Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
More

    623.000 εμβολιασμοί έναντι της γρίπης

    Μέχρι στιγμής, έχουν γίνει τουλάχιστον 382.000 δωρεάν εμβολιασμοί για τη γρίπη απευθείας από τα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή, ενώ επιπλέον 241.000 πολίτες εμβολιάστηκαν προσκομίζοντας συνταγή από ιατρούς.

    Από τους εμβολιασμούς για τη γρίπη, οι 150.000 έχουν διενεργηθεί από φαρμακοποιούς και 850 από ιατρούς.

    Τα παραπάνω στοιχεία για την πορεία του αντιγριπικού εμβολιασμού έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Απόστολος Βαλτάς. 

    Ο κ. Βαλτάς, έκανε και εκτενή αναφορά στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του Παχέος Εντέρου που διενεργείται δωρεάν από την Πολιτεία με τη συμμετοχή και των ιδιωτικών φαρμακείων.

    Καρκίνος Παχέος Εντέρου: 1.000 θετικά self test

    Συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα στο οποίο εντάσσονται ως δικαιούχοι, 3.000.000 πολίτες ηλικίας 50 – 69 ετών,  έχουν αποσταλεί μέχρι χθες 1.400.000 sms, ενώ η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του μήνα.

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έχουν διανεμηθεί δωρεάν από τα Φαρμακεία 130.000 αυτοδιαγνωστικά τεστ και σε 1.000 περιπτώσεις εξ αυτών το αποτέλεσμα ήταν θετικό.

    Τα μέλη του Π.Φ.Σ. επισήμαναν πως αναπροσδιορίζεται και αναβαθμίζεται ο ρόλος του φαρμακοποιού, ως «λειτουργού» της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και ο κ. Ανδρέας Παπαπετρόπουλος, Καθηγητής Φαρμακευτικής Χημείας, Πρόεδρος του Τμήματος Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ.

    Τα κοινοτικά φαρμακεία αποτελούν προσβάσιμες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, είπε, ενώ οι φαρμακοποιοί είναι για πολλούς πολίτες οι πρώτοι επαγγελματίες υγείας τους οποίους συμβουλεύονται.

    «Στην πλειοψηφία των χωρών του ανεπτυγμένου κόσμου, οι φαρμακοποιοί πέραν της χορήγησης φαρμάκων, παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες και συμμετέχουν στην διαχείριση ασθενειών, στη συμμόρφωση στη φαρμακοθεραπεία, παίζουν σημαντικό ρόλο σε δράσεις διακοπής του καπνίσματος, ελέγχου του σωματικού βάρους και συμμετέχουν ενεργά σε καμπάνιες εμβολιασμού», τόνισε.

    Ποιοι πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο

    Όπως τονίστηκε από τους παριστάμενους, ο αντιγριπικός εμβολιασμός έχει ως στόχο τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού της γρίπης και την πρόληψη της εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών μετά από λοίμωξη από τον ιό.

    Στοχεύει ιδιαίτερα στην προστασία της υγείας ηλικιωμένων, ασθενών με χρόνιες παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, πολύ μικρών παιδιών και εγκύων.

    Σε αυτές τις κατηγορίες ασθενών, η σοβαρή νόσηση είναι περισσότερο πιθανή. Ο εμβολιασμός συνιστάται και σε εργαζόμενους σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας και σε ειδικούς πληθυσμούς (πχ νεοσύλλεκτοι).

    Προκειμένου να είναι αποτελεσματικός ο αντιγριπικός εμβολιασμός, η Ε.Ε. έχει θέσει ως στόχο την κάλυψη τουλάχιστον του 75% των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή – απειλητική για τη ζωή – νόσηση.

    Η χώρα μας υπολείπεται αυτού του ποσοστού κατά το 1/3, με εμβολιαστική κάλυψη που συνήθως κινείται λίγο κάτω από το 50%.

    Έχει παρατηρηθεί ότι χώρες στις οποίες οι φαρμακοποιοί συμμετέχουν ενεργά στην αντιεμβολιαστική εκστρατεία, εμφανίζουν αυξημένα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.

    Οι εμβολιασμοί στα φαρμακεία καταχωρούνται στην ειδική πλατφόρμα

    Πρόσφατα δόθηκε στους Έλληνες φαρμακοποιούς η δυνατότητα να διενεργούν τον αντιγριπικό εμβολισμό στον ενήλικο πληθυσμό με τέσσερα διαφορετικά εγκεκριμένα εμβόλια και να τον καταχωρούν στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών.

    Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη, λένε οι φαρμακοποιοί, που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι πολίτες, προκειμένου να προφυλάξουν την υγεία τους έναντι της γρίπης κατά τους χειμερινούς μήνες. .

    Ο ∆ρ Ανδρέας Βίτσος, Πρόεδρος ∆.Σ. του Φ.Σ. Ζακύνθου, Σύμβουλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην PGEU, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

    «Στην Ευρώπη, ήδη σε πάνω από 15 χώρες, τα ιδιωτικά φαρμακεία παρέχουν υπηρεσίες εμβολιασμού ενηλίκων, συμβάλλοντας στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και στη μείωση της διστακτικότητας στον εμβολιασμό. Οι Ευρωπαϊκοί φορείς, αναγνωρίζοντας τον αντίκτυπο της γήρανσης του πληθυσμού, έχουν αρχίσει να στοχεύουν στην προληπτική αγωγή υγείας ως κρίσιμο στοιχείο για τη βιωσιμότητα των εθνικών συστημάτων υγείας. Ο ρόλος των φαρμακείων σε αυτή τη διαδικασία είναι καθοριστικός», τονίζει.

    Καρκίνος του παχέος εντέρου και πρόληψη

    Αναφορικά με τον καρκίνο του παχέος εντέρου που ανήκει στους τρεις συχνότερα εμφανιζόμενους τύπους καρκίνου παγκοσμίως, ο Κωνσταντίνος Κάσσανδρος, Κοινοτικός Φαρμακοποιός, μέλος Δ.Σ. του Φ.Σ. Χαλκιδικής ανέφερε πως στην Ελλάδα αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου από καρκίνο, με 2.416 καταγεγραμμένους θανάτους το 2021, που οφείλονταν σε κακοήθη νεοπλάσματα του παχέος εντέρου.

    Η ασθένεια φαίνεται να πλήττει κυρίως άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, με την ηλικία να μην αποτελεί τον μοναδικό επιβαρυντικό παράγοντα. Το γεγονός ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να θεραπευτεί πλήρως όταν ανιχνευθεί σε πρώιμο στάδιο, καθιστά καθοριστικό τον ρόλο της έγκαιρης διάγνωσής του.

    Το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης «Προλαμβάνω», αποτελώντας το πρώτο οργανωμένο, συστηματικό πρόγραμμα διενέργειας συγκεκριμένων προληπτικών εξετάσεων οριζόντια, έχει ως στόχο να μειώσει τη θνησιμότητα από τον καρκίνο του παχέος εντέρου μέσω του έγκαιρου εντοπισμού του.

    Καρκίνος παχέος εντέρου και παράγοντες κινδύνου

    Ο καρκίνος του παχέος εντέρου συχνά αναπτύσσεται από καλοήθεις πολύποδες που, αν δεν αφαιρεθούν, μπορεί να εξελιχθούν σε κακοήθεις. Στους παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνονται η ηλικία (με αυξημένο κίνδυνο μετά τα 50 έτη), το οικογενειακό ιστορικό, η διατροφή και ο γενικότερος τρόπος ζωής, όπως η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Ο στόχος του προσυμπτωματικού ελέγχου είναι να εντοπίσει εγκαίρως τους πολύποδες ή να διαγνώσει τον καρκίνο σε αρχικά στάδια, πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων, αυξάνοντας τις πιθανότητες για ριζική θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου.

    Ευαισθησία και ακρίβεια των τεστ

    Τα τεστ FIT (Fecal Immunochemical Test ή τεστ ανοσοχημικού ελέγχου κοπράνων) που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση ανθρώπινης αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα παρουσιάζουν υψηλή ευαισθησία (πάνω από 90%). Αυτή η ευαισθησία επιτρέπει τη διάγνωση πρώιμων σταδίων καρκίνου και πολύποδων, μειώνοντας τις πιθανότητες για ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα.

    Κύρια χαρακτηριστικά του προγράμματος:

    1. Διάρκεια ειδοποίησης:

    Οι πολίτες ηλικίας 50-69 ετών, σε διάστημα 4 μηνών από τη λήψη του ενημερωτικού μηνύματος, μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν ένα κιτ FIT από τα συνεργαζόμενα φαρμακεία με τη χρήση του Α.Μ.Κ.Α. τους.

    2. Παροχή self-test:

    Το self-test που διανέμεται είναι εύκολο στη χρήση και μπορεί να γίνει στο σπίτι, συλλέγοντας ένα μικρό δείγμα κοπράνων για ανάλυση. Ο πολίτης θα ενημερώνει το φαρμακείο από το οποίο προμηθεύτηκε το τεστ, για το αποτέλεσμά του.

    3. Καταχώρηση αποτελέσματος:

    Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τονίζεται η σημασία της καταχώρησης του αποτελέσματος του self-test, ύστερα από τη διενέργειά του. Όταν το αποτέλεσμα του τεστ είναι αρνητικό, το πρόγραμμα τερματίζεται, ενώ σε περίπτωση άκυρου αποτελέσματος, ο πολίτης δικαιούται άπαξ ένα επιπλέον δωρεάν self-test.

    4. Παρακολούθηση σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος:

    Αντίθετα, σε περίπτωση καταχώρησης θετικού αποτελέσματος παρέχεται στον πολίτη η δυνατότητα δωρεάν επίσκεψης σε γαστρεντερολόγο για περαιτέρω αξιολόγηση εντός δύο μηνών. Εάν κριθεί απαραίτητο, παραπέμπεται για διαγνωστική κολονοσκόπηση, κατά την οποία είναι δυνατόν να αφαιρεθούν οι πολύποδες ή να ληφθούν δείγματα για βιοψία.

    Τρόπος διεξαγωγής του self-test:

    Η εκτέλεση του τεστ είναι απλή. Οι πολίτες πρέπει να συλλέξουν κόπρανα, που δεν έχουν έρθει σε επαφή με νερό ή ούρα, χρησιμοποιώντας το παρεχόμενο κιτ. Το δείγμα πρέπει να ληφθεί από πέντε διαφορετικά σημεία, ώστε να εξασφαλιστεί η ακρίβεια της ανάλυσης. Το δείγμα αναμιγνύεται με το διάλυμα του κιτ και τοποθετούνται λίγες σταγόνες στη συσκευή εξέτασης. Τα αποτελέσματα εμφανίζονται σε λίγα λεπτά: ένα θετικό αποτέλεσμα υποδεικνύει την παρουσία αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα και την ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση.

    Ο ρόλος των φαρμακοποιών:

    Οι φαρμακοποιοί διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διάθεση των τεστ, στην ενημέρωση των δικαιούχων και στη λεπτομερή επεξήγηση της ορθής διαδικασίας διενέργειάς του στο σπίτι από τους πολίτες. Επίσης είναι επιφορτισμένοι με την καταχώρηση του αποτελέσματος στη σχετική πλατφόρμα καθώς και με την καθοδήγηση των πολιτών, στις περιπτώσεις με θετικό αποτέλεσμα τεστ, για τα επόμενα βήματα. Εξασφαλίζουν κατά αυτόν τον τρόπο ότι τα άτομα με θετικό αποτέλεσμα τεστ παραπέμπονται σε γαστρεντερολόγο για περαιτέρω αξιολόγηση.

    Γιατί η πρόληψη έχει σημασία:

    Η πρόληψη μέσω της έγκαιρης διάγνωσης σώζει ζωές. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να είναι εξαιρετικά θεραπεύσιμος όταν ανιχνευθεί σε πρώιμα στάδια. Παράλληλα, το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου προσφέρει έναν εύκολο και προσβάσιμο τρόπο, προκειμένου να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των θεραπειών και συνεπώς να μειωθεί η θνησιμότητα από αυτήν την ασθένεια στην Ελλάδα.

    «Τα φαρμακεία ως Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αποτελούν σημείο αναφοράς για την πρόληψη με αποδεδειγμένα πλέον τα οφέλη για την Δημόσια Υγεία και η Πολιτεία οφείλει να «εκμεταλλευτεί» αυτό το πλεονέκτημα, που πηγάζει από την επιστημονική κατάρτιση και εκπαίδευση του Φαρμακοποιού, από την προσβασιμότητα και την χωροταξική κατανομή των φαρμακείων καθώς και από το υψηλό βαθμό αποδοχής και εμπιστοσύνης που έχουν από τους πολίτες» κατέληξε ο Πρόεδρος του Π.Φ.Σ.

    Πηγή: Iatropedia.gr

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ