Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023
More

  Τι μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο στο στομάχι που “έρχεται και φεύγει”

  Ο στομαχόπονος είναι συχνά προσωρινός, όπως ο πόνος που μπορεί να νιώσετε μετά από υπερκατανάλωση τροφής. Αλλά ο συνεχής, έντονος, ή αυξανόμενος πόνος μπορεί να σηματοδοτεί μια επείγουσα ιατρική κατάσταση.

  Σε αυτό το άρθρο, θα επικεντρωθούμε στον πόνο στο στομάχι που εμφανίζεται κατά διαστήματα, σε ορισμένες από τις πιθανές αιτίες και στα σημάδια ότι πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

  Στομαχόπονος που “έρχεται και φεύγει”: Δείτε τι σας συμβαίνει μάλλον

  Αέρια

  Αέρια εισέρχονται στο πεπτικό σας σύστημα, όταν καταπίνετε αέρα και όταν χωνεύετε υδατάνθρακες. Το ρέψιμο, ή ο μετεωρισμός συχνά το ανακουφίζουν. Διαφορετικά, αρχίζετε να νιώθετε πρήξιμο και μπορεί να καταλήξετε με πόνους στην κοιλιά.

  Το καθημερινό ρέψιμο και ο μετεωρισμός είναι υγιείς λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος. Ο συχνός πόνος στην κοιλιά από αέρια δεν είναι. Εάν έχετε συχνά κοιλιακό άλγος από αέρια, μπορεί να είναι σημάδι υποκείμενης γαστρεντερικής διαταραχής.

  Δυσκοιλιότητα

  Δυσκοιλιότητα είναι όταν έχετε λιγότερες από τρεις κενώσεις την εβδομάδα (εκτός αν αυτό ήταν πάντα ο κανόνας σας). Εκτός από τον πόνο στην κοιλιά, άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  -σκληρά, ξηρά κόπρανα
  -πόνος και δυσκολία κατά την αφόδευση
  -αδυναμία να εκκενώσετε πλήρως το έντερο όταν πάτε τουαλέτα

  Οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις δυσκοιλιότητας μπορεί να είναι σημάδι μιας υποκείμενης πάθησης.

  Πεπτικό έλκος

  Το έλκος στομάχου είναι μια πληγή στην βλεννογόνο επένδυση του στομάχου. Προκαλεί έναν θαμπό, ή καυστικό πόνο στο στομάχι. Ο πόνος μπορεί να διαρκέσει από λεπτά έως ώρες και “έρχεται και φεύγει” επί ημέρες, εβδομάδες, ή μήνες.

  Χωρίς θεραπεία, το έλκος στομάχου μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές.

  Κύστη ωοθηκών

  Η κύστη ωοθηκών είναι ένας σάκος γεμάτος υγρό στην ωοθήκη. Συνήθως είναι αβλαβής και δεν προκαλεί συμπτώματα. Αλλά μπορεί να οδηγήσει σε κοιλιακό άλγος, φούσκωμα και πρήξιμο, ειδικά κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας.

  Εάν έχετε κύστη ωοθηκών και αντιμετωπίζετε ξαφνικό έντονο πόνο και εμετό, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Αυτά είναι σημάδια, ότι η κύστη μπορεί να έχει σπάσει.

  Δυσμηνόρροια

  Η δυσμηνόρροια είναι οι σοβαρές κοιλιακές κράμπες και πόνος κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν διάρροια, ναυτία και πονοκέφαλο.

  Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

  Είναι μια λειτουργική γαστρεντερική διαταραχή. Επηρεάζει περίπου το 12% του πληθυσμού (στις ΗΠΑ). Περιλαμβάνει μια ομάδα συμπτωμάτων που εμφανίζονται μαζί, όπως επαναλαμβανόμενος κοιλιακός πόνος και αλλαγές στις κενώσεις του εντέρου.

  Μυϊκή θλάση

  Η καταπόνηση του κοιλιακού μυός, ή ένα τράβηγμα σε αυτόν, συμβαίνει όταν ξαφνικά στρίβετε, ή τεντώνετε τους κοιλιακούς σας μύες. Ο πόνος συνήθως εντείνεται, όταν γελάτε, φτερνίζεστε, ή βήχετε. Μπορεί επίσης να αισθανθείτε αυξημένο πόνο, όταν σηκώνεστε μετά από αρκετή ώρα καθίσματος, ή όταν ασκείστε.

  Προβλήματα χοληδόχου κύστης

  Η χοληδόχος κύστη βρίσκεται κάτω από το ήπαρ, οπότε ο πόνος μπορεί να μοιάζει σαν να προέρχεται από το στομάχι σας. Ορισμένα προβλήματα της χοληδόχου κύστης, όπως οι πέτρες στη χολή, μπορεί να προκαλέσουν έντονο πόνο, που μπορεί να αυξηθεί μετά την κατανάλωση λιπαρών τροφών.

  Ο κολικός των χοληφόρων οδών εκδηλώνεται μεταξύ άλλων με επεισόδια πόνου, που μπορεί να διαρκέσουν από λίγα λεπτά έως 5 ώρες. Τα επεισόδια πόνου μπορούν να απέχουν εβδομάδες, ή μήνες.

  Νοροϊός

  Ο νοροϊός είναι μια μεταδοτική τροφιμογενής ασθένεια που προκαλεί πόνο στο στομάχι, διάρροια και έμετο. Αυτά τα συμπτώματα πρέπει να υποχωρήσουν σε 1 έως 3 ημέρες.

  Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου

  Έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου το 80% των ατόμων με αυτήν τη νόσο έχουν κοιλιακό άλγος από φλεγμονή, ή απόφραξη, το οποίο υποχωρεί με τη θεραπεία. Περίπου το 30-50% των ασθενών έχει κοιλιακό άλγος σταθερά για 3 μήνες, ή κατά διαστήματα για 6 μήνες.

  Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  -κοιλιακός πόνος
  -διάρροια
  -αιμορραγία από το ορθό
  -απώλεια βάρους

  Καρκίνος του στομάχου

  Ο καρκίνος του στομάχου μπορεί να προκαλέσει πόνο παρόμοιο με εκείνο του πεπτικού έλκους. Ο στομαχόπονος μπορεί να αυξηθεί μετά το φαγητό. Αλλά ο στομαχόπονος είναι πιθανό να γίνει πιο έντονος και επίμονος με την πάροδο του χρόνου. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν απώλεια βάρους, καούρα και ναυτία.

  Στομαχόπονος που έρχεται και φεύγει: Πότε να μιλήσετε με γιατρό

  Εάν έχετε πόνο στο στομάχι που εμφανίζεται κατά διαστήματα και διαρκεί περισσότερο από 1 εβδομάδα συνολικά, είναι σώφρον να συζητήσετε με έναν γιατρό. Επικοινωνήστε το συντομότερο δυνατό εάν ο στομαχόπονος συνδυάζεται με:

  -εγκυμοσύνη
  -ναυτία, έμετο, ή πυρετό
  -αίμα στα κόπρανα
  -σοβαρή δυσκοιλιότητα
  -σοβαρή διάρροια
  -ανεξήγητη απώλεια βάρους

  Πότε ένας στομαχόπονος είναι επείγουσα ιατρική κατάσταση

  Ζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια, εάν ο στομαχόπονος συνδυάζεται με οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα:

  -έντονος, ή αυξανόμενος πόνος
  -κοιλιακή ευαισθησία
  -πόνος στο στήθος, στον αυχένα, ή στον ώμο
  -δυσκολία αναπνοής
  -εμετός με αίμα
  -πρόσφατος τραυματισμός στην κοιλιά

  Πηγή: healthline.com .

  Τι μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο στο στομάχι που “έρχεται και φεύγει”

  Newsroom
  Newsroomhttp://refreshnews.gr/
  Ενημέρωση | Ψυχαγωγία | Στείλε μας το άρθρο σου στο [email protected]
  Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
  Ακούστε όλες τις νέες κυκλοφορίες αποκλειστικότητες και τις εκπομπής του Μελωδία 102.4
  spot_img

  Το Νο1 Ραδιόφωνο του Νομού Κοζάνης

  Άκου Δυνατά τις επιτυχίες του σήμερα στον Μελωδία 102.4.

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Κυστική ακμή και ουλές: Τι είναι και πως μπορεί να θεραπευτεί

  Η ακμή είναι μια φλεγμονώδης διαταραχή των σμηγματογόνων αδένων και του θυλάκου της τρίχας, η οποία ταλαιπωρεί πάρα πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως, κυρίως εφήβους και των δύο φύλων. Η ακμή θεωρείται μία από τις πιο κοινές δερματολογικές διαταραχές και θεωρείται χρόνια...

  Άνοδος 0,60% στη συνεδρίαση της Πέμπτης 08/06

  Με άνοδο έκλεισαν τελικά οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς η αγορά κατόρθωσε να απορροφήσει τις όποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, κλείνοντας στα...

  Survivor spoiler: Παίκτης της Μπλε ομάδας αποχωρεί από τον Άγιο Δομίνικο

  Αυτή την εβδομάδα, η αποχώρηση από το Survivor All Star είναι ανδρική υπόθεση. Υποψήφιοι να εγκαταλείψουν τον Άγιο Δομίνικο και το Survivor All Star είναι ο Κωνσταντίνος Βασάλος από τους Κόκκινους και η… δυάδα των Μπλε, ο Γιώργος Ασημακόπουλος...

  Άκης Παυλόπουλος για το τροχαίο της Χριστίνας Σούζη: «Τρομάξαμε»

  Η μετεωρολόγος του ΣΚΑΙ, Χριστίνα Σούζη, είχε ένα τροχαίο ατύχημα το απόγευμα της Τετάρτης 07/06 στη Λεωφόρο Κηφισίας.Συγκεκριμένα, το αυτοκίνητο της Χριστίνας Σούζη, ανατράπηκε στο ύψος του Παραδείσου Αμαρουσίου με την ίδια να απεγκλωβίζεται και να μεταφέρεται στο νοσοκομείο για εξετάσεις...

  Η Φιλαρέτη κρατάει στα χέρια της τα αποτελέσματα του DNA

  Η Ελισάβετ μεταφέρεται εσπευσμένα στο νοσοκομείο με αιμορραγία και κινδυνεύει να χάσει το μωρό της στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Μαύρο Ρόδο».Η Κασσιανή σκαρφίζεται ύπουλους τρόπους για να διώξει την Ελισάβετ από το μοναστήρι. Η Φιλαρέτη κρατάει στα χέρια...

  Θανατηφόρο τροχαίο στο Ρέθυμνο: Νεκρή 52χρονη γυναίκα έπειτα από σύγκρουση δύο αυτοκινήτων

  Θανατηφόρο τροχαίο με μία 52χρονη γυναίκα να χάνει τη ζωή της, σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στα Τρία Μοναστήρια, στον κόμβο του Σπηλίου στο Ρέθυμνο. Σύμφωνα με πληροφορίες του cretalive, δύο αυτοκίνητα συγκρούστηκαν πλαγιομετωπικά, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Το αποτέλεσμα...

  Enjoy exclusive access to all of our content

  Get an online subscription and you can unlock any article you come across.