ΔΕΗ: Επιμένει στις αυξήσεις των λογαριασμών ρεύματος
Ο επικεφαλής της ΔΕΗ επανέλαβε ότι ήταν αναγκαία η αύξηση των τιμολογίων για να καλυφθεί το κόστος των δικαιωμάτων ρύπων αναγνώρισε ωστόσο ότι καμία κυβέρνηση δεν θέλει να εγκρίνει ένα τέτοιο μέτρο.
Εξελίξεις υπάρχουν στα «μέτωπα» της εξασφάλισης αποζημιώσεων ισχύος για τη νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα. Παράλληλα, προχωρά και το ζήτημα της έγκρισης των οφειλουμένων ποσών στην επιχείρηση από την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας παρελθόντων ετών, τα αποτελέσματα των οποίων θα φανούν τις επόμενες ημέρες.
Ο νέος μηχανισμός επάρκειας ισχύος έχει μεν θεσπιστεί, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι απαραίτητη. Είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τα αρμόδια στελέχη της Κομισιόν, ενώ σχετική επιστολή απηύθυνε την προηγούμενη εβδομάδα προς την Επίτροπο Ανταγωνισμού Margrethe Vestager και ο κ. Παναγιωτάκης επισημαίνοντας την κρισιμότητα του θέματος για τη βιωσιμότητα της νέας μονάδας.
Απαντώντας σε ερωτήσεις ο επικεφαλής της ΔΕΗ τόνισε ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή από την ολοκλήρωση της μονάδας, ενώ αποκάλυψε ότι ο ίδιος έκανε διαπραγματεύσεις με στόχο τη μείωση του τιμήματος, οι οποίες όμως δεν κατέληξαν σε θετικό αποτέλεσμα.
Η αποζημίωση από τον μηχανισμό ισχύος θα αντισταθμίσει μέρος της αύξησης του κόστους που προκύπτει από την άνοδο των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, τα οποία επιβαρύνουν το κόστος ηλεκτροπαραγωγής κυρίως από λιγνίτη. Εκτιμάται ότι τα συνολικά έσοδα της νέας μονάδας της Πτολεμαΐδας, όταν ολοκληρωθεί, θα είναι της τάξης των 350 εκατομμυρίων ευρώ από τα οποία τα 50 έως 60 εκατομμύρια θα προέρχονται από την αποζημίωση ισχύος. Πάντως, ο επικεφαλής της ΔΕΗ άφησε να εννοηθεί ότι το πεδίο δραστηριότητας για τις μονάδες της επιχείρησης βρίσκεται και εκτός Ελλάδος. Σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων που έχει συγκληθεί για την ερχόμενη Πέμπτη.
Σε ό,τι αφορά τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, που καλύπτουν κυρίως τις δαπάνες για την ηλεκτροδότηση των νησιών, όπου το κόστος ηλεκτροπαραγωγής είναι υψηλότερο λόγω χρήσης πετρελαϊκών μονάδων, η ΔΕΗ αναμένει ως το τέλος της εβδομάδας την οριστικοποίηση από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας του ποσού που δικαιούται να λάβει για το 2011, προκειμένου να μπορέσει να το συνυπολογίσει στα αποτελέσματα εξαμήνου. Η ΔΕΗ διεκδικεί 680 εκατομμύρια ευρώ για το συγκεκριμένο χρόνο, καθώς και αναθεώρηση των ποσών που της έχουν αποδοθεί για την επόμενη πενταετία 2012 – 2015 θεωρώντας ότι η μεθοδολογία της ΡΑΕ δεν καλύπτει το σύνολο του κόστους που έχει επωμιστεί.
Σημείωσε, τέλος, την ανάγκη να επανεξεταστεί συνολικά το άνοιγμα της αγοράς από μηδενική βάση καθώς οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ δεν απέδωσαν. Ακόμη και η πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων – σημείωσε- δεν θα οδηγήσει σε άνοιγμα της αγοράς. Τόνισε τέλος ότι αναμένονται οι προσφορές για τις λιγνιτικές μονάδες Μεγαλόπολης και Φλώρινας καθώς ο διαγωνισμός συνεχίζεται και επανέλαβε την πρόσκληση προς την εγχώρια βιομηχανία να συμμετάσχει.