Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Συνθήκες έντασης μεταξύ Πρίστινας-Βελιγραδίου και αντιδράσεις για τη βία στο Κόσοβο

    Αστυνομικές δυνάμεις έξω από το δημαρχείο της πόλης Ζβέκαν, στο βόρειο Κόσοβο

    AP Photo/Dejan Simicevic

    Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Σερβία η αστυνομική επιχείρηση στο βόρειο Κόσοβο για την καταστολή των διαδηλωτών που προσπάθησαν να εμποδίσουν τους νέους δημάρχους να αναλάβουν καθήκοντα, ενώ το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς αποφάσισε να παραμείνει σε ισχύ η κατάσταση υψίστης ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεων.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας της Σερβίας εξουσιοδότησε τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγό Μίλαν Μοϊσίλοβιτς, να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τη διοίκηση της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης στο Κόσοβο – KFOR και το ΝΑΤΟ με στόχο την προστασία του σερβικού πληθυσμού. Ήδη από την Παρασκευή, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αντιδρώντας στην αστυνομική επιχείρηση για την εγκαθίδρυση των νέων Δημάρχων στον βορρά του Κοσόβου, έθεσε σε κατάσταση «μάχιμης ετοιμότητας» τις ένοπλες δυνάμεις και διέταξε την μετακίνηση μονάδων προς τα διοικητικά σύνορα με το Κόσοβο.

    Και εν μέσω κλιμάκωσης της κρίσης, καθώς οι Σέρβοι απείχαν από τις εκλογές και δεν αποδέχονται το αποτέλεσμα, η απόφαση της κυβέρνησης στην Πρίστινα να επιβάλει με τη χρήση αστυνομικής σε τέσσερεις σερβικούς δήμους Αλβανούς δημάρχους στο βόρειο Κόσοβο, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, αλλά και ανησυχία στους διεθνείς φορείς.

    Συνθήκες έντασης μεταξύ Πρίστινας-Βελιγραδίου και αντιδράσεις για τη βία στο Κόσοβο
    AP Photo/Dejan Simicevic

    Το ΝΑΤΟ κάλεσε το Κόσοβο να λάβει άμεσα μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης ενώ οι ΗΠΑ καταδίκασαν την συμπεριφορά της κυβέρνησης του Κοσόβου, με τον Άντονι Μπλίνκεν να γράφει σε ανάρτησή του στο Twitter:

    «Καταδικάζουμε σθεναρά τις ενέργειες της κυβέρνησης του Κοσόβου που κλιμακώνουν την ένταση στο βορρά και ενισχύουν την αστάθεια. Καλούμε τον πρωθυπουργό Άλμπιν Κούρτι να σταματήσει άμεσα αυτά τα βίαια μέτρα και να επικεντρωθεί εκ νέου στον διάλογο που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ε.Ε.».

    Την αστυνομική επιχείρηση στο βόρειο Κόσοβο καταδίκασαν επίσης και οι χώρες του πενταμελούς σχήματος Quint (ΗΠΑ, Γαλλία, Μ. Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία) και κάλεσαν την κυβέρνηση στην Πρίστινα να υποχωρήσει και να εργαστεί για την αποκλιμάκωση της έντασης.

    «Καταδικάζουμε την απόφαση του Κοσόβου να αποκτήσει δια της βίας πρόσβαση σε δημοτικά κτίρια στο βόρειο Κόσοβο παρά την έκκλησή μας για αυτοσυγκράτηση. Καλούμε τις αρχές του Κοσόβου να κάνουν αμέσως πίσω και να αποκλιμακώσουν την κατάσταση καθώς και να συνεργαστούν στενά με την EULEX (σ.σ. την αποστολή της ΕΕ) και την KFOR (την αποστολή του ΝΑΤΟ) στο Κόσοβο», αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωσή τους που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της βρετανικής κυβέρνησης. «Ανησυχούμε από την απόφαση της Σερβίας να θέσει σε ετοιμότητα τις ένοπλες δυνάμεις στα σύνορα με το Κόσοβο και καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση, αποφεύγοντας την εμπρηστική ρητορική», προστίθεται.

    Συγκέντρωση υποστήριξης του Αλ. Βούτσιτς

    Το βράδυ της Παρασκευής, δεκάδες χιλιάδες πολίτες από ολόκληρη τη Σερβία έφτασαν στο Βελιγράδι για να συμμετάσχουν σε συγκέντρωση υποστήριξης του προέδρου της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ο οποίος τελευταία δέχεται επικρίσεις στο εσωτερικό για τον τρόπο διακυβέρνησης.

    Η συγκέντρωση διοργανώθηκε ως απάντηση του Αλεξάνταρ Βούτσιτς στις τρεις μαζικές διαδηλώσεις που διοργανώθηκαν από την αντιπολίτευση τις τελευταίες δύο εβδομάδες, όπου δεκάδες χιλιάδες πολίτες του Βελιγραδίου βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για την έξαρση της βίας που εκδηλώθηκε στις αρχές Μαΐου με δύο τραγικά γεγονότα μαζικών πυροβολισμών που στοίχισαν τη ζωή σε 18 ανθρώπους.

    Συνθήκες έντασης μεταξύ Πρίστινας-Βελιγραδίου και αντιδράσεις για τη βία στο Κόσοβο
    AP Photo/Marko Drobnjakovic

    Όπως μετέδωσαν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, για τη μεταφορά υποστηρικτών του Βούτσιτς στο Βελιγράδι νοικιάστηκαν περισσότερα από 2.500 λεωφορεία, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει ότι «ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε και τέθηκε στην υπηρεσία του κυβερνητικού κόμματος για να είναι η συγκέντρωση μεγαλειώδης όπως ανήγγειλε ο Βούτσιτς».

    Το ανεξάρτητο συνδικάτο εργαζομένων «Nezavisnost» αναφέρει ότι στις δημόσιες υπηρεσίες και τους οργανισμούς πολλοί εργαζόμενοι με εκβιασμούς και απειλές αναγκάστηκαν να δηλώσουν συμμετοχή στη σημερινή συγκέντρωση.

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
    spot_img
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ