3 τρόποι για να διαβάζεις σωστά τις ετικέτες τροφίμων
Καθώς όλο και περισσότερες γυναίκες στρέφονται σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, κάποιες βιομηχανίες τροφίμων χρησιμοποιούν διαφημιστικά κόλπα για να κάνουν τα επεξεργασμένα προϊόντα να φαίνονται πιο υγιεινά απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα.
Η πολυπλοκότητα των κανονισμών γύρω από την επισήμανση τροφίμων προσθέτει επιπλέον σύγχυση, κάνοντάς το ακόμη πιο δύσκολο να πάρεις σωστές, ενημερωμένες αποφάσεις.
Η διατροφολόγος Adda Bjarnadottir, θα σε βοηθήσει να καταλάβεις, με όσα έχει αναφέρει στο Healthline, πώς να διαβάζεις τις ετικέτες τροφίμων αποτελεσματικά, για να μπορείς να ξεχωρίζεις τις πραγματικά υγιεινές επιλογές από εκείνες που απλώς φαίνονται έτσι.
3 τρόποι να διαβάζεις σωστά τις ετικέτες τροφίμων
1. Διάβασε την πίσω πλευρά της συσκευασίας, όχι την μπροστινή
Ίσως το πιο χρήσιμο tip είναι να αγνοείς εντελώς τα διαφημιστικά σλόγκαν στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας.
Η μπροστινή ετικέτα είναι σχεδιασμένη για να τραβάει την προσοχή, τονίζοντας δήθεν υγιεινές ιδιότητες, που όμως μπορεί να μην αντανακλούν τη συνολική διατροφική αξία του προϊόντος.
Μάλιστα, έρευνα του 2020 έδειξε πως αυτές οι ετικέτες μπορούν να δημιουργήσουν το λεγόμενο “halo effect”, κάνοντάς σε να πιστεύεις ότι ακόμη και μη υγιεινά προϊόντα είναι καλά για σένα.
Πολλές φορές, οι παραγωγοί χρησιμοποιούν ισχυρισμούς υγείας με παραπλανητικό τρόπο, παρουσιάζοντας μια εικόνα πιο θετική απ’ την πραγματικότητα.
Για παράδειγμα, πολλά δημητριακά πρωινού και μπάρες granola περιέχουν πολλή ζάχαρη, παρόλο που υπόσχονται υγεία στην πρόσοψη της συσκευασίας. Επίσης, το ότι κάτι είναι “χωρίς γλουτένη” ή “vegan” δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και θρεπτικό.
2. Δώσε σημασία στη λίστα συστατικών
Τα συστατικά αναγράφονται με σειρά ποσότητας, από το περισσότερο προς το λιγότερο. Δηλαδή, το πρώτο συστατικό είναι αυτό που περιέχεται σε μεγαλύτερη ποσότητα.
Ένας βασικός κανόνας είναι να προσέχεις τα τρία πρώτα συστατικά, αυτά αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του προϊόντος.
Αν βλέπεις εξευγενισμένα άλευρα, ζάχαρη ή υδρογονωμένα έλαια στις πρώτες θέσεις, καλύτερα να το αποφύγεις.
Προτίμησε προϊόντα που έχουν ολικής άλεσης ή ολόκληρα τρόφιμα στις πρώτες θέσεις.
Αν η λίστα είναι πολύ μακριά (πάνω από 2–3 γραμμές), είναι πιθανό να έχεις στα χέρια σου πολύ επεξεργασμένο προϊόν.
3. Πρόσεχε τις μερίδες
Οι διατροφικές πληροφορίες αναφέρονται ανά προτεινόμενη μερίδα. Το πρόβλημα είναι ότι η μερίδα αυτή συχνά δεν έχει σχέση με το πόσο πραγματικά καταναλώνεις.
Μπορεί, π.χ., μια μερίδα να είναι το μισό κουτάκι αναψυκτικού, το 1/4 ενός μπισκότου, ή το μισό σοκολατάκι.
Έτσι, δίνεται η εντύπωση ότι το προϊόν έχει λίγες θερμίδες και λίγη ζάχαρη, ενώ στην πραγματικότητα, όταν φας όλο το πακέτο, καταναλώνεις πολλαπλάσια ποσότητα.
Αν θέλεις να ξέρεις πόσες θερμίδες και πόσα σάκχαρα πήρες, πολλαπλασίασε τις διατροφικές τιμές με τον αριθμό των μερίδων που κατανάλωσες.