Δευτέρα, 29 Μαΐου, 2023
More

  Οι 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες αποπλήρωσαν 22,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ σε 1 χρόνο

  Οι 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες αποπλήρωσαν 22,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ σε 1 χρόνο

  Οι 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες αποπλήρωσαν περισσότερα από 22 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), μέσα σε μόλις 1 χρόνο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Δευτέρα (15.5.2023) η Τράπεζα της Ελλάδος.

  Ειδικότερα, πρόκειται για 22,5 δισ. ευρώ που οι 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες κατάφεραν να αποπληρώσουν στην ΕΚΤ μέσα σε 12 μήνες, καθώς ο δανεισμός τους περιορίστηκε στα 28,3 δισ. ευρώ από 50,8 δισ. ευρω που ήταν πριν από ένα χρόνο, τον Απρίλιο του 2022.

  Η εξέλιξη αυτή αντανακλά το «τέλος του φθηνού χρήματος» που σηματοδοτούν οι αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων στις οποίες έχει προχωρήσει η ΕΚΤ, αρχής γενομένης τον περασμένο Ιούλιο.

  Από τον Ιούλιο του 2022 έως και το Μάιο του 2023, τα βασικά επιτόκια πολιτικής του Ευρωσυστηματος αυξήθηκαν κατά 3,75% ενώ τον Οκτώβριο του 2022 η ΕΚΤ αποφάσισε να τροποποιήσει τους όρους των πράξεων TLTRO III και να αναπροσαρμόσει τον εκτοκισμό των ελάχιστων αποθεματικών.

  Tην περίοδο των αρνητικών επιτοκίων οι ελληνικές τράπεζες, όπως και όλες σχεδόν της ευρωζώνης, στην ουσία επιδοτούνταν από την ΕΚΤ μέσω των ειδικών χρηματοδοτικών της εργαλείων (ΤLTRO) προκειμένου να αντλήσουν όσο το δυνατόν περισσότερη ρευστότητα.

  Όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της ΤτΕ οι τράπεζες σταδιακά ξεκίνησαν να αποπληρώνουν στην ΕΚΤ το μεγαλύτερο μέρος από τη ρευστότητα που είχαν λάβει.

  Ωστόσο η συνολική ρευστότητα τους σε μεγάλο βαθμό αποκαταστάθηκε χάρη στην αύξηση των καταθέσεων παρά την πρόωρη και μερική αποπληρωμή των ποσών που είχαν αντληθεί μέσω των πράξεων TLTRO III. Ωστόσο, η ανοδική πορεία των καταθέσεων ανακόπηκε το α΄ τρίμηνο του 2023.

  Συγκεκριμένα το υπόλοιπο των καταθέσεων στην Ελλάδα από κατοίκους εσωτερικού το Δεκέμβριο του 2022 ανήλθε σε 196,7 δισ. ευρώ σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό δεκαετίας, ενώ στο α΄ τρίμηνο του 2023 σημείωσε πτώση 1% και ανήλθε στα 194,6 δισ. ευρώ. Το 2022, αύξηση παρατηρήθηκε στις καταθέσεις τόσο των νοικοκυριών όσο και των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων που ανήλθαν σε 141,3 δισ. ευρώ και 43,8 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 6,2 δισ. ευρώ και 3,4 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

  Πάντως όπως διαπιστώνεται και στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που δημοσίευσε η ΤτΕ την προηγούμενη εβδομάδα, ο δείκτης ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών παρόλο που κινήθηκε ελαφρώς καθοδικά το 2022, κλείνοντας στο 197,3%, παραμένει ωστόσο διπλάσιος από την υποχρεωτική εποπτική απαίτηση η οποία ορίζεται στο 100%.

  Οι 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες αποπλήρωσαν 22,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ σε 1 χρόνο

  Newsroom
  Newsroomhttp://refreshnews.gr/
  Ενημέρωση | Ψυχαγωγία | Στείλε μας το άρθρο σου στο [email protected]
  Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
  Ακούστε όλες τις νέες κυκλοφορίες αποκλειστικότητες και τις εκπομπής του Μελωδία 102.4

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Ο Πέτρος Πολυχρονίδης φαβορί για την παρουσίαση της «Φάρμας» στο Star

  Ο Πέτρος Πολυχρονίδης… παρουσιαστής στη «Φάρμα» του Star; Γιατί όχι;Κάποιοι ήθελαν τον Γιώργο Λιανό σε αυτό το πόστο και το κυκλοφορούσαν πολύ έντονα στα...

  Βόλος: Αυτοκίνητο έσπασε τις προστατευτικές μπάρες και έπεσε σε χείμαρρο

  Δύο άτομα τραυματίστηκαν σε τροχαίο, όταν το ΙΧ στο οποίο επέβαιναν  κατέληξε στον χείμαρρο του Κραυσίδωνα, στο ύψος του κυκλικού κόμβου της οδού Λαρίσης...

  Τετραετία «πολύ μεγάλων αλλαγών» ετοιμάζει ο Μητσοτάκης

  Οι δηλώσεις του προέδρου της Ν.Δ. έρχονται τη στιγμή που ένας από τους βασικούς στόχους του κόμματος έχει τεθεί η Συνταγματική αναθεώρηση • Τι...

  Ρόδος: Πλημμύρισε το αεροδρόμιο – Βγήκαν…με τις λεκάνες

  Εικόνες που ντροπιάζουν και εκθέτουν τη χώρα μας αντίκρυσαν όσοι βρέθηκαν στον...

  OnlyFans: Πώς μοντέλο ανακάλυψε ότι αυτός που της ζητούσε σέξι φωτογραφίες ήταν ο πατριός της

  Στο ίντερνετ ο καθένας μπορεί να γίνει οποίος δηλώσει ή… όποιος δεν δηλώσει, και επιλέγει να παραμείνει ανώνυμος, όπως ο άντρας στην παρακάτω ιστορία....
  spot_img