Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
More

    Η αριθμητική πίσω από την κατάρρευση στο φράγμα της Νόβα Καχόβκα

    Διπλάσιοι σχεδόν είναι οι νεκροί στη ρωσική πλευρά από τις πλημμύρες που προκάλεσε η καταστροφή του φράγματος της Νόβα Καχόβκα, στις 6 Ιουνίου, με τα θύματα να έχουν αυξηθεί και στα δύο μέτωπα, καθώς αποσύρονται οι τεράστιοι όγκοι νερού που απελευθερώθηκαν και πλημμύρισαν τεράστιες εκτάσεις γης, υποδομές και κτίρια. 

    Έτσι, σύμφωνα με ενημερώσεις από Κίεβο και Μόσχα, έφθασαν τους 16 στην Ουκρανία και τους 29 στα εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία.

    Σε άλλους αριθμούς, όπως τους μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, περισσότεροι από 3.600 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις πλημμυρισμένες περιοχές στις περιοχές της Χερσώνας και του Μικολάιβ, ενώ 31 εξακολουθούν να αγνοούνται και περίπου 1.300 σπίτια παραμένουν πλημμυρισμένα, κατά δήλωση του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας στο κανάλι του στο Telegram, αργά το Σάββατο.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ρωσικής διοίκησης στα κατεχόμενα από τη Μόσχα μέρη της Χερσώνας, Αντρέι Αλεξέγιενκο, δήλωσε στην ίδια εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων ότι ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 29.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με τους New York Times, στοιχεία δείχνουν πως η καταστροφή του τεράστιου φράγματος ήταν αποτέλεσμα έκρηξης από μέσα που πυροδοτήθηκαν από τη Ρωσία.

    Επικαλούμενοι μηχανικούς και ειδικούς στα εκρηκτικά, η αμερικανική εφημερίδα ανέφερε πως η έρευνά της βρήκε στοιχεία που δείχνουν πως εκρηκτικό φορτίο σε έναν διάδρομο, στη βάση από σκυρόδεμα του φράγματος, πυροδοτήθηκε, καταστρέφοντας τη δομή στις 6 Ιουνίου.

    «Τα στοιχεία δείχνουν σαφώς πως το φράγμα καταστράφηκε από έκρηξη που πυροδοτήθηκε από την πλευρά που το ελέγχει: τη Ρωσία», ανέφερε η εφημερίδα.

    Ομάδα διεθνών νομικών ειδικών που συνδράμουν τους εισαγγελείς της Ουκρανίας στην έρευνά τους ανέφεραν επίσης, σε προκαταρκτικά ευρήματα, προχθές Παρασκευή, ότι είναι «πολύ πιθανό» η κατάρρευση του φράγματος στη Χερσώνα να προκλήθηκε από εκρηκτικά που τοποθέτησαν οι Ρώσοι.

    Επικαλούμενοι μηχανικούς, οι NYT εκτιμούν πως η πλήρης εξέταση του φράγματος, όταν αποστραγγιστεί το νερό, μπορεί να δώσει στοιχεία για την αλληλουχία των γεγονότων που οδήγησαν στην καταστροφή.

    «Η διάβρωση από το νερό που πέφτει από τις πύλες εξόδου θα μπορούσε να έχει οδηγήσει σε βλάβη, αν το φράγμα ήταν κακά σχεδιασμένο ή αν το σκυρόδεμα ήταν κατώτερης ποιότητας, όμως οι μηχανικοί χαρακτήρισαν απίθανο κάτι τέτοιο», ανέφερε η εφημερίδα.

    Το Reuters πάντως, δεν μπορεσε να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή τους ισχυρισμούς για τις αιτίες της έκρηξης.

    Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι ανατίναξε το σοβιετικής εποχής φράγμα, που τελεί υπό τον έλεγχο της Ρωσίας από τις πρώτες μέρες της εισβολής της το 2022, με αποτέλεσμα χείμαρροι νερού να πλημμυρίσουν μεγάλο τμήμα του πεδίου της μάχης, καταστρέφοντας αγροτική γη και αποκόπτοντας την παροχή νερού στους πολίτες.

    Το Κρεμλίνο από την πλευρά του κατηγορεί το Κίεβο ότι προκάλεσε σαμποτάζ στο υδροηλεκτρικό φράγμα προκειμένου να αποκόψει την κύρια πηγή παροχής νερού στην Κριμαία, την οποία έχει προσαρτήσει από την Ουκρανία η Ρωσία και να αποσπάσει την προσοχή από την ουκρανική αντεπίθεση εναντίον των ρωσικών δυνάμεων η οποία, όπως υποστηρίζει η Μόσχα, παραπαίει.

     

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ