Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
More

  Η μετάλλαξη Όμικρον πιο θανατηφόρα από την εποχική γρίπη – Τι δείχνει νέα έρευνα για τον κορονοϊό

  Οι ενήλικες που νοσηλεύονται με την μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού έχουν υψηλότερο ποσοστό θανάτου από εκείνους που νοσηλεύονται με εποχική γρίπη. Αυτό αναφέρει μια νέα έρευνα για την Covid-19, με τα αποτελέσματά της να αναμένονται να παρουσιαστούν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων. 

  Αν και η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού θεωρείται λιγότερο θανατηφόρα από τα στελέχη Δέλτα και Άλφα της Covid-19, σύμφωνα με επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο Rabin στο Νοσοκομείο Belinison του Ισραήλ, διαπιστώνεται ότι οι ενήλικες που νοσηλεύτηκαν με γρίπη είχαν 55% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν εντός 30 ημερών από αυτούς που νοσηλεύτηκαν με Όμικρον.

  Στην έρευνα συμπεριλήφθηκαν 167 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη Covid-19 (μέση ηλικία 71 ετών, το 58% άνδρες) και 221 ασθενείς με λοίμωξη από γρίπη (μέση ηλικία 65 ετών, το 41% άνδρες) κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου 2021 και του Ιανουαρίου 2022. Συνολικά 63 ασθενείς πέθαναν εντός 30 ημερών, 19 που εισήχθησαν με γρίπη (9%) και 44 που νοσηλεύτηκαν με Όμικρον (26%).

  Οι αναπνευστικές επιπλοκές και η ανάγκη για υποστήριξη με οξυγόνο και μηχανικό αερισμό ήταν πιο συχνές στα περιστατικά Όμικρον από ό,τι στην εποχική γρίπη. Επίσης, οι ασθενείς με Όμικρον είχαν περισσότερες συννοσηρότητες, χρειάζονταν περισσότερη βοήθεια για την εκτέλεση δραστηριοτήτων καθημερινής ζωής και ήταν πιο πιθανό να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη, ενώ αντίθετα το άσθμα ήταν πιο συχνό σε όσους νοσηλεύονταν με γρίπη.

  «Ένας πιθανός λόγος για το υψηλότερο ποσοστό θανάτου από την Όμικρον είναι ότι οι ασθενείς που εισήχθησαν με Όμικρον ήταν μεγαλύτερης ηλικίας με πρόσθετες σημαντικές υποκείμενες ασθένειες, όπως ο διαβήτης και η χρόνια νεφρική νόσος», λέει ο δρ. Ατάμνα και προσθέτει ότι επιπλέον διαφορά συνίσταται στο ότι «ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 ήταν πολύ χαμηλότερος μεταξύ των ασθενών με Όμικρον». Ο ίδιος σημειώνει ότι «υπάρχει ένα βασικό βήμα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι το οποίο είναι πιθανό να αλλάξει την πορεία και των δύο επιδημιών, να εμβολιάζονται για γρίπη και για Covid-19, ειδικά αν είναι ηλικιωμένοι και έχουν υποκείμενα νοσήματα».

  Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι πρόκειται για μελέτη παρατήρησης, οπότε δεν μπορεί να αποδείξει την αιτιώδη συνάφεια και επίσης διεξήχθη σε ένα νοσοκομείο στο Ισραήλ οπότε τα αποτελέσματα μπορεί να μην έχουν εφαρμογή σε άλλες χώρες και πληθυσμούς. Τέλος, η μελέτη περιελάμβανε μόνο νοσηλευόμενους ασθενείς, οπότε δεν μπορούσε να εκτιμηθεί το ποσοστό των νοσηλευόμενων ασθενών στον συνολικό αριθμό των ασθενών που μολύνθηκαν.

  Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Η μετάλλαξη Όμικρον πιο θανατηφόρα από την εποχική γρίπη – Τι δείχνει νέα έρευνα για τον κορονοϊό

  Newsroom
  Newsroomhttp://refreshnews.gr/
  Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
  Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
  Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
  spot_img

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ