Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
More

    5 τρόποι που οι αλγόριθμοι βλάπτουν τις σχέσεις μας

    5 τρόποι που οι αλγόριθμοι βλάπτουν τις σχέσεις μας

    Ακολουθούν πέντε τρόποι με τους οποίους οι αλγόριθμοι επηρεάζουν αρνητικά τις σχέσεις.

    1. Μας δίνουν την αίσθηση ότι έχουμε δίκιο

    Το περιεχόμενο που βλέπουμε στο διαδίκτυο επηρεάζεται από τις πληροφορίες στις οποίες είχαμε πρόσβαση προηγουμένως. Οι αλγόριθμοι συχνά μας οδηγούν σε μέσα ενημέρωσης που ενισχύουν αυτά που ήδη πιστεύουμε. Η κοινωνική ψυχολογία χρησιμοποιεί τον όρο “προκατάληψη επιβεβαίωσης” για να περιγράψει την τάση των ανθρώπων που έχουν ισχυρή εμπιστοσύνη σε μια απόφαση ή πεποίθηση να δέχονται μόνο πληροφορίες που υποστηρίζουν την απόφαση αυτή και να μην επεξεργάζονται πληροφορίες που την αντικρούουν.

    Όσο περισσότερο χρόνο ξοδεύει κανείς σε κάτι, τόσο ισχυρότερη γίνεται αυτή η σύνδεση και τόσο περισσότερο δημιουργείται ο απόηχος των ιδεών του. Στις σχέσεις, συχνά ερχόμαστε σε σύγκρουση για θέματα “σωστού” και “λάθους”. Τέτοιες πλατφόρμες μας δίνουν την ψευδαίσθηση ότι η δική μας πλευρά είναι η μόνη.

    2. Ενισχύουν τον θυμό

    Όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνουμε σε ένα θέμα, τόσο περισσότερο μας το προτείνει ο αλγόριθμος. Όταν έχουμε κολλήσει σε κάτι, μπορεί να αναζητήσουμε πληροφορίες που δικαιολογούν ή προωθούν αυτό που νιώθουμε εκείνη τη στιγμή. Όταν κάνουμε ανανέωση, αντί να προχωρήσουμε σε άλλο περιεχόμενο, προτείνεται το περιεχόμενο στο οποίο είχαμε πρόσβαση προηγουμένως.

    3. Αποκλείουν το δρόμο για εναλλακτικές απόψεις

    Σε περιόδους συγκρούσεων, είναι σημαντικό να είστε ανοιχτοί στις αντιλήψεις και τις εμπειρίες των άλλων. Δυστυχώς, επαναλαμβάνοντας υλικό που είχε ανακτηθεί προηγουμένως, οι αλγόριθμοι μεγεθύνουν τις απόψεις μας και υποτιμούν τους άλλους. Στις σχέσεις, αυτό ενισχύει τις προκαταλήψεις μας. Κάνουμε έτσι τη στάση μας πιο άκαμπτη, χωρίς να αφήνουμε χώρο για άλλες απόψεις. Αυτό είναι το αντίθετο από αυτό που χρειαζόμαστε στις σχέσεις.

    4. Μας οδηγούν στα άκρα

    Με την προβολή περιεχομένου που αντανακλά τις απόψεις μας, είναι πιθανό να μετακινηθούμε σταδιακά προς μια πιο ακραία εκδοχή. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να αισθανθούμε ότι οι γενικές μας απόψεις είναι πολωτικές. Σε ομάδες, η τάση αυτή είναι ακόμη ισχυρότερη. Είναι πιο πιθανό να οδηγήσουμε ο ένας τον άλλον στα άκρα και, όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με αντίθετες ιδέες, να μην αποδεχόμαστε τίποτα άλλο παρά μόνο τις δικές μας. Τέτοιες ακρότητες δυσχεραίνουν τις σχέσεις με τους άλλους.

    5. Μας πολώνουν

    Ενθαρρύνοντας την πιο ακραία σκέψη και χρησιμοποιώντας πληροφορίες που βασίζονται σε αυτό που έχουμε περάσει χρόνο κάνοντας, οι αλγόριθμοι μας οδηγούν στην ομαδική σκέψη. Η ομαδική σκέψη είναι μια ισχυρή δύναμη στην ψυχολογία, με την ομαδική πόλωση να μας εγκλωβίζει συχνά σε πιο ακραίους τρόπους σκέψης. Αυτό μπορεί να μας θέσει σε κίνδυνο να χάσουμε την επαφή με ανθρώπους που δεν σκέφτονται όπως εμείς.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ