Δευτέρα, 8 Αυγούστου, 2022
More

  «Υπερεκπαιδευμένοι» πάνω από τρεις στους δέκα Ελληνες εργαζομένους

  Σχετικά άρθρα:

  spot_img

  ImageHandler

  Το 32% των Ελληνων εργαζομένων έχουν καλύτερη εκπαίδευση από εκείνη που απαιτεί η θέση εργασίας τους – Αντίθετα, το 21,8% των εργαζομένων αντρών και των 25,6% των εργαζομένων γυναικών στην Ελλάδα είναι «υποεκπαιδευμένοι»

  Πάνω από τρεις στους δέκα εργαζομένους στην Ελλάδα θεωρούνται «υπερεκπαιδευμένοι», σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (International Labour Organization, ILO). Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι το 32% των Ελληνων εργαζομένων έχουν καλύτερη εκπαίδευση από εκείνη που απαιτεί η θέση εργασίας τους.

  Η σχετική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη για την αναντιστοιχία δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας στις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημοσιεύτηκε στις 29 Οκτωβρίου. Το ποσοστό που καταλαμβάνουν οι εργαζόμενοι στη χώρα μας είναι σχετικά υψηλό σε σχέση με τις άλλα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης.

  «Αναντιστοιχία δεξιοτήτων», σημαίνει το χάσμα μεταξύ του τι ζητάνε οι εργοδότες από τους εργαζομένους και του τι είναι σε θέση οι εργαζόμενοι να παράσχουν με βάση τις δεξιότητες τους.

  Σύμφωνα με τη μελέτη του ILO, στην Ελλάδα το 26,8% των εργαζομένων αντρών και το 15,0% εργαζομένων γυναικών θεωρείται «υπερεκπαιδευμένο». Την ίδια στιγμή, το 21,8% των εργαζομένων αντρών και των 25,6% των εργαζομένων γυναικών στην Ελλάδα είναι «υποεκπαιδευμένοι», δηλαδή έχουν εκπαίδευση κατώτερη εκείνης που απαιτεί η δουλειά τους.

  Βάζοντας, κανείς στο «ζύγι» τους υπερεκπαιδευμένους και τους υποεκπαιδευμένους εργαζομένους άντρες στην Ελλάδα, προκύπτει πως οι οι πρώτοι είναι ελαφρώς περισσότεροι από τους δεύτερους. Συνεπώς υπάρχει ένα σημαντικό «πλεόνασμα» υπερεκπαιδευμένων εργαζομένων αντρών σε σχέση με τους υποεκπαιδευμένους. Αντίθετα, σημειώνεται «έλλειμμα» υπερεκπαιδευμένων εργαζομένων γυναικών σε σχέση με τις υπερεκπαιδευμένες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ILO.

  Το ποσοστό των «υπερεκπαιδευμένων» εργαζομένων αντρών και γυναικών στην Ελλάδα -26,8% και 15,0% αντίστοιχα, αλλά και συνολικά 32%- είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρωζώνη, αν και όχι στο σύνολο της ΕΕ, δηλαδή συμπεριλαμβάνοντας και τις περισσότερες χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Σημειώνεται πως όσο χαμηλότερο είναι το ποσοστό των «υπερεκπαιδευμένων» ή των «υποεκπαιδευμένων» σε μία χώρα τόσο καλύτερη αντιστοιχία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης υπάρχει στην αγορά εργασίας, γεγονός που είναι θετικό για μία οικονομία.

  Ενδεικτικά στην Αυστρία το 58% των εργαζομένων στην Αυστρία έχει καλύτερη εκπαίδευση από εκείνη που απαιτεί η θέση εργασία τους.

  Στην Τσεχία οι υπερεκπαιδευμένοι αποτελούν το 50%, στη Δανία το 34%, στην Εσθονία το 39%. στη Γαλλία το 28%, στη Γερμανία το 11,8%, στην Ουγγαρία το 37%, στην Ισλανδία το 30%, στην Ιρλανδία το 33%, στην Ιταλία το 13,9%, στη Λετονία το 43%, στη Λιθουανία το 31%, στο Λουξεμβούργο το 27%, στην Ολλανδία το 11,2%, στη Νορβηγία το 16,6%, στην Πολωνία το 13,9%, στη Ρουμανία το 25%, στη Σλοβακία το 49,9%, στη Σλοβενία το 36%, στην Ισπανία το 13,8%, στη Σουηδία το 27,0%, στην Ελβετία το 13,4% και στο Ηνωμένο Βασίλειο το 13%.

  Σύμφωνα με τον ΙLO η αναντιστοιχία δεξιοτήτων έλαβε ακόμα περισσότερη σημασία στις ανεπτυγμένες οικονομίες μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 – 2009. Η κρίση προκάλεσε μαζική αύξηση στην ανεργία της ανεργίας στον ανεπτυγμένο κόσμο και κατέστρεψε θέσεις εργασίας.

  Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η αναντιστοιχία δεξιοτήτων αποτελεί ένα βασικό εμπόδιο στην οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης, επισημαίνεται από τον ILO.
  Πηγή: capital.gr

   

   

  Σχετικά άρθρα:

  Newsroom
  Newsroomhttp://refreshnews.gr/
  Ενημέρωση | Ψυχαγωγία. Στείλε μας το άρθρο σου στο [email protected]

  newsfeed

  Ροή Ειδήσεων

  Δείτε Επίσης

  Ηλεκτρικό ρεύμα: Πάροχοι «βαφτίζουν» έκπτωση την κρατική επιδότηση

  Την ίδια ώρα, οι τιμές συνέχιζαν την ανοδική τους πορεία, εμπνέοντας ανησυχία για τις επιπτώσεις στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, αλλά και του κράτους, στον...

  Τζούλια Αλεξανδράτου: Δείχνει τη φουσκωμένη κοιλιά της

  Με νέα ανάρτηση επέστρεψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Τζούλια Αλεξανδράτου, μετά την ανακοίνωση της εγκυμοσύνης της. Φορώντας μόνο το εσώρουχό της, η Τζούλια Αλεξανδράτου...

  Βρισηίδα Ανδριώτου: Αποκάλυψε το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει μετά το Survivor

  Η Βρισηίδα Ανδριώτου μετά τη συμμετοχή της στο Survivor αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα με την υγεία της, Η instagrammer που επικοινωνεί με τους διαδικτυακούς της...

  Power Pass: Στο τραπέζι να ανοίξει η πλατφόρμα για όσους έκαναν «λαθάκια» αλλά όχι για νέες αιτήσεις

  Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, με δηλώσεις του το τελευταίο διάστημα, έχει αφήσει «ορθάνοιχτη πόρτα» στο άνοιγμα της πλατφόρμας για τις διορθώσεις, ώστε και...

  Φορολογικές δηλώσεις 2022: Έσπασε… κοντέρ ο φόρος εισοδήματος, αυξημένα τα εκκαθαριστικά

  Μπορεί η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να παρατάθηκε εως το τέλος Αυγούστου, μπορεί και οι αιτήσεις για το Fuel Pass να...

  Gov.gr Wallet: Από πότε θα γίνονται δεκτά για συναλλαγές το δίπλωμα και η ταυτότητα στο κινητό

  Από το απόγευμα της Τρίτης οι πολίτες των οποίων το ΑΦΜ τελειώνει σε 7 μπορούν να εισέλθουν στην πλατφόρμα Gov.gr Wallet προκειμένου να ενεργοποιήσουν...