Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Ενισχύονται τα ομόλογα υπό το φως των βελτιωμένων προβλέψεων για την ελληνική οικονομία

    Θετικά ανταποκρίνεται η αγορά ομολόγων στα μηνύματα που έρχονται και τα οποία δείχνουν ότι η απόδοση της ελληνικής οικονομίας φέτος θα είναι καλύτερη των αρχικών προσδοκιών.

    Ωστόσο οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί ενόψει της νέας αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα την προσεχή Πέμπτη.

    Ο οίκος DBRS σε σημερινή του Έκθεση προχώρησε σε επί τα βελτίω αναθεώρηση των προβλέψεων του για την ελληνική οικονομία.

    Συγκεκριμένα ανέβασε κατά 0,5% τον πήχη της ανάπτυξης για φέτος στο 1,1% εκτιμώντας ότι το 2024 το ΑΕΠ της χώρας θ΄αυξηθεί κατά 1,4%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, η ανεργία στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο 11,4% φέτος και στο 11,3% το 2024. Συνολικά, ο οίκος περιμένει ανάπτυξη μόλις 0,5% κατά μέσο όρο για τις χώρες του G7 φέτος και 1% για το 2024.

    Σαφώς πιο αισιόδοξο εμφανίζεται το Υπουργείο Οικονομικών για το ρυθμό ανάπτυξης φέτος.

    Όπως απεκάλυψε η Έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 2,3%, ενώ ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 4,5%. Παράλληλα, η ανεργία προβλέπεται να πέσει κάτω από το 10% το 2026. Για το 2024 και 2025 προβλέπει ανάπτυξη 3%, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να αποκλιμακωθεί στο 2%.

    Με τις παραδοχές αυτές έχει καταρτιστεί και το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2024 – 2026.

    Υπενθυμίζεται ότι στον Προϋπολογισμό προβλεπόταν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος θα διαμορφωθεί στο 1,8%. Η νέα πρόβλεψη δικαιολογείται εν μέρει από την καλύτερη επίδοση της ελληνικής οικονομίας πέρυσι, η οποία «πριμοδότησε» τον ρυθμό ανάπτυξης φέτος κατά 1,5%.

    Στην εγχώρια αγορά και συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές 82 εκατομμυρίων ευρώ εκ των οποίων τα 58 εκατομμύρια αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

    Η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 4,25% από 4,27% που ήταν χθες , έναντι 2,32 % του αντίστοιχου Γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,93%. .

    Στην αγορά συναλλάγματος συνεχίζεται η άνοδος του ευρώ , με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται σταθερά πάνω από το 1,1. Έτσι νωρίς το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται στο 1,1038 δολ από το επίπεδο του 1,1030 δολ που άνοιξε η αγορά.

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ