Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023
More

  Κορονοϊός: Ανάλυση δείχνει ότι εμβολιασμός πριν από τη λοίμωξη συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για Long Covid

  Κορονοϊός: Ανάλυση δείχνει ότι εμβολιασμός πριν από τη λοίμωξη συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για Long Covid

  Ο εμβολιασμός έναντι του κορονοϊού πριν από τη λοίμωξη με τον ιό συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για σύνδρομο Long Covid, ενώ όσοι έπασχαν από Long Covid και ακολούθως εμβολιάστηκαν δεν εμφάνισαν αλλαγές στη συμπτωματολογία τους δείχνουν τα αποτελέσματα πρόσφατης μετα-ανάλυσης.

  Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Ροδάνθη Ελένη Συρίγου, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα της πρόσφατης δημοσίευσης των A. Watanabe και συνεργατών στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση Vaccine για τον χαμηλότερο κίνδυνο για σύνδρομο Long Covid μετά από εμβολιασμό.

  Μελέτησαν τις βάσεις δεδομένων

  Τον Σεπτέμβριο του 2022, ο Atsuyuki Watanabe και συνεργάτες του από το Πανεπιστημιακό νοσοκομειακό του Tsukuba στην Ιαπωνία, μελέτησαν τις βάσεις δεδομένων PubMed και EMBASE για να εντοπίσουν προοπτικές μελέτες και μελέτες παρατήρησης που συνέκριναν ασθενείς με και χωρίς εμβολιασμό πριν από λοίμωξη με τον κορονοϊό.

  Συμπεριλήφθηκαν επίσης μελέτες που ανέφεραν την επίδραση του εμβολιασμού σε άτομα που είχαν ιστορικό λοίμωξης με κορονοϊό και έπασχαν από Long Covid.

  Συνολικά, συμπεριελήφθησαν 6 μελέτες παρατήρησης που περιλάμβαναν 536.291 μη εμβολιασμένους και 84.603 εμβολιασμένους ασθενείς πριν από τη λοίμωξη με κορονοϊό και 6 μελέτες παρατήρησης που περιλάμβαναν 8.199 ασθενείς με Long Covid, που εμβολιάσθηκαν μετά από λοίμωξη με κορονοϊό.

  Μεταξύ των ασθενών που εμβολιάστηκαν πριν από λοίμωξη με κορονοϊό, το ποσοστό των ασθενών που εισήχθησαν στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) για οξεία λοίμωξη Covid-19 κυμάνθηκε από 0,6% έως 6,0%.

  Η διάρκεια παρακολούθησης μετά από οξεία λοίμωξη κορονοϊού κυμάνθηκε από 28 ημέρες έως 6 μήνες. Μεταξύ των ασθενών που εμβολιάστηκαν μετά από λοίμωξη με κορονοϊό, το ποσοστό των ασθενών που εισήχθησαν στην ΜΕΘ για οξεία λοίμωξη κυμάνθηκε από 0,8% έως 2,3%.

  Η διάμεση διάρκεια μεταξύ της οξείας λοίμωξης κορονοϊού και του εμβολιασμού έναντι του ιού κυμάνθηκε από 196 έως 483 ημέρες.

  Τι έδειξε η ανάλυση

  Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι ο εμβολιασμός με δύο δόσεις συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο για Long Covid σε σύγκριση με τους μη εμβολιασμένους ασθενείς (λόγος πιθανοτήτων – OR 0,64) και τον μονοδοσικό εμβολιασμό (OR 0,60).

  Ωστόσο, ο εμβολιασμός με μία δόση εμβολίου σε σύγκριση με τον μη εμβολιασμό δε συσχετίστηκε σημαντικά με χαμηλότερη συχνότητα Long Covid.

  Επιπλέον, ο εμβολιασμός με δύο δόσεις συγκριτικά με τη μη διενέργεια εμβολιασμού συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο για επίμονη κόπωση (OR 0,62) και διαταραχή της αναπνευστικής λειτουργίας (OR 0,50).

  Μεταξύ των ατόμων με συμπτώματα Long Covid, το 54,4% δεν ανέφερε αλλαγές στα συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό, ενώ το 20,3% παρουσίασε βελτίωση των συμπτωμάτων μετά από δύο εβδομάδες έως έξι μήνες από τον εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού.

  Ωστόσο, σημειώνεται η σημαντική ετερογένεια στα αποτελέσματα των διαφόρων μελετών. Σ

  υμπερασματικά, παρόλο που ο εμβολιασμός πριν από τη λοίμωξη με τον κορονοϊό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για Long Covid, οι επιπτώσεις του εμβολιασμού σε ασθενείς που ήδη πάσχουν από Long Covid χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

  Κορονοϊός: Ανάλυση δείχνει ότι εμβολιασμός πριν από τη λοίμωξη συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για Long Covid

  Newsroom
  Newsroomhttp://refreshnews.gr/
  Ενημέρωση | Ψυχαγωγία | Στείλε μας το άρθρο σου στο [email protected]
  Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
  Ακούστε όλες τις νέες κυκλοφορίες αποκλειστικότητες και τις εκπομπής του Μελωδία 102.4

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Δείτε Επίσης

  Αλλάζει η Claudia για την δεύτερη σεζόν του “Interview With The Vampire”

  Από τον δεύτερο κύκλο επεισοδίων του "Interview With the Vampire" αποχώρησε η Bailey Bass, η οποία...

  Face Lift: Πώς η ρυτιδοπλαστική «μεταμορφώνει» το πρόσωπο

  Η ρυτιδοπλαστική προσώπου (Face Lift), ευρέως γνωστή ως λίφτινγκ, είναι μια ομάδα αισθητικών επεμβάσεων, με στόχο τη βελτίωση των σημαδιών γήρανσης στο πρόσωπο, όπως...

  Χρήστος Σταϊκούρας: «Ανοίγουν» μέχρι την Παρασκευή οι αιτήσεις για τις 120 δόσεις – Πιθανότητα νέας αύξησης στις συντάξεις

  Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα για τη ρύθμιση των 72 και 120 δόσεων για χρέη προς το Δημόσιο, σύμφωνα με όσα...

  Ιάσονας Τριανταφυλλίδης για Αρανούτογλου: Βρίσκω επικίνδυνους τους αυτοδημιούργητους

  “Δεν έχει πάει σχολείο, δεν έχει σπουδάσει και ξαφνικά βρίσκεται να βγάζει πάρα πολλά λεφτά και να είναι προβεβλημένος σε μια κοινωνία που...

  Χρύσα Κυρατζή: Η φωνή που αναστατώνει την Κρήτη

  Η Χρύσα Κυρατζή είναι παρουσιάστρια, ραδιοφωνική παραγωγός και διευθύντρια στον sfera98,7 στο Ηράκλειο Κρήτης, ξεκίνησε από την τηλεόραση πριν από 15 χρόνια με δική της...
  spot_img