3 συνήθειες που είναι ωφέλιμες για μια σχέση
Ποια είναι τα μυστικά για να κάνουμε τη σχέση μας να αντέξει στο χρόνο; Ενώ υπάρχουν αδιαπραγμάτευτοι κανόνες συμπεριφοράς που φέρνουν την ευτυχία στα ζευγάρια, όπως ο αμοιβαίος σεβασμός, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες επιτυχίας που δεν συζητούνται συχνά. Ορισμένοι από αυτούς είναι μάλλον παρεξηγημένοι.
Ας δούμε μερικά από αυτά σήμερα.
1. Αφήνετε κάποιες συγκρούσεις άλυτες
Μια μελέτη σε χιλιάδες ευτυχισμένα ζευγάρια, με επικεφαλής τον διάσημο Αμερικανό ψυχολόγο, αναλυτή σχέσεων και συγγραφέα John Gottman, διαπίστωσε ότι τα περισσότερα ζευγάρια εξακολουθούσαν να έχουν άλυτα ζητήματα, παρόλο που ορισμένα από αυτά ήταν παντρεμένα για πάνω από 40 χρόνια. Είχαν μικροκαβγάδες κατά τη διάρκεια των δεκαετιών.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, πολλά από τα ζευγάρια που χώρισαν πίστευαν ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ τους και επέμεναν να επιλύουν τα πάντα.
Τα ζευγάρια που αντέχουν στη δοκιμασία του χρόνου φαίνεται να αποδέχονται και να κατανοούν ότι κάποιες συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες.
2. Περνάτε χρόνο χωριστά
Όλοι έχουν έναν φίλο ή μια φίλη που εξαφανίζεται μυστηριωδώς μετά από μια σχέση.
Η αγάπη είναι… μεθυστική, αλλά η υπερβολική προσκόλληση δεν αφήνει περιθώρια στη σχέση να “αναπνεύσει”.
Η περιστασιακή απομάκρυνση από τους συντρόφους μας και η διατήρηση της επαφής με την ανεξαρτησία, τα χόμπι, τα ενδιαφέροντα και τους φίλους μας, μας κάνει πιο ελκυστικούς και αυξάνει την πιθανότητα να μην σβήσει η φωτιά στη σχέση…
3. Αποδέχεστε τα ελαττώματα του συντρόφου σας
Ο διάσημος Τσέχος συγγραφέας Μίλαν Κούντερα έγραψε ότι υπάρχουν δύο τύποι ανδρών:
1. Αυτοί που αναζητούν την τέλεια γυναίκα αλλά δεν τη βρίσκουν ποτέ.
2. Οι άνθρωποι που υποθέτουν ότι κάθε γυναίκα που συναντούν είναι ήδη τέλεια.
Ωστόσο, κάθε άνθρωπος έχει ελαττώματα και “ατέλειες”.
Ένα από τα χαρακτηριστικά της αληθινής οικειότητας είναι να μάθουμε να συνυπάρχουμε με τα “κακά” μέρη του συντρόφου μας, αναγνωρίζοντάς τα και εκτιμώντας τα όπως είναι, εφόσον δεν μας βλάπτουν.
Έτσι, συμπληρώνουμε ο ένας την προσωπικότητα του άλλου και αντισταθμίζουμε ο ένας τις αδυναμίες του άλλου.