Θετικά φαίνεται να απαντάει η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας στην Credit Suisse, όσον αφορά το αίτημα της τράπεζας για βοήθεια, μετά την κατάρρευσή της, την Τετάρτη (15/3) όταν η μετοχή της έκανε «βουτιά» έως και 30%.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η Credit Suisse ζήτησε βοήθεια από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, μετά το κραχ στις μετοχές, που παρέσυρε μέχρι και τις τράπεζες και τα νούμερα της Wall Street στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.
Έτσι, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας απάντησε στην Credit Suisse ότι θα παράσχει ρευστότητα στην τράπεζα «εφόσον τη χρειαστεί». Υπενθυμίζεται ότι η Credit Suisse έκανε και αίτημα για βοήθεια στη Finma, τη ρυθμιστική Αρχή της Ελβετίας.
Όλα αυτά, ενώ ο πρόεδρος της Credit Suisse Group AG, Άξελ Λέμαν δήλωσε στο Συνέδριο του Χρηματοοικονομικού Τομέα στη Σαουδική Αραβία ότι «δεν αποτελεί θέμα» η κρατική βοήθεια και ότι δεν θα ήταν ακριβές να συγκριθούν τα τρέχοντα προβλήματά της με το κραχ των αμερικανικών περιφερειακών τραπεζών.
Το «βήμα πίσω» των Σαουδαραβών που τα άρχισε όλα
Η Credit Suisse παραδέχθηκε πριν από λίγα 24ωρα ότι διαπίστωσε «ουσιώδεις αδυναμίες» στις οικονομικές της καταστάσεις, επειδή το κόστος ασφάλισης των ομολόγων της αναρριχήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, λόγω αθέτησης πληρωμών.
Η παραδοχή της ελβετικής τράπεζας σε συνδυασμό με την αντίδραση της Saudi National Bank, τον βασικότερο μέτοχό της, που δήλωσε ότι δεν θα μπορέσει να παράσχει περισσότερη οικονομική ενίσχυση για να μην ξεπεράσει το 10% (ήδη κατέχει το 9,9% των μετοχών της Credit Suisse) προκάλεσε χάος στις ευρωπαϊκές αγορές αλλά και στη Wall Street.
Θεωρήθηκε απόρροια της κατάρρευσης των περιφερειακών αμερικανικών τραπεζών Silicon Valley Bank και Signature Bank, οι οποίες προκάλεσαν τριγμούς στις αγορές. Αξιοσημείωτο είναι ότι η μετοχή της Credit Suisse έπεσε κατά τουλάχιστον 27% και παρέσυρε μαζί της και άλλες μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, όπως η Citigroup και η Wells Fargo που «έχασαν» από 5% αλλά και η Goldman Sachs και η Bank of American που «έχασαν» από 3% και 4% αντίστοιχα.
Άλλωστε και η Credit Suisse είχε αναφέρει στην ετήσια έκθεσή της ότι «ο εσωτερικός έλεγχος του ομίλου επί της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης δεν ήταν αποτελεσματικός», με τη διοίκηση να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι έλεγχοι και οι διαδικασίες δημοσιοποίησης «δεν ήταν αποτελεσματικές».
Συγκεκριμένα η τράπεζα γνωστοποίησε ότι παρατηρούσε «σημαντικά υψηλότερες αναλήψεις καταθέσεων μετρητών, μη ανανέωση προθεσμιακών καταθέσεων που λήγουν και καθαρές εκροές περιουσιακών στοιχείων σε επίπεδα που ξεπερνούσαν σημαντικά τα ποσοστά που σημειώθηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2022». Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 υπήρξαν εκροές καταθέσεων ύψους 110 δισ. ελβετικών φράγκων.
Με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα της Credit Suisse για το 2022 καταγράφηκε καθαρή ζημία ύψους 7,3 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (8 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για το σύνολο του έτους.
Παράλληλα, η PwC, εταιρεία ορκωτών ελεγκτών λογιστών που πραγματοποίησε τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2022, εξέδωσε «αρνητική γνώμη σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εσωτερικού ελέγχου του Ομίλου επί της χρηματοοικονομικής αναφοράς στις 31 Δεκεμβρίου 2022», ανέφερε η Credit Suisse.
«Στο κόκκινο» οι αγορές – Το ποσοστό που έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο
Και ενώ οι επενδυτές και οι πελάτες της Credit Suisse είχαν ήδη ένα «μούδιασμα», λόγω των αποτελεσμάτων της παραπάνω έκθεσης, η κατρακύλα μέχρι και στο -30% περιόρισε τον δείκτη Euro Stoxx Banks στο 5,8%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του Ιανουαρίου, την ώρα που γαλλική BNP Paribas έχασε τουλάχιστον 8%.
Λόγω αυτών των εξελίξεων, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφάνισε ισχυρές απώλειες στο -2,88% και τις 436 μονάδες, αφού και ο γερμανικός DAX μειώθηκε κατά 3,18%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 2,58%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 3,64% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 3,97%.
Παράλληλα, η ΕΚΤ διέρρευσε στο Reuters ότι θα συνεχίσει την επιθετική νομισματική πολιτική της και ότι δεν θα κάνει πίσω αλλά θα αυξήσει κατά 50 μονάδες βάσεις τα επιτόκιά της αύριο Πέμπτη.
Όσον αφορά την Ελλάδα, το χρηματιστήριο έκλεισε με τον γενικό δείκτη τιμών στο -4,55% ενώ ακόμα μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες για τις τράπεζες που έκλεισαν στο -8,44%. Πάντως, ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε γιατί οι ελληνικές τράπεζες είναι ασφαλείς.
Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας θα παράσχει ρευστότητα στην Credit Suisse «εφόσον τη χρειαστεί»