Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023
More

  Πώς επηρεάζουν την τσέπη μας οι εξαγγελίες Σαμαρά

  Πώς επηρεάζουν την τσέπη μας οι εξαγγελίες Σαμαρά

  Σταγόνα στον ωκεανό οι φοροελαφρύνσεις

  Μπορεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς να επιδόθηκε σε ένα επικοινωνιακό κρεσέντο φοροελαφρύνσεων με έντονο προεκλογικό άρωμα, ωστόσο η αλήθεια είναι διαφορετική.

  Οι φοροελαφρύνσεις αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό, καθώς τα όποια οφέλη θα αντισταθμιστούν από τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ που ζητούν οι δανειστές.

  Συγκεκριμένα, η μείωση κατά 30% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης μικρά μόνο οφέλη θα έχει για την τσέπη μας, καθώς το 2012 ο ΕΦΚ αυξήθηκε κατά 450%.

  Επίσης σε ότι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης η μείωση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης κατά 30%, στην τσέπη του καταναλωτή ισοδυναμεί με 10-12 λεπτά λιγότερα στο λίτρο ή περίπου 180-200 ευρώ κατά τη χειμερινή περίοδο. Ωστόσο επαγγελματίες της αγοράς επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται να οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης.

  Πρακτικά αν η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινούσε σήμερα, η λιανική τιμή με τον μειωμένο ΕΦΚ θα διαμορφώνονταν στα 1,15 έως 1,17 ευρώ το λίτρο από 1,25-1,27 ευρώ τον χειμώνα του 2013.

  Ένας καταναλωτής που αγοράζει 2.000 λίτρα πετρελαίου θα ξοδέψει φέτος 2.300 ευρώ αντί για 2.500 ευρώ πέρυσι, όταν τον χειμώνα του 2012 και προ της αύξησης του ΕΦΚ κατά 450%, χρειάζονταν 1.600 ευρώ.

  Σε ότι αφορά το επίδομα θέρμανσης, η συνέχιση χορήγησής του με με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, αναμένεται να οδηγήσει σε ανάλογο όφελος για τους δικαιούχους.

  Ειδικότερα, εάν παραμείνει στα 0,35 ευρώ/λίτρο όπως και πέρυσι, ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 2.000 λίτρων θα πληρώσει λιανική τιμή περίπου 0,8 ευρώ το λίτρο ή 1.600 ευρώ αντί 1.800 ευρώ πέρυσι.

  Η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης κατά 50% δεν θα πρέπει να υπολογισθεί δεδομένου ότι το μέτρο θα έπρεπε ήδη να καταργηθεί από το νέο έτος με βάση τις αρχικές εξαγγελίες.

  Καμιά ελάφρυνση δεν προκύπτει ούτε για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά το Τέλος Επιτηδεύματος των 650 ευρώ τον χρόνο.

  Η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται από το 2010 με συντελεστές 1%-4% και αφορά στο σύνολο των αποδοχών των φυσικών προσώπων όταν αυτές ξεπερνούν τις 12.000 ευρώ το χρόνο.

  Στους μισθωτούς η εισφορά αλληλεγγύης παρακρατείται σε μηνιαία βάση, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες και τα «μπλοκάκια» την καταβάλλουν με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.

  Στο θέμα του ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση επιχειρεί να διορθώσει τα λάθη της, ενώ για τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα ουδείς γνωρίζει σε ποιο ύψος θα είναι η έκπτωση (30% εάν επιβεβαιωθούν τα σενάρια).

  Αόριστες είναι και οι εξαγγελίες για μείωση των φορολογικών συντελεστών. Η αποκλιμάκωση θα είναι σταδιακή, με στόχο σε βάθος χρόνου ο ανώτερος φορολογικός συντελεστής στα φυσικά πρόσωπα να υποχωρήσει στο 32% από 42% σήμερα, ενώ στις επιχειρήσεις η φορολογία να μειωθεί στο 15% από 25% σήμερα.

  Όσον αφορά στο ΦΠΑ, η εξαγγελία για μείωση του φόρου και σε άλλους κλάδους πέραν της εστίασης, σκοντάφτει στους δανειστές όπως άλλωστε και η αύξηση των δόσεων για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο (εφορίες, ταμεία) οι οποίες ξεπέρασαν συνολικά τα 83 δισ. ευρώ.

  Newsroom
  Newsroomhttp://refreshnews.gr/
  Ενημέρωση | Ψυχαγωγία | Στείλε μας το άρθρο σου στο [email protected]
  Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
  Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
  spot_img

  Το Νο1 Ραδιόφωνο του Νομού Κοζάνης

  Άκου Δυνατά τις επιτυχίες του σήμερα στον Μελωδία 102.4.

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Enjoy exclusive access to all of our content

  Get an online subscription and you can unlock any article you come across.