAP έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 2,47% και από την αρχή του 2023 ενισχύεται σε ποσοστό 11,63%.

  Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 2,74%, ενώ από τις αρχές του έτους κερδίζει 21,85%.

  Η συνολική αξία των συναλλαγών στις συνεδριάσεις της εβδομάδος ανήλθα στα 257,431 εκατ. ευρώ , ενώ η μέση ημερήσια αξία διαμορφώθηκε στα 64,353 εκατ. ευρώ, από 70,790 εκατ. ευρώ της περασμένης εβδομάδος.

  Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς την εβδομάδα αυτή αυξήθηκε κατά 1,105 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 74,604 δισ. ευρώ, , ενώ από τις αρχές του έτους είναι αυξημένη κατά 8,743 δισ. ευρώ.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Newsroom
  Newsroomhttp://refreshnews.gr/
  Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
  Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
  Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
  spot_img

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ