Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
More

    Εννέα στους δέκα εργαζόμενους επιθυμούν να δουλεύουν κάποιες ημέρες από το σπίτι και κάποιες στο γραφείο

    Μια νέα κανονικότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις διαμορφώνει το υβριδικό μοντέλο εργασίας, με τους εργαζομένους –κυρίως τους νέους– να θέτουν σε συντριπτικό ποσοστό, της τάξης του 90%, την εξ αποστάσεως εργασία βασικό παράγοντα στη διαμόρφωση της απόφασής τους να επιλέξουν κάποια εργασία και τους εργοδότες, παρότι εμφανίζονται επιφυλακτικοί, να κατανοούν ότι η τηλεργασία αποτελεί σημαντικό συντελεστή προσέλκυσης ταλέντων.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» είναι ενδεικτικό πως πρόσφατη μελέτη της Adecco για τις τάσεις στην αγορά εργασίας έδειξε πως το 82% των εργαζομένων δήλωσε ότι η δυνατότητα ευελιξίας στην εργασία είναι από «επιθυμητή» έως «πολύ επιθυμητή», επιβεβαιώνοντας ότι οι εργαζόμενοι επιθυμούν ευέλικτες δομές εργασίας, που θα τους επιτρέπουν να έχουν ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και θα ενισχύουν την ψυχική υγεία τους.

    Επίσης κατέδειξε την ανάγκη (σε ποσοστό 29%) οι εργοδότες να μπορούν να προσφέρουν ένα δελεαστικό μοντέλο εργασίας που θα ικανοποιεί τόσο όσους επιθυμούν περισσότερη ευελιξία όσο και εκείνους που προτιμούν να εργάζονται το παραδοσιακό οκτάωρο. Ολες οι μελέτες δείχνουν πως σε σχέση με την εκρηκτική ανάπτυξη της εξ αποστάσεως εργασίας κατά την εμφάνιση της πανδημίας, πλέον το μοντέλο της τηλεργασίας φθίνει.

    Επισημαίνουν, όμως, παράλληλα, ότι εξακολουθεί να αποτελεί τη νέα τάση στην αγορά εργασίας. Οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να διαπραγματεύονται πολιτικές σχετικά με την τηλεργασία, με το θέμα να προκαλεί –σε κάποιες περιπτώσεις– ένταση ανάμεσα στα συνδικάτα και τους εργοδότες. Και αυτό, γιατί ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχει αποδειχθεί η διασύνδεση του συγκεκριμένου μοντέλου με την παραγωγικότητα της εργασίας. «Αυτή είναι η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου», επισημαίνουν υπεύθυνοι τμημάτων διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και ξεκαθαρίζουν ότι αυτό που είναι δεδομένο είναι πως «οφείλουν να κατανοήσουν οι εργοδότες πόσο επωφελή μπορεί να είναι τα ευέλικτα μοντέλα εργασίας, ώστε να διατηρήσουν τη συνοχή και την παραγωγικότητα των ομάδων».

    Αποφεύγουν μετακινήσεις

    Σε πολλές επιχειρήσεις, άλλωστε, η τηλεργασία εφαρμόζεται πιλοτικά, με σκοπό να επανεξεταστεί η αποτελεσματικότητά της στο μέλλον. Αυτό εφαρμόζει ακόμη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους, με στόχο να επανεξετάσει το μέτρο σε δύο χρόνια. Σε μελέτη της ΕΚΤ αναφέρει μάλιστα ότι το 30% των εργαζομένων στην Ευρωζώνη θέλει να εργάζεται από το σπίτι συχνότερα από ό,τι επιτρέπει ο εργοδότης (το ίδιο συμβαίνει και με τους εργαζομένους της ΕΚΤ) και προτίθεται να αλλάξει δουλειά προκειμένου να μπορέσει να το κάνει. Και η μελέτη καταλήγει στο ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των εργαζομένων θέλουν να εργάζονται από το σπίτι τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, με τις μετακινήσεις να είναι ο κύριος παράγοντας που επηρεάζει την προτίμησή τους για τηλεργασία.

    Το 2023 η τηλεργασία έχει μειωθεί κατά 5% σε σχέση με το 2022 και πολύ περισσότερο αναφορικά με τη μαζική εφαρμογή του μέτρου κατά την περίοδο της πανδημίας. Συγκριτικά με το 2021 το υβριδικό μοντέλο εργασίας έχει μειωθεί από το 48% στο 21%. Ωστόσο, φαίνεται πως ο συγκεκριμένος βαθμός τηλεργασίας θα αποτελέσει πλέον τη νέα νόρμα.

    Πρόσφατη μελέτη της International Workplace Group (IWG) έδειξε πως για 8 στους 10 εργαζομένους η υβριδική εργασία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κατά την αναζήτηση εργασίας. Σχεδόν 9 στους 10 από τους ήδη εργαζομένους επιθυμούν την υβριδική εργασία και μόνο το 11% θέλει να επιστρέψει στο προηγούμενο μοντέλο και να πηγαίνει στο γραφείο και τις 5 ημέρες της εβδομάδας. Αλλά και από την πλευρά των επιχειρήσεων, σύμφωνα με την IWG, το 89% αναφέρει υψηλότερα ποσοστά διατήρησης του ανθρώπινου δυναμικού λόγω των ευέλικτων μοντέλων εργασίας, με το 88% των εταιρειών που ήδη το εφαρμόζει να σχεδιάζει την πλήρη μετάβαση σε ένα ευέλικτο μοντέλο εργασίας.

    Έρευνα του ΣΕΒ

    Οι ελληνικές επιχειρήσεις ετοιμάζονται με πιο αργούς ρυθμούς, γνωρίζοντας σε ποσοστό 55%, σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΒ, ότι πλέον περισσότερα από τα μισά καθήκοντα των εργαζομένων μπορούν να υλοποιηθούν από απόσταση. Ετσι, ήδη σε ποσοστό 41% παρείχαν στο πρόσφατο παρελθόν εκπαίδευση στη χρήση ψηφιακών μέσων και εργαλείων επικοινωνίας, με 7 στις 10 επιχειρήσεις να γνωρίζουν ότι η τηλεργασία θεωρείται στοιχείο προσέλκυσης προσωπικού.

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ