Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Η επόμενη ημέρα από την ανατίναξη του φράγματος της Νόβα Καχόβκα

    Μαζική απομάκρυνση κατοίκων για δεύτερη μέρα, τεράστια οικολογική, οικονομική και ανθρωπιστική καταστροφή, αλληλοκατηγορίες και η ουκρανική αντεπίθεση.

    Η ανατίναξη του γιγαντιαίου, σοβιετικής κατασκευής υδροηλεκτρικού φράγματος στη Νόβα Καχόβκα χθες, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει μεγάλο μέρος της επαρχίας της Χερσώνας και στις δύο όχθες του Δνείπερου, φέρνει και πάλι στο προσκήνιο τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.

    Για δεύτερο 24ωρο συνεχίζεται η μαζική απομάκρυνση κατοίκων με το Κίεβο και τη Μόσχα να αλληλοκατηγορούνται ως συνήθως.

    «Η πιο δύσκολη κατάσταση επικρατεί στην περιοχή Κοραμπέλνι στην πόλη της Χερσώνας. Μέχρι στιγμής το επίπεδο το νερού ανέρχεται στα 3,5 μέτρα, πάνω από 1.000 σπίτια έχουν πλημμυρίσει», ανέφερε ο αναπληρωτής επικεφαλής των υπηρεσιών της ουκρανικής προεδρίας Ολεξίι Κουλέμπα.

    Οι εκκενώσεις θα συνεχιστούν σήμερα και τις επόμενες ημέρες με λεωφορεία και τρένα, πρόσθεσε.

    «Πάνω από 40.000 άνθρωποι βρίσκονται σε περιοχές που διατρέχουν κίνδυνο να πλημμυρίσουν. Οι ουκρανικές αρχές απομάκρυναν εσπευσμένα πάνω από 17.000. Δυστυχώς, πάνω από 25.000 άμαχοι βρίσκονται σε περιοχές υπό ρωσικό έλεγχο», ανέφερε χθες ο ουκρανός γενικός εισαγγελέας Αντρίι Κόστιν.

    «Σε αυτό το στάδιο έχουν πλημμυρίσει 24 κοινότητες στην Ουκρανία», ανέφερε ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ιγκόρ Κλιμένκο.

    Οι αρχές που έχουν εγκατασταθεί από τους Ρώσους στις περιοχές που έχουν καταλάβει ανέφεραν από την πλευρά τους πως άρχισαν την εσπευσμένη απομάκρυνση του πληθυσμού τριών κοινοτήτων, κινητοποιώντας περίπου πενήντα λεωφορεία.

    Ο Βλαντίμιρ Λεόντιεφ, ο φιλορώσος δήμαρχος της Νόβα Καχόβκα, όπου βρίσκεται το υδροηλεκτρικό φράγμα, τόνισε πως η πόλη του πλημμύρισε και ότι 900 κάτοικοί της απομακρύνθηκαν εσπευσμένα.

    Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, έκανε λόγο για τουλάχιστον επτά ανθρώπους που αγνοούνται εξαιτίας των πλημμυρών που προκάλεσε η καταστροφή του φράγματος.

    Στη Γενεύη, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η καταστροφή του φράγματος μπορεί να προκαλέσει περιβαλλοντική καταστροφή και να έχει «φοβερό αντίκτυπο σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και στις δυο πλευρές της γραμμής του μετώπου».

    Στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε πως η καταστροφή «ασφαλώς» προκάλεσε κάποιους «θανάτους», προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει οριστικό συμπέρασμα για το τι συνέβη».

    Ποιοι κατέστρεψαν το φράγμα;

    Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία πως πυροδότησε «βόμβα» στο φράγμα. «Είναι αδύνατη η καταστροφή [του φράγματος] από το εξωτερικό του, με βομβαρδισμούς», πρόσθεσε αναφερόμενος στην εκδοχή της Μόσχας,

    Μίλησε επίσης για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που δεν έχουν φυσιολογική πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

    Σύμφωνα με το Κίεβο, οι Ρώσοι κατέστρεψαν το φράγμα για να «φρενάρουν» την αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού.

    Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σε ανακοίνωσή του, κατηγορεί την Ουκρανία ότι ανατίναξε το φράγμα στο πλαίσιο του σχεδίου της να μεταφέρει μονάδες από την περιοχή της Χερσώνας για να τις χρησιμοποιήσει στις επιχειρήσεις της αντεπίθεσης.

    Ο υπουργός Σεργκέι Σοϊγκού υπογραμμίζει ότι στόχος είναι να εμποδίσουν τη Ρωσία να επιτεθεί σε περιοχές κοντά στη Χερσώνα, την ώρα που δίνουν τη δυνατότητα στο Κίεβο να «μεταφέρει μονάδες και εξοπλισμό από την Χερσώνα στα πολεμικά μέτωπα».

    Νωρίτερα, το Κρεμλίνο είχε διαμηνύσει ότι θα υπάρξουν βαρύτατες συνέπειες για τους κατοίκους της περιοχής από το ουκρανικό σαμποτάζ, αλλά και περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

    Ο Ντμίτρι Πεσκόφ ενημέρωσε ότι αυτό το σαμποτάζ έχει, ανάμεσα σε άλλα, στόχο να στερήσει και την Κριμαία από το νερό, πέρα από τους πολεμικούς σκοπούς της ουκρανικής αντεπίθεσης.

    Από καθαρά στρατιωτικής άποψης, γράφει σήμερα η ΕΦ.ΣΥΝ., το χτύπημα δεν μοιάζει να εξυπηρετεί καμία από τις δύο πλευρές, καθώς ναι μεν οι εκατέρωθεν κατασκευασμένες οχυρώσεις «πνίγηκαν» από τα νερά, αλλά στην πράξη η πλημμύρα καθιστά για πολλές εβδομάδες αδύνατη την οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια. 

    To πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια

    Το φράγμα, με ύψος τριάντα μέτρα και μήκος 3,2 χιλιόμετρα, οικοδομήθηκε το 1956 στον Δνείπερο, στο πλαίσιο της ανέγερσης υδροηλεκτρικού εργοστασίου.

    Η καταστροφή του εγείρει νέες ανησυχίες για τον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στη Ζαπορίζια, 150 χιλιόμετρα από τη Νόβα Καχόβκα, που χρησιμοποιεί νερό από το φράγμα για να ψύχει τους αντιδραστήρες του.

    Η επόμενη ημέρα από την ανατίναξη του φράγματος της Νόβα Καχόβκα

    Πάντως «δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος» για την ασφάλεια της εγκατάστασης, εκτίμησε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

    Η Ουκρανία «ζήτησε σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», ανέφερε ο ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα.

    Η αντεπίθεση της Ουκρανίας και η απάντηση της Ρωσίας

    Εν μέσω της μεγάλης ουκρανικής αντεπίθεσης, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε σήμερα ότι φαίνεται πως η Ουκρανία έχει ξεκινήσει και τόνισε ότι η Μόσχα θα πρέπει να απαντήσει με τη δική της επίθεση μόλις απωθήσει τις δυνάμεις του Κιέβου.

    «Ο εχθρός έχει εδώ και καιρό υποσχεθεί μια μεγάλη αντεπίθεση. Και φαίνεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει κάτι», δήλωσε ο Μεντβέντεφ, που τώρα είναι αντιπρόεδρος στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας, σε ανακοίνωση στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

    «Πρέπει να σταματήσουμε τον εχθρό και μετά θα εξαπολύσουμε επίθεση», δήλωσε.

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
    spot_img
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ