Δευτέρα, 29 Μαΐου, 2023
More

  «Εκτίναξη» της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων και μείωση του ΕΝΦΙΑ την τελευταία 5ετία – «Ανοίγει» ξανά το Ε9 για διορθώσεις

  «Εκτίναξη» της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων και μείωση του ΕΝΦΙΑ την τελευταία 5ετία – «Ανοίγει» ξανά το Ε9 για διορθώσεις

  Άλμα έκανε το σύνολο της ακίνητης περιουσίας που διαθέτουν οι Έλληνες ιδιοκτήτες ακινήτων το 2023, σε σχέση με το 2018, ενώ για το ίδιο χρονικό διάστημα ο ΕΝΦΙΑ που καλούνται να πληρώσουν κατέγραψε σημαντική πτώση.

  Συγκεκριμένα με βάση τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή της και επεξεργάστηκε η ΑΑΔΕ, το 2018, η αξία της ακίνητης περιουσίας των φορολογούμενων διαμορφώθηκε στα 600,78 δισ. ευρώ, ενώ ο ΕΝΦΙΑ που κλήθηκαν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων ανήλθε στο ποσό των 3,093 δισ. ευρώ.

  Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, με βάση τις τελευταίες αναπροσαρμογές των αντικειμενικών αξιών, η συνολική ακίνητη περιουσία των Ελλήνων, ανέρχεται πλέον στα 769,46 δις κάνοντας ένα πραγματικό άλμα κατά 169 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2018.

  Αντίθετη πορεία ακολούθησε ο ΕΝΦΙΑ που καλούνται να πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων (φυσικά και νομικά πρόσωπα), ο οποίος πλέον ανέρχεται στα 2,263 δισ. ευρώ και είναι μειωμένος κατά 27% σε σχέση με το 2018.

  Μάλιστα, για τα φυσικά πρόσωπα το «ραβασάκι» του φόρου ακινήτων είναι μειωμένο κατά 34,4% σε σύγκριση με το 2018.

  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτούν τα επιμέρους στοιχεία, που αποκαλύπτονται από την επεξεργασία των στοιχείων από την ΑΑΔΕ για την ακίνητη περιουσία και τον ΕΝΦΙΑ που καλούνται να πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων αποκαλύπτει ακόμη ότι οι 2.553.186 ιδιοκτήτες ακινήτων που κατοικούν στη Αττική έχουν στα χέρια τους ακίνητη περιουσία η αξία της οποίας αγγίζει τα 409 δισ. ευρώ.

  Δηλαδή, έχουν στην κατοχή τους, πάνω από το 50% της αξίας των ακινήτων που διαθέτουν συνολικά 7.178.651 φυσικά και νομικά πρόσωπα και θα καταβάλλουν συνολικά 1,2 δισ. ευρώ.

  Ουσιαστικά, το 36% των ιδιοκτητών ακινήτων πληρώνει το 53% του σημερινού ΕΝΦΙΑ. Κατά μέσο όρο οι κάτοικοι της Αττικής πληρώνουν 471 ευρώ φόρο για την ακίνητη περιουσία τους η αντικειμενική αξία της οποία κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 160.037 ευρώ.

  Επίσης από τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτουν τα εξής:

  • 7.178.651 φυσικά και νομικά πρόσωπα έλαβαν εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ

  • 1.019.199 ιδιοκτήτες ακινήτων απαλλάχθηκαν από την πληρωμή ΕΝΦΙΑ. Το εκκαθαριστικό ήταν μηδενικό. Από τους συγκεκριμένους ιδιοκτήτες 1.008.580 είναι φυσικά πρόσωπα.

  • Ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν 6.159.452 φυσικά και νομικά πρόσωπα ανήλθε συνολικά σε 2,268 δισ. ευρώ.

  • Ο κύριος φόρος που βεβαιώθηκε στα φυσικά πρόσωπα ανήλθε σε 2,346 δις. ευρώ ο οποίος μετά τις εκπτώσεις 366,535 εκατ. ευρώ και τις φοροαπαλλαγές ύψους 45,897εκατ. ευρώ «κουρεύτηκε» στα 1,734 δις ευρώ.

  • Σε 74.982 επιχειρήσεις βεβαιώθηκε κύριος φόρος 199,69 εκατ. ευρώ και άλλα 334,6 εκατ. ευρώ συμπληρωματικός φόρος ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία 10.619 επιχειρήσεις απαλλάχθηκαν από την πληρωμή φόρου για την ακίνητη περιουσία τους. Το συνολικό ποσό που καλούνται 64.636 νομικά πρόσωπα ανέρχεται σε 534,31 εκατ. ευρώ.

  • Συνολικά η ακίνητη περιουσία φυσικών και νομικών προσώπων ανήλθε στα 769,46 δις. ευρώ από 761,3 δις. ευρώ το προηγούμενο έτος.

  Ανοίγει η πλατφόρμα του Ε9 για διορθώσεις

  Τέλος να σημειωθεί ότι σήμερα, η ΑΑΔΕ αναμένεται να ανοίξει την πλατφόρμα του Ε9 δίνοντας την ευκαιρία στους φορολογούμενους που είδαν λάθη ή παραλείψεις στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ να τα διορθώσουν.

  Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν το φορολογικό λογαριασμό για την ακίνητη περιουσία τους υποβάλλοντας εμπρόθεσμα τροποποιητική δήλωση Ε9 έως τις 30 Ιουνίου 2023. Η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ ο οποίος θα πρέπει να εξοφληθεί σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις όχι μικρότερες των 10 ευρώ μέχρι και την 29η Φεβρουαρίου 2024.

  «Εκτίναξη» της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων και μείωση του ΕΝΦΙΑ την τελευταία 5ετία – «Ανοίγει» ξανά το Ε9 για διορθώσεις

  Newsroom
  Newsroomhttp://refreshnews.gr/
  Ενημέρωση | Ψυχαγωγία | Στείλε μας το άρθρο σου στο [email protected]
  Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
  Ακούστε όλες τις νέες κυκλοφορίες αποκλειστικότητες και τις εκπομπής του Μελωδία 102.4

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Θεσσαλονίκη: Εικόνες καταστροφής από την καταιγίδα – Πλημμύρισαν σπίτια και μαγαζιά

  Μεγάλες ζημιές σε πολλές επιχειρήσεις προκάλεσε η νεροποντή που σημειώθηκε το απόγευμα,...

  Ο Πέτρος Πολυχρονίδης φαβορί για την παρουσίαση της «Φάρμας» στο Star

  Ο Πέτρος Πολυχρονίδης… παρουσιαστής στη «Φάρμα» του Star; Γιατί όχι;Κάποιοι ήθελαν τον Γιώργο Λιανό σε αυτό το πόστο και το κυκλοφορούσαν πολύ έντονα στα...

  Βόλος: Αυτοκίνητο έσπασε τις προστατευτικές μπάρες και έπεσε σε χείμαρρο

  Δύο άτομα τραυματίστηκαν σε τροχαίο, όταν το ΙΧ στο οποίο επέβαιναν  κατέληξε στον χείμαρρο του Κραυσίδωνα, στο ύψος του κυκλικού κόμβου της οδού Λαρίσης...

  Τετραετία «πολύ μεγάλων αλλαγών» ετοιμάζει ο Μητσοτάκης

  Οι δηλώσεις του προέδρου της Ν.Δ. έρχονται τη στιγμή που ένας από τους βασικούς στόχους του κόμματος έχει τεθεί η Συνταγματική αναθεώρηση • Τι...

  Ρόδος: Πλημμύρισε το αεροδρόμιο – Βγήκαν…με τις λεκάνες

  Εικόνες που ντροπιάζουν και εκθέτουν τη χώρα μας αντίκρυσαν όσοι βρέθηκαν στον...
  spot_img