Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου, 2025
More

    350 νέα περιστατικά κάθε χρόνο στην Ελλάδα

    Στα 350 ανέρχονται κάθε χρόνο τα νέα περιστατικά παιδιών με καρκίνο στην Ελλάδα, με το αντίστοιχο νούμερο στην Ευρώπη να εκτοξεύεται στις 15.000 ετησίως, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου σήμερα Σάββατο (15.2.25).

    Στις ανεπτυγμένες χώρες το 80% των παιδιών με καρκίνο θεραπεύεται. Όμως, παρά την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης, τα 2/3 των παιδιών που επιβιώνουν από τον καρκίνο συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρές μακροπρόθεσμες παρενέργειες λόγω των επιθετικών θεραπειών.

    Επίσης, στις αναπτυσσόμενες χώρες το ποσοστό των παιδιών που θεραπεύονται δεν ξεπερνά το 20%, αναδεικνύοντας την ανάγκη για παγκόσμιες πολιτικές και πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν την ισότιμη πρόσβαση στην ογκολογική περίθαλψη.

    Με αυτήν την αφορμή, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων εκφράζει την αμέριστη στήριξή της στα παιδιά και τις οικογένειές τους, που δίνουν τη δύσκολη αυτή μάχη με θάρρος και ελπίδα. Όπως επισημαίνει, η έγκαιρη διάγνωση, η πρόσβαση σε εξειδικευμένη θεραπεία και η ολοκληρωμένη υποστήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους είναι ζωτικής σημασίας.

    «Ως ελευθεροεπαγγελματίες παιδίατροι, βρισκόμαστε δίπλα σε κάθε οικογένεια και σε κάθε παιδί, στηρίζοντας την πρόληψη, την έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων και την παραπομπή στις κατάλληλες δομές περίθαλψης. Παράλληλα, στηρίζουμε το σύστημα υγείας της χώρας μας, το οποίο παρέχει ισότιμη και υψηλού επιπέδου φροντίδα σε όλα αυτά τα παιδιά, διασφαλίζοντας την πρόσβασή τους στις καλύτερες δυνατές ιατρικές υπηρεσίες», αναφέρουν.

    Νέα Ομάδα Εργασίας για τον παιδικό καρκίνο

    Η θεραπεία του παιδικού και εφηβικού καρκίνου, ωστόσο, δεν στερείται προκλήσεων. Όπως αναφέρουν, τα μέλη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), η παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών ψυχολογικής υποστήριξης στους μικρούς ασθενείς και τα μέλη της οικογένειας είναι κομβικής σημασίας για την αντιμετώπιση της ασθένειας και την επανένταξη των παιδιών στο κοινωνικό σύνολο.

    Ταυτόχρονα, η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας στις δύσκολες περιπτώσεις, αλλά και στις επίπονες διαδικασίες αποτελεί μία ακόμη πρόκληση για το σύστημα υγείας.

    «Ακόμη η αντιμετώπιση των ιδιαίτερων προκλήσεων που οφείλονται στη γεωμορφολογία της χώρας μας, σε συνδυασμό με τον υγειονομικό της χάρτη, πρέπει να αποτελέσουν μέρος του σχεδίου της πολιτείας για τη μείωση των ανισοτήτων και την εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης των πολιτών που κατοικούν σε όλες τις περιοχές, νησιωτικές, ή απομακρυσμένες, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών», αναφέρουν.

    Ανταποκρινόμενη στις προκλήσεις των παιδιών και εφήβων με καρκίνο, η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) ανακοίνωσε τη σύσταση «Ομάδας Εργασίας για τον Καρκίνο της Παιδικής Ηλικίας», με στόχο την καταγραφή των αναγκών και τη συμβολή στη διαμόρφωση πολιτικών που θα βελτιώσουν τη φροντίδα των μικρών ασθενών και την υποστήριξη των οικογενειών τους.

    Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται να απαντήσει στις παραπάνω σημαντικές ελλείψεις, ενώ ειδική μνεία γίνεται στο κενό που παρατηρείται στη μετάβαση των παιδιών από την παιδιατρική ογκολογική φροντίδα στην ιατρική παρακολούθηση κατά την ενηλικίωση, καθώς δεν υπάρχει ακόμη ένας δομημένος μηχανισμός για την απρόσκοπτη συνέχιση της φροντίδας τους.

    Δικαίωμα στη λήθη

    Ένα σημαντικό βήμα προς την υποστήριξη των επιζώντων παιδικού καρκίνου υπήρξε η υπογραφή του Κώδικα Δεοντολογίας για το «Δικαίωμα στη Λήθη» – μια πρωτοβουλία της ΕΛΛΟΚ που στοχεύει στην εξάλειψη οικονομικών διακρίσεων.

    Ωστόσο, μετά από έναν χρόνο εφαρμογής, ζητείται η θεσμοθέτησή του μέσω σχετικού νομοσχεδίου.

    «Η υπογραφή κώδικα Δεοντολογίας για το «Δικαίωμα στη Λήθη», που πέρσι ανακοινώθηκε επίσημα μετά από πρωτοβουλία της ΕΛΛΟΚ και την υποστήριξη του Υπουργείου Οικονομικών και της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, αποτελεί αναμφισβήτητα ένα σημαντικό βήμα για την εξάλειψη οικονομικών διακρίσεων και την υποστήριξη της ίσης αντιμετώπισης των πολιτών, με ιδιαίτερα μεγάλη επίδραση στον νέο κυρίως πληθυσμό και τα παιδιά, που έχουν μπροστά τους την πιο δημιουργική φάση της ζωής. Μία σημαντική απόφαση, η οποία ωστόσο, μετά από ένα χρόνο εφαρμογής, οφείλει να περάσει στο επόμενο στάδιο που θα είναι η κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου και η ψήφισή του από τη Βουλή των Ελλήνων», αναφέρει η ΕΛΛΟΚ.

    Η Ομάδα Εργασίας της ΕΛΛΟΚ θα εστιάσει επίσης σε δράσεις πρόληψης, όπως ο εμβολιασμός κατά του ιού HPV και η αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, ενώ απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους φορείς που επιθυμούν να συμβάλουν στην προσπάθεια για βελτίωση της φροντίδας των παιδιών με καρκίνο.

    Πρόληψη και πρώιμη διάγνωση

    Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων από την πλευρά της, τονίζει ότι, πέρα από τις θεραπευτικές προσεγγίσεις, η πρόληψη του παιδικού καρκίνου είναι επίσης κρίσιμη.

    Παρότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε τους γενετικούς παράγοντες, όπως λένε οι γιατροί, υπάρχουν μέτρα που μειώνουν τον κίνδυνο.

    «Η αποφυγή του καπνίσματος, η διατήρηση ενός υγιούς τρόπου ζωής με σωστή διατροφή και τακτική άσκηση, η περιορισμένη έκθεση σε ακτινοβολία και η έγκαιρη εμβολιαστική κάλυψη κατά του HPV και άλλων λοιμώξεων, μπορεί να μειώσουν σημαντικά την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου στην παιδική ηλικία. Η οικογένεια μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, προσφέροντας ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον για τα παιδιά, διασφαλίζοντας την καλή τους υγεία και ευημερία«, αναφέρουν οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί.

    «Ο παιδικός καρκίνος μπορεί να νικηθεί! Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να προσφέρουμε στα παιδιά αυτά το μέλλον που τους αξίζει», καταλήγει η Ομοσπονδία, καλώντας την Πολιτεία να στηρίξει περαιτέρω τις οικογένειες που δοκιμάζονται.

    Πηγή: iatropedia.gr

     

     

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ