Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023
More

  «Ψήφο εμπιστοσύνης» δίνουν στις ελληνικές τράπεζες ξένοι επενδυτικοί οίκοι και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα

  Μεγάλοι ξένοι επενδυτικοί οίκοι, αλλά και διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στις ελληνικές τράπεζες και λένε ότι είναι θωρακισμένες και αντέχουν τους κλυδωνισμούς από την κρίση που ξέσπασε στον χώρο.

  Άθικτες παραμένουν οι προοπτικές των θεμελιωδών μεγεθών των ελληνικών τραπεζών, όπως επισημαίνoυν μεγάλοι ξένοι επενδυτικοί οίκοι και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

  Οι τριγμοί που προκλήθηκαν παγκοσμίως στον εν λόγω κλάδο από τις αρχές Μαρτίου έχουν δοκιμάσει την ανθεκτικότητα των ελληνικών τραπεζών, περισσότερο από την οπτική του κλίματος παρά από αυτή των θεμελιωδών μεγεθών, λένε οι ξένοι.

  Ωστόσο αυτοί οι τριγμοί οδήγησαν σε ένα sell off που ξεπέρασε το 20% γύρω από τις ελληνικές τράπεζες τον Μάρτιο. Με τις αγορές πλέον πιο ήρεμες και την εμπιστοσύνη στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα να έχει σταδιακά αποκατασταθεί, η ορατότητα στο σκέλος της κερδοφορίας έχει βελτιωθεί εκ νέου, κάτι που αποτυπώθηκε και στην σημαντική ανάκαμψη του τραπεζικού δείκτη από τον «πυθμένα» που κατέγραψε το Μάρτιο.

  Μπορούν να απορροφήσουν τους κραδασμούς

  Οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συμφωνούν ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι σήμερα σε θέση να απορροφήσουν τυχόν κλυδωνισμούς από τις διεθνείς αγορές. Οι τράπεζες έχουν εξυγιάνει τους ισολογισμούς τους.

  Τα κόκκινα δάνεια από το 44%. σήμερα έχουν υποχωρήσει στο 8%. Οι τράπεζες διατηρούν δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αρκετά πιο υψηλά του ελάχιστου ορίου και φυσικά έχουν επανέλθει σε κερδοφορία μετά από μία σειρά ζημιογόνων χρήσεων.

  Ο τραπεζικός δείκτης από τα χαμηλά της 20ης Mαρτίου 2023 έχει ανακάμψει κατά περίπου 13,49%. Τη μεγαλύτερη ανοδική αντίδραση καταγράφει η μετοχή της Πειραιώς (+20,31%) και ακολουθούν η Εθνική (+14,62%), η Eurobank (+14,11%) και η Alpha Bank (+7,67%).

  Οι ελληνικές τράπεζες πιστοποιούν και με τα τριμηνιαία αποτελέσματά τους που έχουν ήδη δημοσιεύσει η Πειραιώς και η Alpha Bank ότι είναι κεφαλαιακά θωρακισμένες, με υγιές χαρτοφυλάκιο, βελτιωμένα καθαρά έσοδα τόκων και τελικά ισχυρή κερδοφορία, που αναμένεται να συνεχιστεί ολόκληρο το έτος.

  Ικανοποίηση από την ΤτΕ

  Ικανοποίηση για τη βελτίωση της κεφαλαιακής επάρκειας και τη μείωση των «κόκκινων» δανείων εκφράζει η ΤτΕ. Ωστόσο η κεντρική τράπεζα προειδοποιεί λόγω διεθνών αναταράξεων και κινδύνων στην κτηματαγορά.

  Το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στο σύνολο των δανείων (Δεκέμβριος 2022: 8,7%) μειώθηκε, αλλά παραμένει σημαντικά υψηλότερο του αντίστοιχου ευρωπαϊκού μέσου όρου.

  Συνεπώς, οι ενέργειες των τραπεζών θα πρέπει να συνεχιστούν προκειμένου να επιτευχθεί περαιτέρω σύγκλιση.

  Η επιστροφή των τραπεζών στην κερδοφορία το 2022 αποτελεί θετική εξέλιξη, ενώ και το 2023 αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση των οργανικών εσόδων. Η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζικών ομίλων ενισχύθηκε σημαντικά το 2022, κυρίως λόγω της αύξησης των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών.

  Η Morgan Stanley μιλάει για «προτιμώμενο play»

  Αναφορικά με τις ελληνικές τράπεζες, η Morgan Stanley αναφέρει ότι για φέτος αποτελούν το προτιμώμενο «play» μεταξύ των τραπεζών της περιοχής CEEMEA (Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) για τους εξής λόγους:

  • Εξυγίανση του ισολογισμού με αποτέλεσμα μονοψήφιο δείκτη NPE και για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες από το 4ο τρίμηνο του ‘22,
  • Αύξηση των δανείων λόγω της μακροοικονομικής ανάκαμψης, της ανάκαμψης των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων και τα κονδύλια ανάκαμψης της ΕΕ μεσοπρόθεσμα,
  • Υψηλή ευαισθησία των NIMs (καθαρά επιτοκιακά περιθώρια) στις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ, δεδομένου του υψηλού ποσοστού δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου και της χρηματοδότησης που καθοδηγείται τις καταθέσεις όψεως.
  • Η ποιότητα του ενεργητικού συνεχίζει να δείχνει ανθεκτικότητα.

  Ο αμερικανικός οίκος θέτει σύσταση «overweight» για τη μετοχή της Eurobank, αυξάνοντας την τιμή στόχο στα 1,55 ευρώ (βασικό σενάριο) από 1,37 ευρώ προηγουμένως, ενώ στο “βασικό σενάριαο” η τιμή φτάνει στα 1,90 ευρώ (από 1,82 ευρώ) .

  Η Morgan Stanley για την Alpha Bank δίνει “σύσταση υπεραπόδοσης” με τιμή-στόχο τα 1,44 (από 1,37 ευρώ) στο βασικό σενάριο, και στα 1,70 (από 1,67) στο ανοδικό σενάριο.

  Goldman Sachs: «Διαθέτουν από τα ισχυρότερα αποθέματα στην ευρωζώνη»

  Η Goldman Sachs τονίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν από τα ισχυρότερα αποθέματα ρευστότητας στην ευρωζώνη, ενώ προβλέπει πως ο δείκτης NPE του κλάδου θα υποχωρήσει στο 5% φέτος και στο 3,5% το 2024.

  Αυξάνει τις τιμές στόχους και των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών. Ειδικότερα, η νέα τιμή στόχος για την Alpha Bank είναι στο 1,70 ευρώ από 1,60 ευρώ προηγουμένως , για την Eurobank στο 1,55 ευρώ από 1,40 ευρώ πριν, για την Εθνική στα 6,20 ευρώ από 5,40 ευρώ πριν και για την Πειραιώς στα 2,75 ευρώ από 2,20 ευρώ.

  Προβλέπει διψήφια κερδοφορία η Deutsche Bank

  «Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες δηλώνει η Deutsche Bank και τις αναβαθμίζει, θέτοντας και για τις 4 συστημικές σύσταση αγοράς. Για την Πειραιώς δίνει τιμή – στόχο στα 2,95 ευρώ (από 1,8 ευρώ), για τη Eurobank, με την τιμή στόχο τα 1,7 ευρώ ( από τα 1,45 ευρώ), για την Alpha Bank τα 1,6 ευρώ (από 1,55 ευρώ) και για την Εθνική τα 6,15 ευρώ (από τα 5,1 ευρώ).

  Ο οίκος προβλέπει διψήφια μέση κερδοφορία φέτος 10,8% και 10,5% για το 2024 και εκτιμά ότι θα δώσουν μέρισμα με τη μέση μερισματική απόδοση να είναι υψηλή και να προβλέπεται τώρα στο 4,1% και στο 6,2% για τις προοπτικές του 2024. Οι πολλαπλασιαστές κερδών έχουν μέση τιμή 5,4 τώρα.

  HSBC – Συστάσεις αγοράς

  Η HSBC παραμένει με συστάσεις «αγοράς» και για τις τέσσερις τράπεζες με τιμές στόχους 6,75 ευρώ για την Εθνική, 3,35 ευρώ για την Πειραιώς, 1,45 ευρώ για την Alpha Bank και 1,60 ευρώ για τη Eurobank.

  Οι ελληνικές τράπεζες φαίνονται ελκυστικές με 0,55 φορές σε δείκτη P/TBV, 20% χαμηλότερα κάτω από τις αναδυόμενες αγορές και 25% χαμηλότερα από τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

  Eurobank Equities: «Άθικτες οι θετικές προοπτικές»

  Η Eurobank Equities υποστηρίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες απολαμβάνουν έναν συνδυασμό ισχυρής ρευστότητας (δείκτης κάλυψης LCR στο 200%, μεταξύ των υψηλότερων στην ΕΕ), υγιών κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας (δείκτες CET 1 στο 14,9%) και χαρτοφυλακίου εμπορικών ακινήτων CRE που ενέχει λιγότερο κίνδυνο από ό,τι σε άλλες αγορές , πιστεύει ότι οι πολύ θετικές προοπτικές του κλάδου παραμένουν άθικτες.

  Εκτιμά πως η διανομές μερισμάτων θα ξεκινήσουν το 2023, με την Εθνική να κάνει την αρχή, και το 2024 θα ακολουθήσουν Alpha Bank και Πειραιώς.

  Θέτει τιμές στόχους, στα 1,66 ευρώ για την Alpha Bank, στα 5,90 ευρώ για την Εθνική και στα 3,24 ευρώ για την Πειραιώς.

  Newsroom
  Newsroomhttp://refreshnews.gr/
  Ενημέρωση | Ψυχαγωγία | Στείλε μας το άρθρο σου στο [email protected]
  Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
  Ακούστε όλες τις νέες κυκλοφορίες αποκλειστικότητες και τις εκπομπής του Μελωδία 102.4
  spot_img

  Το Νο1 Ραδιόφωνο του Νομού Κοζάνης

  Άκου Δυνατά τις επιτυχίες του σήμερα στον Μελωδία 102.4.

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Πρώτος ακόμα και στη «μέτρια» μέρα του ο Τεντόγλου

  Νικητής στο Diamond League του Παρισιού, με λίγα εκατοστά διαφορά από τον δεύτερο και τον τρίτο, αναδείχθηκε ο Μίλτος Τεντόγλου. Ο Έλληνας πρωταθλητής του μήκους (και κορυφαίος παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια στο αγώνισμα αυτό) είχε καλύτερο άλμα στα 8,13μ.,  με τον...

  Αντιγόνη Κουλουκάκου: Γιατί «έχασα» τον ρόλο σε τρία James Bond και σε ταινία του Γούντι Άλεν

  Η Αντιγόνη Κουλουκάκου σε συνέντευξη της μίλησε για την καριέρα της και τα πρώτα της βήματα ως ηθοποιός. Η ηθοποιός ήταν καλεσμένη στην εκπομπή «Στούντιο 4» αναφέρθηκε στις διακρίσεις που γίνονται εις βάρος των Ελλήνων καλλιτεχνών στον χώρο του κινηματογράφου,...

  Secret Invasion – “Special” Κλιπ

  No backup. Only Fury."Η νέα σειρά των Marvel Studios, 'Secret Invasion', λαμβάνει χώρα στο παρόν του MCU, όπου ο Nick Fury (Samuel L. Jackson) μαθαίνει ότι μια κρυφή εισβολή στην Γη από μια φατρία των Skrulls. Ο Fury συνεργάζεται...

  Έρπης ζωστήρας: Ποιές τροφές πρέπει να αποφεύγετε

  Υπάρχουν τροφές που βοηθούν (υποστηρίζοντας την ανοσολογική λειτουργία του σώματός σας) αλλά και άλλες που καλό θα ήταν να αποφεύγετε σε ό,τι αφορά στον έρπητα ζωστήρα. Η αποφυγή τροφών που βλάπτουν το ανοσοποιητικό σύστημα θα σας βοηθήσει να μειώσετε τη...

  Οίκος Fitch: Αμετάβλητη η αξιολόγηση για την Ελλάδα στο BB+

  Αμετάβλητη στο BB+ με σταθερό outlook άφησε τη βαθμολογία της για το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική διατηρεί την Ελλάδα και η S&P η οποία στις 21 Απριλίου είχε αναβαθμίσει τις...

  Enjoy exclusive access to all of our content

  Get an online subscription and you can unlock any article you come across.