Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    12,5 ευρώ/άτομο για τους Δήμους που θα φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες

    12,5 ευρώ/άτομο για τους Δήμους που θα φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες – Το ποσό θα αυξάνεται εφόσον το ποσοστό τους είναι μεγαλύτερο του 1% του πληθυσμού


    Χρήματα στους δήμους προκειμένου να δεχθούν πρόσφυγες και μετανάστες δίνει η κυβέρνηση.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τις ΜΚΟ, που ψηφίσθηκε ( υπέρ από ΝΔ, παρών από ΣΥΡΙΖΑ και κατά από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης) στο πλαίσιο του νομοσχεδίου «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας, αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες διατάξεις»:

    -Προβλέπεται κονδύλι 25 εκατ. ευρώ κατ’ έτος για επιχορήγηση προς τους δήμους, στα όρια των οποίων λειτουργούν μονάδες προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών

    -Το ποσό που προβλέπεται ανά φιλοξενούμενο άτομο είναι 12,5 ευρώ ετησίως, ποσό το οποίο μπορεί να αυξάνεται αν το ποσοστό των προσφύγων -μεταναστών είναι μεγαλύτερο του 1% του πληθυσμού.

    Τι αλλάζει για τις ΜΚΟ

    Αναφορικά με τις ΜΚΟ, τροπολογία προβλέπει μεταξύ άλλων:

    Σύσταση Μητρώου μελών και εργαζομένων στις ΜΚΟ,

    Θεσμοθέτηση ειδικής επιχορήγησης προς τους δήμους στα όρια των οποίων λειτουργούν δομές φιλοξενίας προσφύγων,

    Επαναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συντονιστή για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστατευτικού προβλήματος.

    Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, «ο έλεγχος από την Πολιτεία σε ατομικό επίπεδο θα είναι ενδελεχέστερος. Κανένα πρόσωπο δεν θα μπορεί να δραστηριοποιείται σε δομές ή στις ακτές, χωρίς να διαθέτει σχετική πιστοποίηση/ταυτότητα από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Οι ΜΚΟ θα έχουν την υποχρέωση να δηλώνουν τα άτομα (μέλη, υπαλλήλους, συνεργάτες) που θα δραστηριοποιούνται και πού, ενώ αυτά θα πρέπει να φέρουν ταυτότητα μέλους/πιστοποίηση για να δραστηριοποιούνται».

    Όπως προβλέπεται, θα οριστεί ειδικός γραμματέας ΜΚΟ, ο οποίος θα αναλάβει τη διαχείριση του Μητρώου, ενώ με υπουργική απόφαση θα εξειδικευτούν οι προϋποθέσεις εγγραφής και διαγραφής των μελών από το Μητρώο.

    Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές τόνιζαν επίσης ότι «οι προηγούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες (2016, 2018) που αφορούσαν τη σύσταση Εθνικού Μητρώου Ελληνικών και Ξένων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνταν σε δράσεις κοινωνικού και ανθρωπιστικού χαρακτήρα και τη λειτουργία τους, δεν προέβλεπαν κανόνες διαπίστευσης/πιστοποίησης για τα φυσικά πρόσωπα».

    Πηγή: aftodioikisi.gr

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
    spot_img
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ