Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023
More

  ΕΚΤ: Αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες «δείχνει» η Eurostat

  Σε αυξήσεις επιτοκίων αναμένεται να προχωρήσουν, σήμερα και αύριο, στις δύο πλευρές του Ατλαντικού οι Κεντρικές Τράπεζες στην προσπάθειά τους να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό. Όλα δείχνουν ότι η αύξηση αυτή δεν θα είναι η τελευταία και θα ακολουθήσει τουλάχιστον μία ακόμη.

  Ωστόσο η μικρή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού που ανακοινώθηκε χθες από την Eurostat, μάλλον μετριάζει τις πιέσεις εκείνων που ήθελαν η μείωση των επιτοκίων να είναι 50 μονάδες βάσης. Εκτός από την αυριανή απόφαση της ΕΚΤ, η κεντρική τράπεζα δεν αποκλείεται να προχωρήσει όχι σε μία αλλά σε δύο περαιτέρω αυξήσεις των 25 μονάδων βάσης η κάθε μία, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

  Αν αυτό συμβεί τότε τα επιτόκια θα φτάσουν στο 3,75%. Οι αναλυτές υποστηρίζουν πως η πρώτη μείωση των επιτοκίων ενδέχεται να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο.

  Ένα στοιχείο που μάλλον απομακρύνει την πιο επιθετική παρέμβαση της ΕΚΤ, είναι η μείωση του δομικού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη μετά από ένα μεγάλο διάστημα συνεχών αυξήσεων και η σημαντική επιβράδυνση του τραπεζικού δανεισμού.

  H έρευνα της ΕΚΤ για τον δανεισμό τον Μάρτιο έδειξε ότι οι τράπεζες έθεταν πιο αυστηρά κριτήρια για να χορηγήσουν πιστώσεις παρά το γεγονός ότι η ζήτησή τους κατέρρεε λόγω των αυξημένων επιτοκίων, με αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των δανείων προς τα νοικοκυριά να ήταν ο χαμηλότερος από το 2018, στο 2,9% από 3,2% τον Φεβρουάριο.

  Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν ότι η μεγαλύτερη στην ιστορία της ΕΚΤ αύξηση των επιτοκίων έχει αρχίσει να επηρεάζει την οικονομία. Αυτό θα μπορούσε να δώσει το «πράσινο φως» στην ΕΚΤ να ακολουθήσει τη Fed, αυξάνοντας τα επιτόκια μόνο κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας μετά από ένα σερί μεγαλύτερων αυξήσεων και συνεχίζοντας σταδιακά τη μείωση του χαρτοφυλακίου των ομολόγων που είχε αγοράσει τα προηγούμενα χρόνια (την ποσοτική σύσφιξη ή QT).

  Μικρή βελτίωση το μέτωπο του πληθωρισμού

  Στο μεταξύ μικρή βελτίωση παρουσίασε η εικόνα του πληθωρισμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

  Η καλύτερη εικόνα εστιάζεται στο κομμάτι της διατροφής που αποτελεί και την αχίλλειο πτέρνα της τρέχουσας οικονομικής κρίσης που μαστίζει τις οικονομίες, αλλά κυρίως τα νοικοκυριά.

  Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης πληθωρισμού στην διατροφή έχασε δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Μάρτιο, κάτι που ουσιαστικά καταδεικνύει την εκτίμηση ότι τα χειρότερα τα έχουμε δει και πλέον εισερχόμαστε σε μία περίοδο που η ακρίβεια θα βαίνει μειούμενη, ίσως βέβαια – κάτι που είναι και το πλέον πιθανό – με αργό και βασανιστικό ρυθμό.

  Ένα στοιχείο που κάνει την εικόνα να μοιάζει ελαφρά καλύτερη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, είναι ο λόγω δείκτης, εκτός του ότι υποχώρησε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, βρέθηκε μετά από πολλούς μήνες σε μονοψήφια επίπεδα.

  Στην Ελλάδα τον Απρίλιο σημειώθηκε μεγάλη μείωση στις τιμές ενέργειας σε ποσοστό 17,8%, έναντι επίσης μείωσης 14,7% τον Μάρτιο η οποία και στηρίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την επιβράδυνση. Παράλληλα, σημαντικό κρίνεται και το γεγονός ότι επιβραδύνθηκε σε μονοψήφιο επίπεδο η άνοδος τιμών τροφίμων και ποτών στο 9,7% από 11,9% τον Μάρτιο, καθώς πλέον η αύξηση υπολογίζεται με υψηλή βάση του.

  Στην Ευρωζώνη, ο μέσος όρος ανόδου τιμών είναι 7% από 6,9% τον Μάρτιο και 8,5% τον Φεβρουάριο. Τα στοιχεία για την Ευρωζώνη δείχνουν επέκταση των πληθωριστικών πιέσεων προς τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά, αλλά και προς τα τρόφιμα.

  Αναλυτικά, ανά την Ευρωζώνη, στην ενέργεια, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,5% τον Απρίλιο, έναντι μείωσης κατά -0,9% τον Μάρτιο και ανόδου κατά 13,9% τον Φεβρουάριο, 18,9% τον Ιανουάριο και 25,5% τον Δεκέμβριο. Στα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός η ταχύτητα ανόδου του σχετικού δείκτη μειώνεται με ρυθμό 13,6% τον Απρίλιο, από 15,7% τον Μάρτιο, 15,4% τον Φεβρουάριο, 15% τον Ιανουάριο και 14,3% τον Δεκέμβριο.

  Τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά έχουν οριακή επιβράδυνση με ρυθμό ανόδου τιμών κατά 6,2% από 6,6% τον Μάρτιο, 6,8% τον Φεβρουάριο, 6,7% τον Ιανουάριο και 6,4% τον Δεκέμβριο. Οι υπηρεσίες έχουν άνοδο 5,2%, έναντι 5% τον Μάρτιο, 4,8% τον Φεβρουάριο, 4,4% τον Ιανουάριο και τον Δεκέμβριο.

  Newsroom
  Newsroomhttp://refreshnews.gr/
  Ενημέρωση | Ψυχαγωγία | Στείλε μας το άρθρο σου στο [email protected]
  Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
  Ακούστε όλες τις νέες κυκλοφορίες αποκλειστικότητες και τις εκπομπής του Μελωδία 102.4
  spot_img

  Το Νο1 Ραδιόφωνο του Νομού Κοζάνης

  Άκου Δυνατά τις επιτυχίες του σήμερα στον Μελωδία 102.4.

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Πώς γίνονται υγιεινά τα αυγά: Το λάθος που μπορεί να κάνετε στο μαγείρεμα

  Τα αυγά είναι μια φθηνή, αλλά εξαιρετικά θρεπτική τροφή. Περιέχουν σχετικά λίγες θερμίδες, αλλά είναι γεμάτα πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα, υγιεινά λίπη και διάφορα θρεπτικά ιχνοστοιχεία. Τούτου λεχθέντος, ο τρόπος που μαγειρεύετε τα αυγά μπορεί να επηρεάσει το προφίλ των θρεπτικών...

  Θετικές εξελίξεις προεξοφλεί η αγορά ομολόγων

  Με το βλέμμα στραμμένο στην αποψινή ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης Fitch για το αξιόχρεο και τις προοπτικές της χώρας, κινήθηκε σήμερα η δευτερογενής αγορά ομολόγων. Οι τιμές κινήθηκαν...

  Καλομοίρα: Ήθελα να κλείσω τον κύκλο

  “Νιώθω πιο σίγουρη με τον εαυτό μου” εξομολογείται η Καλομοίρα. Στην σημαντική βοήθεια που λαμβάνει από ψυχολόγο αλλά και την μεγαλύτερη πια σιγουριά στον εαυτό της μίλησε, μεταξύ άλλων, η Καλομοίρα στη συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό ΟΚ και...

  Η Δέσποινα Μοίρου τιμήθηκε στις Κάννες και πλέον έχει στη… συλλογή της 57 τρόπαια!

  Η Δέσποινα Μοίρου κέρδισε τιμητικό βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ των Καννών και πλέον έχει στη… συλλογή της 57 τρόπαια!Με αφορμή το βραβείο που απέσπασε η Δέσποινα Μοίρου, έδωσε συνεντεύξεις στα διεθνή μέσα France TV, «Vogue», «Harper’s Bazaar», Canada Tv,...

  Ωρωπός: Συνελήφθη 23χρονος επίδοξος βιαστής με πατίνι – Πώς σώθηκε 69χρονη από τα χέρια του

  «Άγιο» είχε μια 69χρονη γυναίκα την περασμένη Πέμπτη στην παραλία Άγιος Κωνσταντίνος στον Ωρωπό, όταν την πλησίασε ένας 23χρονος Πακιστανός και επιχείρησε να τη βιάσει μέρα μεσημέρι. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η γυναίκα, που είχε πάει στην παραλία για να...

  Αποκάλυψη: Εξαπάτησε και τους συνταξιούχους – Φορομπήχτης και θεομπαίχτης ο Μητσοτάκης

  • Οσοι πήραν αυξήσεις είδαν να τις ροκανίζει η ακρίβεια• Οι δήθεν αυξήσεις χάθηκαν στην εφορία, στον κλάδο υγείας και στην εισφορά αλληλεγγύης ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ Πεθαίνοντας στον...

  Enjoy exclusive access to all of our content

  Get an online subscription and you can unlock any article you come across.