Το θέμα της γενικής παιδείας όπως έπεσε για τη Τεχνολογική Κατηγορία (ΤΕ) είχε ως εξής:
«Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων. Επίσης, αμέτρητων σωματικών βλαβών. Μεταξύ των ετών 2003 και 2024 υπάρχει αύξηση των νεκρών κατά 15,5% με ολοένα αυξητική τάση. Ποιο νομίζεται ότι είναι το αίτιο και πως μπορεί να περιοριστεί το φαινόμενο; Υπάρχει συγκλίνουσα ευθύνη πολίτη και κράτους;». Ενδεικτικά ένας τρόπος απάντησης:
Εισαγωγή:
- Ξεκινήστε με ένα σύντομο σχόλιο για το πρόβλημα, αναφορά στα τροχαία δυστυχήματα και την αύξηση των θυμάτων
- Να βάλετε και στατιστικά στοιχεία του θέματος
- Κλείσε την εισαγωγή με το ερώτημα που θα απαντήσεις (αιτίες, τρόποι περιορισμού, ευθύνη)
Αίτια του φαινομένου:
- Να αναφέρετε τους βασικούς λόγους για τα τροχαία π.χ. υπερβολική ταχύτητα, απροσεξία, παραβίαση κανόνων
- Να μην ξεχάσετε κι άλλους παράγοντες όπως η κακή κατάσταση δρόμων, η χρήση κινητού και αλκοόλ
- Να τονίσετε την εκπαίδευση των οδηγών ως σημαντικό παράγοντα
Τρόποι περιορισμού:
- Να αναφέρετε τι μπορεί να κάνει το κράτος, όπως βελτίωση υποδομών, αυστηρότεροι έλεγχοι, αυξημένες κυρώσεις
- Συμπληρώστε τι μπορεί να κάνουν οι πολίτες όπως τήρηση κανόνων, αποφυγή επικίνδυνων συμπεριφορών
- Πρόσθεσε και την αξία της εκπαίδευσης και της ενημέρωσης (πάντα)
- Μπορείς να αναφέρεις άλλες εναλλακτικές λύσεις πχ το μετρό
Ευθύνη πολιτών και κράτους:
- Να εξηγήσετε ότι η ευθύνη είναι κοινή
- Ο πολίτης πρέπει να τηρεί κανόνες και να είναι προσεκτικός
- Το κράτος πρέπει να δημιουργεί το κατάλληλο πλαίσιο και να εφαρμόζει τους νόμους
- Η συνεργασία πολίτη και κράτους είναι απαραίτητη για αποτελεσματικά αποτελέσματα
Κατακλείδα:
- Συνοψίζετε τα βασικά σημεία όπως αιτίες, τρόποι περιορισμού φαινομένου, ευθύνη
- Τονίζετε ότι με υπευθυνότητα και συνεργασία μπορούν να μειωθούν τα τροχαία
- Κλείνετε με ένα μήνυμα ελπίδας και προτροπής για δράση
Πάμε τώρα στο μάθημα που έδωσαν οι υποψήφιοι το Σάββατο 28η Ιουνίου 2025 με τίτλο «Θέματα σχετικά με την οργάνωση και λειτουργία των δικαστηρίων και των εισαγγελιών που περιλαμβάνει στοιχεία του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων (ν.4798/2021), του Κώδικα Οργανισμού δικαστηρίων και κατάσταση δικαστικών λειτουργών (ν.4938/2022)»
Στις οδηγίες έλεγαν ότι «για να κριθούν ορθές οι απαντήσεις στα ερωτήματα είναι απαραίτητη η παράθεση των οικείων διατάξεων και νόμων».
ΘΕΜΑΤΑ ΚΩΔΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
1. Πρόσωπο που έχει παραπεμφθεί με απευθείας κλήση στο αρμόδιο Δικαστήριο για το κακούργημα της ληστείας μπορεί να λάβει μέρος στις διαδικασίες επιλογής δικαστικών υπαλλήλων;
Α. Ναι
Β. Όχι
Γ. Ναι υπό προϋποθέσεις
Άρθρο 7 παρ. 1 β) Ν 4798/2021 «1. […] β) Όσοι έχουν παραπεμφθεί […] με απευθείας κλήση για κακούργημα […] μπορούν να λαμβάνουν μέρος στις διαδικασίες επιλογής, αλλά δεν διορίζονται δικαστικοί υπάλληλοι, εάν κατά τον χρόνο διορισμού δεν έχει εκδοθεί αμετάκλητη αθωωτική απόφαση ή αμετάκλητο αθωωτικό βούλευμα»
2. Αν η πράξη διορισμού δεν κοινοποιηθεί στον διοριζόμενο εντός τριάντα ημερών από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, πότε θεωρείται ότι έχει κοινοποιηθεί:
Α. Την ημερομηνία δημοσίευσης της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως
Β. Την εικοστή ημέρα από την δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως
Γ. Την τριακοστή ημέρα από την δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως
Άρθρο 12 παρ. 3 Ν 4798/2021 «3. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία της παρ. 1, η πράξη διορισμού θεωρείται ότι έχει κοινοποιηθεί την τριακοστή ημέρα από τη δημοσίευση […]»
3. Οι πράξεις του δικαστικού υπαλλήλου, του οποίου η πράξη διορισμού ανακλήθηκε, κατά την περίοδο που άσκησε τα καθήκοντά του, θεωρούνται:
Α. Έγκυρες
Β. Έγκυρες υπό προϋποθέσεις
Γ. Άκυρες
Άρθρο 16 παρ. 3 Ν 4798/2021 «3. Ο δικαστικός υπάλληλος του οποίου η πράξη διορισμού ανακλήθηκε κατά την παρ. 2 υπέχει τις ευθύνες των δικαστικών υπαλλήλων για τον χρόνο κατά τον οποίο άσκησε τα καθήκοντά του. Η ανάκληση του διορισμού του δεν επιδρά στο κύρος των πράξεων του»
4. Δικαστικός υπάλληλος που κρίθηκε δυσμενώς και υπέβαλε προσφυγή κατά απόφασης πρωτοβάθμιου συμβουλίου δικαιούται να προσκομίσει στο δευτεροβάθμιο συμβούλιο υπομνήματα:
Α. Πριν τη συνεδρίαση
Β. Μετά τη συνεδρίαση εντός προθεσμίας που θα χορηγήσει ο πρόεδρος του συμβουλίου
Γ. Τόσο πριν τη συνεδρίαση, όσο και μετά από αυτήν εντός προθεσμίας που θα χορηγήσει ο πρόεδρος του συμβουλίου
Άρθρο 89 παρ. 6 Ν 4798/2021 «Ο δικαστικός υπάλληλος που υπέβαλε προσφυγή ή υπόμνημα έχει δικαίωμα πρόσβασης στα στοιχεία του φακέλου που τον αφορούν, υπό την ευθύνη του προέδρου του συμβουλίου, […]. Δικαιούται επίσης να υποβάλλει υπομνήματα πριν από τη συνεδρίαση, καθώς και μετά από αυτήν εντός της προθεσμίας που θα του χορηγήσει ο πρόεδρος».
5. Για να συγκληθεί η σύσκεψη των προϊσταμένων οργανικών μονάδων δικαστηρίου πρέπει να υποβληθεί σχετικό αίτημα τουλάχιστον:
Α. Από δύο προϊστάμενους
Β. Από τρεις προϊστάμενους
Γ. Από ένα προϊστάμενο
Άρθρο 93 παρ. 3 Ν 4798/2021 «3. Η σύσκεψη των προϊσταμένων οργανικών μονάδων συγκαλείται από τον δικαστικό υπάλληλο που διευθύνει τις υπηρεσίες της γραμματείας του δικαστηρίου ή της εισαγγελίας ή τον αρχαιότερο προϊστάμενο διεύθυνσης ή τον αρχαιότερο προϊστάμενο τμήματος ή, αν το ζητήσει το ένα τρίτο (1/3) των υπηρετούντων προϊσταμένων, ο αριθμός των οποίων δεν μπορεί να είναι μικρότερος από δύο (2). […}»
6. Δικαστικός υπάλληλος ζητεί να του χορηγηθεί η κανονική άδεια που δικαιούται. Δύναται το αρμόδιο για τη χορήγηση της όργανο να αρνηθεί;
Α. Όχι, γιατί είναι υποχρεωτική η χορήγηση
Β. Ναι, υπό προϋποθέσεις
Γ. Το αρμόδιο όργανο δεν μπορεί να αρνηθεί, μπορεί όμως να καθορίσει τον χρόνο χορήγησης της άδειας
Άρθρο 101 παρ. 4 & 5 Ν 4798/2021 «4. Η κανονική άδεια χορηγείται υποχρεωτικώς στον δικαστικό υπάλληλο κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους και αν ακόμη δεν τη ζητήσει. Για τον ειδικότερο καθορισμό του χρόνου χορήγησής της λαμβάνεται υπόψη το αίτημα του υπαλλήλου σε συνδυασμό με τις υπηρεσιακές ανάγκες. 5. Με αιτιολογημένη πράξη, που εκδίδεται κατά τη διαδικασία της παρ. 2 του άρθρου 100, επιτρέπεται να μη χορηγείται, να περιορίζεται ή να ανακαλείται η κανονική άδεια, προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτες ανάγκες της υπηρεσίας»
7. Δικαστικός υπάλληλος του οποίου ανακλήθηκε ο διορισμός διότι παραπέμφθηκε με τελεσίδικο βούλευμα για κακουργηματική πλαστογραφία:
Α. δεν έχει τη δυνατότητα αναδιορισμού σε κάθε περίπτωση
Β. έχει τη δυνατότητα αναδιορισμού μετά την έκδοση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης με την οποία έπαυσε οριστικά η ποινική του δίωξη, λόγω παραγραφής
Γ. έχει τη δυνατότητα διορισμού μετά την έκδοση απαλλακτικού βουλεύματος
Άρθρο 17 παρ. 3 Ν 4798/2021 «3. Επιτρέπεται επίσης ο αναδιορισμός δικαστικού υπαλλήλου, του οποίου ανακλήθηκε ο διορισμός για παράβαση των περ. α) ή β) του άρθρου 7, εφόσον μετά την ανάκληση ο υπάλληλος αυτός απαλλάχτηκε από την κατηγορία με αμετάκλητη απόφαση ή με αμετάκλητο βούλευμα […]»
8. Δικαστικός υπάλληλος, που έλαβε εντολή από τον προϊστάμενο του για τη σύνταξη εγγράφου για θέμα της αρμοδιότητάς του, με το περιεχόμενο του οποίου ο ίδιος διαφωνεί:
Α. μπορεί να αρνηθεί την εκτέλεση της εντολής του προϊσταμένου
Β. οφείλει να εκτελέσει την εντολή του προϊσταμένου του, διατυπώνοντας εγγράφως την αντίθετη γνώμη του στο σχέδιο του εγγράφου
Γ. οφείλει να εκτελέσει την εντολή, αφού εκφράσει προφορικά τις αντιρρήσεις του στον προϊστάμενό του
Άρθρο 113 παρ. 4 & 5 Ν 4798/2021 «5. Ο δικαστικός υπάλληλος δεν έχει το δικαίωμα να αρνηθεί τη σύνταξη εγγράφου για θέμα της αρμοδιότητάς του, εφόσον διαταχθεί γι’ αυτό από προϊστάμενό του. Αν διαφωνεί με το περιεχόμενο του εγγράφου, εφαρμόζεται η παρ. 4 (ήτοι «διατυπώνει εγγράφως την αντίθετη γνώμη του στο σχέδιο του εγγράφου για να απαλλαγεί από την ευθύνη»)»
ΘΕΜΑΤΑ ΚΩΔΙΚΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ
9. Το τριμελές ποινικό Εφετείο δικάζει πράξη εμπρησμού, από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο (άρθρο 264 παρ. 1 εδ. β ΠΚ). Ποιος δικαστής προεδρεύει κατά τη συνεδρίαση:
Α. πρόεδρος πρωτοδικών,
Β. πρόεδρος εφετών,
Γ. πρωτοδίκης γενικής επετηρίδας,
Δ. εφέτης
Άρθρο 7 παρ. 1 Ν 4938/2022 «1. […] το τριμελές εφετείο συντίθεται από τον πρόεδρο εφετών ή τον αναπληρωτή του και από δύο (2) εφέτες»
10. Στις 15 Ιανουαρίου 2025 ο Ανακριτής Ανηλίκων Καλαμάτας, πρωτοδίκης γενικής επετηρίδας απεβίωσε, ενώ δεν είχε οριστεί αναπληρωτής αυτού. Ο διευθύνων το πρωτοδικείο, που στις 15 Ιανουαρίου 2025, βρισκόταν στην Αθήνα σε συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης, με εντολή του ανέθεσε στον πρωτοδίκη Α, τακτικό Ανακριτή, που εκείνη την ώρα βρισκόταν στο δικαστήριο να αναπληρώσει τον αποβιώσαντα και να αναλάβει να διεξάγει την ανάκριση του Ανήλικου Γ, ο οποίος είχε προσέλθει εκείνη την ημέρα, για να απολογηθεί ενώπιον του Ανακριτή Ανηλίκων. Στην περίπτωση αυτή:
Α. Ο ανήλικος Γ επιτρέπεται σύμφωνα με τον νόμο να απολογηθεί ενώπιον του τακτικού ανακριτή,
Β. Ο ανήλικος Γ δεν επιτρέπεται σύμφωνα με το νόμο να απολογηθεί ενώπιον του τακτικού ανακριτή
Άρθρο 30 παρ. 3 Ν 4938/2022 «3. Αν δεν υπάρχει, απουσιάζει ή κωλύεται ή έπαψε να υπηρετεί ο ανακριτής και δεν μπορεί άλλος ανακριτής να τον αναπληρώσει, το τριμελές συμβούλιο διεύθυνσης ή ο δικαστής που διευθύνει το πρωτοδικείο ορίζει ως ανακριτή έναν (1) πρόεδρο πρωτοδικών ή πρωτοδίκη της γενικής επετηρίδας […]»
11. Στο τριμελές Εφετείο Κρήτης Β’ βαθμού, που συνεδριάζει μετέχουν λόγω κωλύματος των εκεί υπηρετούντων δύο εφετών, ένας εφέτης από το Εφετείο Ανατολικής Κρήτης και ένας Εφέτης από το Εφετείο Πειραιώς, που μεταβαίνουν εκεί για να τους αναπληρώσουν. Είναι νόμιμη η σύνθεση του δικαστηρίου:
Α. ναι,
Β. όχι
Άρθρο 6 παρ. 1 περ. γ Ν 4938/2022 «1. Αν για οποιονδήποτε λόγο είναι αδύνατη η συγκρότηση: […] γ. των εφετείων, των εφετείων ανηλίκων και των μικτών ορκωτών εφετείων Δωδεκανήσου, Ναυπλίου, Λαμίας, Καλαμάτας, Κρήτης, Ανατολικής Κρήτης, Αιγαίου, Βορείου Αιγαίου, Λάρισας, Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Ιωαννίνων και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, ο δικαστής ο οποίος διευθύνει το εφετείο: γα) των Αθηνών για τα έξι (6) πρώτα, γβ) του Πειραιώς για τα τέσσερα (4) αμέσως επόμενα και γγ) της Θεσσαλονίκης για τα τέσσερα (4) αμέσως επόμενα και γδ) των Πατρών για το τελευταίο, παραγγέλλει να μεταβούν από το εφετείο για τη σύνθεση δικασίμων όσοι εφέτες χρειάζονται»
12. Κατά τη διάσκεψη του πολιτικών υποθέσεων Τριμελούς Εφετείου, όπου προεδρεύει Πρόεδρος Εφετών ποιοι συμμετέχουν:
Α. Ο Πρόεδρος Εφετών, ο εισηγητής εφέτης και ένας εφέτης του τμήματος, οι οποίοι έλαβαν μέρος στη συζήτηση και συγκροτούν το τμήμα κατά τον κανονισμό του δικαστηρίου, καθώς και ο γραμματέας της έδρας,
Β. Ο πρόεδρος Εφετών, ο εισηγητής εφέτης και οι υπόλοιποι τρεις εφέτες, που συγκροτούν το τμήμα κατά τον κανονισμό του δικαστηρίου
Γ. Ο πρόεδρος Εφετών, ο εισηγητής εφέτης, ένας εφέτης του τμήματος, που συγκροτούν το τμήμα κατά τον κανονισμό του δικαστηρίου
Άρθρο 4 παρ. 1 περ. δ Ν 4938/2022 «1. Τα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια συγκροτούνται ως εξής: […] δ. το πολιτικό τριμελές εφετείο και το ποινικό εφετείο […] από πρόεδρο εφετών ή εφέτη και δύο (2) εφέτες»
Άρθρο 8 παρ. 2 Ν 4938/2022 «2. Στις διασκέψεις του δικαστηρίου δεν μετέχει ο γραμματέας, εκτός αν ο νόμος ορίζει διαφορετικά ή το δικαστήριο κρίνει αναγκαία την παρουσία του»
13. Ο αρμόδιος γραμματέας του ποινικού του Εφετείου έχει το δικαίωμα σύμφωνα με το νόμο να χορηγήσει αντίγραφα των πρακτικών της ποινικής δίκης:
Α. στον μάρτυρα, ο οποίος εξετάστηκε κατά την ποινική διαδικασία,
Β. στη σύζυγο του κατηγορούμενου, που καταδικάστηκε και οδηγήθηκε στις φυλακές
Γ. σε κανένα από τους παραπάνω
Άρθρο 11 παρ. 3 Ν 4938/2022 «3. Ο προϊστάμενος της γραμματείας, δικαστικός υπάλληλος: […] ε) συντάσσει, με ευθύνη δική του και του δικαστή που διευθύνει τη συζήτηση, τα πρακτικά, τις εκθέσεις, τις πράξεις και τα άλλα έγγραφα που απαιτεί ο νόμος για την πιστοποίηση των δικαστικών ενεργειών, […]»
14. Πότε αρχίζει το δικαστικό έτος:
Α. στις 15 Σεπτεμβρίου και λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου του επόμενου έτους,
Β. στις 15 Σεπτεμβρίου και λήγει στις 16 Σεπτεμβρίου του επόμενου έτους,
Γ. στις 16 Σεπτεμβρίου και λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου του επόμενου έτους
Άρθρο 12 παρ. 1 Ν 4938/2022 «1. Το δικαστικό έτος αρχίζει στις 16 Σεπτεμβρίου και λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου του επόμενου έτους»
15. Τα όργανα που ασκούν γενικά ή ειδικά αστυνομικά καθήκοντα υποχρεούνται:
Α. Να προβαίνουν στη σύλληψη των πολιτών
Β. Να συνδράμουν τους μάρτυρες κατά την εξέταση τους ενώπιον του Δικαστηρίου
Γ. Να βοηθούν τα άτομα με ειδικές ανάγκες
Δ. Να διευκολύνουν τους δικηγόρους στην άσκηση του λειτουργήματός τους
Άρθρο 10 παρ. 1 περ. β Ν 4938/2022 «1. Τα όργανα που ασκούν γενικά ή ειδικά αστυνομικά καθήκοντα υποχρεούνται: […] β) να διευκολύνουν τους δικηγόρους στην άσκηση του λειτουργήματός τους»
Συνεχίζουμε με το μάθημα στο οποίο εξετάστηκαν οι υποψήφιοι της ΔΕ κατηγορίας του 4ου Εισαγωγικού Διαγωνισμού ΕΣΔι δικαστικών υπαλλήλων την Κυριακή 29η Ιουνίου 2025, ήτοι: «Στοιχεία δικαίου, ιδίως συνταγματικού και δικονομικού»
ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ
1. Η χάρη ατομικής ποινής χορηγείται:
Α. Με απόφαση του Πρωθυπουργού
Β. Με δικαστική απόφαση
Γ. Με διάταγμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης
Άρθρο 47 παρ. 1 Σ «1. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει το δικαίωμα, ύστερα από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης και γνώμη συμβουλίου που συγκροτείται κατά πλειοψηφία από δικαστές, να χαρίζει, μετατρέπει ή μετριάζει τις ποινές που επιβάλλουν τα δικαστήρια, καθώς και να αίρει τις κάθε είδους νόμιμες συνέπειες ποινών που έχουν επιβληθεί και εκτιθεί»
2.Ποιο δικαστήριο είναι αρμόδιο για την εκδίκαση ενστάσεων κατά του κύρους των βουλευτικών εκλογών;
Α. Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο
Β. Το Συμβούλιο της Επικρατείας
Γ. Ο Άρειος Πάγος
Άρθρο 58 Σ «Ο έλεγχος και η εκδίκαση των βουλευτικών εκλογών, κατά του κύρους των οποίων ασκούνται ενστάσεις που αναφέρονται είτε σε εκλογικές παραβάσεις σχετικές με την ενέργεια των εκλογών είτε σε έλλειψη των νόμιμων προσόντων, ανατίθεται στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο του άρθρου 100»
3. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να διαλύσει τη βουλή:
Α. Όταν αυτή αρνηθεί την ψήφο εμπιστοσύνης σε δύο διαδοχικές κυβερνήσεις
Β. Αν κρίνει, μετά από πρόταση της Κυβέρνησης, ότι η χώρα χρειάζεται νέα λαϊκή εντολή για την αντιμετώπιση εθνικού θέματος εξαιρετικής σημασίας
Γ. Όταν παρέλθει πενταετία από την προηγούμενη διάλυσή της
Άρθρο 41 παρ. 1 Σ «1. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να διαλύσει τη βουλή, αν έχουν παραιτηθεί ή και καταψηφιστεί από αυτή δύο κυβερνήσεις και η σύνθεσή της δεν εξασφαλίζει κυβερνητική σταθερότητα […]»
ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ
4. Ο στρατιωτικός ακόλουθος Α, μέλος διαπιστευμένης στην Ελλάδα διπλωματικής αποστολής ξένου Κράτους, ο οποίος κατοικεί στην Αθήνα μεταβαίνει στα Χανιά της Κρήτης για διακοπές. Κατά την βραδινή του έξοδο και μετά από κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί ζημιές στο κατάστημα του Β, που βρίσκεται στο παλιό λιμάνι της πόλης. Ο Β ασκεί αγωγή αποζημίωσης λόγω της αδικοπραξίας ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Χανίων με αίτημα να υποχρεωθεί να του αποκαταστήσει τις ζημιές ο εναγόμενος Α. Το δικαστήριο:
Α. θα απορρίψει την αγωγή ως απαράδεκτη, λόγω έλλειψης διεθνούς δικαιοδοσίας
Β. θα κρατήσει και θα δικάσει την αγωγή, διότι έχει διεθνή δικαιοδοσία
Γ. θα παραπέμψει την αγωγή στο έχον δικαιοδοσία και κατά τόπον αρμόδιο δικαστήριο των Αθηνών, ήτοι στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών
Άρθρο 4 ΠΔ 503/1985 «Τα δικαστήρια ερευνούν την έλλειψη δικαιοδοσίας και αυτεπαγγέλτως στις περιπτώσεις των άρθρων 1 και 2. Στις περιπτώσεις του άρθρου 3 την ερευνούν αυτεπαγγέλτως, αν ο εναγόμενος δεν παρίσταται στην πρώτη συζήτηση ή αν πρόκειται για διαφορές που αφορούν ακίνητα που βρίσκονται στο εξωτερικό. Το δικαστήριο απορρίπτει την αγωγή ή την αίτηση, αν δεν έχει δικαιοδοσία»
Άρθρο 3 παρ. 2 ΠΔ 503/1985 «2. Εξαιρούνται από τη δικαιοδοσία των ελληνικών δικαστηρίων οι αλλοδαποί που έχουν ετεροδικία, […]»
5. Ο Α, ασκούμενος δικηγόρος, προσέρχεται κατόπιν εντολής του δικηγόρου Θ.Σ., στη γραμματεία του πολιτικού Πρωτοδικείου Αθηνών για να καταθέσει αγωγή του ενάγοντος Β, εργολάβου δημόσιων έργων, κατά του εναγόμενου γείτονά του Γ, με αίτημα την καταβολή αποζημίωσης λόγω της προσβολής της προσωπικότητας του Β εκ μέρους του Γ. Ο δικηγόρος Θ.Σ. αναγράφει στην αρχή του δικογράφου «ΑΓΩΓΗ ΕΝΩΠΙΩΝ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, του ενάγοντος Α, κατοίκου Αθηνών, κατά του εναγόμενου Β, κατοίκου Αθηνών». Ο γραμματέας:
Α. παραλαμβάνει την αγωγή, συντάσσει έκθεση κατάθεσης και την εγγράφει στο πινάκιο
Β. ο γραμματέας δεν θα παραλάβει την αγωγή και τονίζει στον ασκούμενο δικηγόρο, ότι προσήλθε στη γραμματεία του πολιτικού πρωτοδικείου και ότι οφείλει να καταθέσει την αγωγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών
Γ. ο γραμματέας παραλαμβάνει την αγωγή συντάσσει έκθεση κατάθεσης και ακολούθως σε συνεννόηση με τον προϊστάμενο της γραμματείας τη στέλνει υπηρεσιακά στο διοικητικό πρωτοδικείο Αθηνών
Άρθρο 1 ΠΔ 503/1985 «Στη δικαιοδοσία των τακτικών πολιτικών δικαστηρίων ανήκουν: α) οι διαφορές του ιδιωτικού δικαίου, εφόσον ο νόμος δεν τις έχει υπαγάγει σε άλλα δικαστήρια β) οι υποθέσεις εκούσιας δικαιοδοσίας που ο νόμος έχει υπαγάγει σ’ αυτά γ) οι υποθέσεις δημόσιου δικαίου που ο νόμος έχει υπαγάγει σ’ αυτά και δ) οι διοικητικές διαφορές που δεν υπάγονται στη δικαιοδοσία διοικητικών δικαστηρίων»
Άρθρο 226 παρ. 2 ΠΔ 503/1985 «Αμέσως μετά την κατάθεση της αγωγής ο γραμματέας, με βάση τη σημείωση στο πρωτότυπο της αγωγής της ημέρας και ώρας συζήτησης της, την εγγράφει στο πινάκιο του δικαστηρίου, […]»
6. Ο δικηγόρος Α για λογαριασμό του εντολέα του άσκησε έφεση ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών δικάζοντας κατά την τακτική διαδικασία και συμφώνησε με τον δικηγόρο Β του εφεσιβλήτου, να μην παραστούν κατά την εκφώνηση της υπόθεσης στο ακροατήριο. Για το λόγο αυτό συνέταξαν δήλωση, που υπογράφηκε από τους διαδίκους και το γνήσιο της υπογραφής αυτών βεβαιώθηκε από τους δικηγόρους Α και Β. Το Τριμελές Εφετείο Αθηνών οφείλει κατά την συζήτηση της υπόθεσης:
Α. να συζητήσει την έφεση κατ’ αντιμωλίαν των διαδίκων
Β. να ματαιώσει τη συζήτηση της έφεσης
Γ. να αναβάλλει τη συζήτηση, ώστε να κληθούν και να προσέλθουν αυτοπροσώπως οι διάδικοι και οι δικηγόροι τους
Άρθρο 242 παρ. 2 ΠΔ 503/1985 «2. Αν δεν ορίζεται διαφορετικά, στις περιπτώσεις που η προφορική συζήτηση δεν είναι υποχρεωτική οι διάδικοι μπορούν να συμφωνήσουν με κοινή δήλωση, που υπογράφεται από τους πληρεξούσιους δικηγόρους ότι δε θα παραστούν κατά την εκφώνηση. Τέτοια δήλωση μπορεί να γίνει και από έναν ή ορισμένους μόνο πληρεξουσίους. Η δήλωση αυτή παραδίνεται στην περίπτωση της κοινής δήλωσης από έναν τουλάχιστον πληρεξούσιο δικηγόρο και στην περίπτωση μονομερούς δήλωσης από τον πληρεξούσιο δικηγόρο, στον αρμόδιο γραμματέα το αργότερο την παραμονή της δικασίμου και σημειώνεται αμέσως στο πινάκιο. Στις παραπάνω περιπτώσεις η συζήτηση περατώνεται με μόνη την εκφώνηση της υπόθεσης. […]»
7. Οι ενάγοντες Α, Β και Γ άσκησαν αγωγή αποζημίωσης ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιά κατά των Δ και Ε, η οποία απορρίφθηκε ως ουσιαστικά αβάσιμη. Κατά της απόφασης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου άσκησαν έφεση οι Α, Β και Γ και μετά την κατάθεση πριν από τη συζήτησή της κατέθεσαν παράβολο ποσού εκατόν πενήντα (150) ευρώ. Το Εφετείο Πειραιά πρέπει:
Α. να απορρίψει το ένδικο μέσο ως απαράδεκτο λόγω εκπρόθεσμης κατάθεσης του παραβόλου
Β. να απορρίψει το ένδικο μέσο ως απαράδεκτο διότι δεν κατατέθηκε ο προβλεπόμενος από το νόμο αριθμός παραβόλων
Γ. να κρίνει το ένδικο μέσο ως παραδεκτό και να προχωρήσει στην περαιτέρω εκδίκασή του
Άρθρο 495 παρ. 1 & 3 ΠΔ 503/1985 «1. Τα ένδικα μέσα της ανακοπής ερημοδικίας, της έφεσης, […] ασκούνται με δικόγραφο που κατατίθεται στο πρωτότυπο στη γραμματεία του δικαστηρίου που έχει εκδώσει την προσβαλλόμενη απόφαση […]. 3. Εκείνος που ασκεί το ένδικο μέσο της έφεσης, […] υποχρεούται να καταθέσει παράβολο, που επισυνάπτεται στην έκθεση που συντάσσει ο γραμματέας, ως εξής: Α. Για το ένδικο μέσο της έφεσης: […] γ) κατά απόφασης πολυμελούς πρωτοδικείου παράβολο ποσού εκατόν πενήντα (150) ευρώ. […] Σε περίπτωση που ασκήθηκε ένα ένδικο μέσο από ή κατά περισσότερων διαδίκων κατατίθεται ένα παράβολο από τους εκκαλούντες, […]»
8. Μετά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για την διάπραξη αξιόποινης πράξης σε βαθμό πλημμελήματος σε βάρος προσώπου εκ των αναφερόμενων στο άρθρο 110 περ. δ’ ΚΠΔ. Ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών κινεί την ποινική δίωξη:
Α. Με τη διαβίβαση της δικογραφίας στον Εισαγγελέα Εφετών με σχέδιο κλητηρίου θεσπίσματος
Β. Όταν λάβει την έγκριση του Προϊσταμένου του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών
Γ. Όταν λάβει την έγκριση του Εισαγγελέα Εφετών
Άρθρο 43 παρ. 2 Ν 4620/2019 «2. Αν διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση […] ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών κινεί την ποινική δίωξη διαβιβάζοντας τη δικογραφία στον εισαγγελέα εφετών με σχέδιο κλητηρίου θεσπίσματος […]»
9. Σε βάρος του Β έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για το πλημμέλημα της εξύβρισης μετά από την υποβολή σχετικής έγκλησης από τον Α (παθών). Στο ποινικό δικαστήριο που θα εκδικασθεί η υπόθεση, η δήλωση υποστήριξης της κατηγορίας θα γίνει:
Α. Από τον παθόντα αυτοπροσώπως
Β. Είτε από τον παθόντα αυτοπροσώπως είτε από ειδικό ή γενικό πληρεξούσιο
Γ. Από συνήγορο που έχει διοριστεί από τον παθόντα
Άρθρο 83 παρ. 1 Ν 4620/2019 «1. Η δήλωση για την υποστήριξη της κατηγορίας γίνεται είτε στην έγκληση είτε με άλλο έγγραφο, έως την περάτωση της ανάκρισης (άρθρο 308) προς τον αρμόδιο εισαγγελέα, είτε αυτοπροσώπως είτε από πληρεξούσιο που έχει έγγραφη πληρεξουσιότητα, ειδική ή γενική […]»
10.Οι Α και Β κατηγορούνται για το ίδιο αδίκημα. Στο ακροατήριο, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, ο Α, με την απολογία του, ομολογεί ότι τέλεσε το συγκεκριμένο αδίκημα μαζί με τον Β. Η απολογία αυτή:
Α. Λαμβάνεται υπόψη για την καταδίκη του Β
Β. Δεν λαμβάνεται υπόψη για την καταδίκη του Β
Γ. Λαμβάνεται υπόψη υπό προϋποθέσεις
Άρθρο 211 Ν 4620/2019 «Η μαρτυρική κατάθεση ή η παροχή εξηγήσεων ή η απολογία προσώπου συγκατηγορούμενου για την ίδια πράξη δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη για την καταδίκη του κατηγορούμενου, αν δεν υπάρχει και άλλο, ρητά κατανομαζόμενο στην απόφαση, αποδεικτικό μέσο»
11.Σύμφωνα με τον κώδικα ποινικής δικονομίας άδεια απουσίας ενόρκου δίνεται:
Α. με απόφαση του δικαστικού συμβουλίου κατόπιν αίτησης του ενόρκου κατά τη διάρκεια της συνόδου
Β. με απόφαση του μικτού ορκωτού δικαστηρίου, κατόπιν αίτησης του ενόρκου κατά τη σύνοδο
Γ. με απόφαση των τακτικών δικαστών του μικτού ορκωτού δικαστηρίου, κατόπιν αίτησης του ενόρκου, με την οποία μπορεί κατά τη διάρκεια της συνόδου να του δοθεί άδεια απουσίας
Άρθρο 393 παρ. 1 & 2 Ν 4620/2019 «1. Με αίτηση του ενόρκου μπορεί κατά την διάρκεια της συνόδου να του δοθεί άδεια απουσίας. 2. Η άδεια δίνεται με απόφαση των τακτικών δικαστών του μικτού ορκωτού δικαστηρίου μόνο αν διαπιστωθεί αιτιολογημένα ότι υπάρχει απόλυτη ανάγκη να απέχει ο ένορκος από τις συνεδριάσεις ή να απομακρυνθεί από την έδρα του δικαστηρίου και πιθανολογείται ότι δεν θα προκύψουν από τον λόγο αυτό δυσκολίες για να κληρωθούν ένορκοι, ώστε να συζητηθούν οι υποθέσεις»
12. Σύμφωνα με τον κώδικα ποινικής δικονομίας η καταδικαστική απόφαση και κάθε διάταξη του δικαστή ή του εισαγγελέα εκτελείται:
Α. όταν γίνει τελεσίδικη εκτός αν ορίζεται διαφορετικά
Β. όταν γίνει αμετάκλητη
Γ. μόλις γίνει αμετάκλητη, εκτός αν ο νόμος ορίζει διαφορετικά σε ειδικές περιπτώσεις
Άρθρο 545 Ν 4620/2019 «Η καταδικαστική απόφαση και κάθε διάταξη του δικαστή ή του εισαγγελέα εκτελείται μόλις γίνει αμετάκλητη, εκτός αν ο νόμος ορίζει διαφορετικά σε ειδικές περιπτώσεις»
13.Κατά τον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, ποια από τις παρακάτω απαντήσεις δεν είναι σωστή:
Α. Μόνον τα φυσικά πρόσωπα και τα ΝΠΙΔ έχουν ικανότητα να είναι διάδικοι
Β. Η κοινοπραξία εκτελέσεως δημοσίων έργων έχει την ικανότητα να είναι διάδικος
Γ. Η δικολογική ικανότητα δεν συνιστά προϋπόθεση του παραδεκτού του ενδίκου βοηθήματος
Άρθρο 23 Ν 2717/1999 «Ικανότητα να είναι διάδικοι έχουν, εκτός από τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα, οι ενώσεις προσώπων και οι ομάδες περιουσίας»
14. Ποιος συντάσσει το έκθεμα της δικασίμου και πότε αναρτάται;
Α. Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου, την ημέρα της δίκης
Β. Η γραμματεία του δικαστηρίου, από την προηγούμενη της δίκης
Γ. Ο εισηγητής της υπόθεσης, μετά τη λήξη της συζήτησης
Άρθρο 132 παρ. 1 Ν 2717/1999 «1. Η γραμματεία καταρτίζει για κάθε δικάσιμο έκθεμα, στο οποίο αναγράφονται με τη σειρά του πινακίου οι προς συζήτηση υποθέσεις. Το έκθεμα αναρτάται έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων και στον ιστοχώρο του κάθε δικαστηρίου από την προηγούμενη της συνεδρίασης»
15. Ποιο είναι το αποτέλεσμα, κατά τον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, αν ο δικαστικός πληρεξούσιος δεν νομιμοποιηθεί τελικά:
Α. Παρέχεται η δυνατότητα διορισμού άλλου πληρεξουσίου
Β. Οι πράξεις θεωρούνται αυτοδικαίως άκυρες και το ένδικο βοήθημα απορρίπτεται
Γ. Το δικαστήριο απαγγέλει αυτεπάγγελτα την ακυρότητα της συζήτηση
Άρθρο 28 παρ. 5 Ν 2717/1999 «5. Αν ο δικαστικός πληρεξούσιος του διαδίκου τελικώς δεν νομιμοποιηθεί, οι διαδικαστικές πράξεις που διενεργήθηκαν από αυτόν είναι αυτοδικαίως άκυρες και το σχετικό βοήθημα ή μέσο απορρίπτεται»
Θα συνεχίσουμε με τα θέματα της ΠΕ κατηγορίας! Συντονιστείτε!