7 κανόνες για μία σχέση διαρκείας
Κάθε σχέση, μακροχρόνια ή όχι, είναι διαφορετική και αυτό που λειτουργεί για ένα ζευγάρι μπορεί να μην λειτουργεί για ένα άλλο. Οι ψυχολόγοι που ειδικεύονται στη θεραπεία ζευγαριών γνωρίζουν ποιες συμβουλές είναι ωφέλιμες. Ακολουθούν τα αποτελέσματα:
1. Να θυμάσαι τα ραντεβού:
Σε κανένα στάδιο μιας σχέσης δεν πρέπει να αντισταθείτε στην παρόρμηση να περάσετε στον αυτόματο πιλότο. Αντίθετα, επιδιώξτε το μαζί με τον σύντροφό σας, κάνοντας συνειδητή προσπάθεια να συνδεθείτε μαζί του όπως θα κάνατε στα πρώτα στάδια της γνωριμίας.
Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι βάζετε ένα χαριτωμένο σημείωμα στην τσάντα του άλλου, κάνετε ενδιαφέρουσες ερωτήσεις για να τον γνωριστείτε καλύτερα ή σχεδιάζετε μαζί δημιουργικές δραστηριότητες.
2. Να μην συγκρίνεις την σχέση σου:
Η σύγκριση είναι μια φυσική ανθρώπινη τάση. Ωστόσο, το να περνάμε πολύ χρόνο με τη σύγκριση μπορεί να υπονομεύσει την ευτυχία. Μπορεί να γίνετε τόσο απασχολημένοι με το να αντιγράφετε τι κάνουν τα άλλα ζευγάρια, ώστε να μην είστε σε θέση να κάνετε αυτό που είναι καλύτερο για εσάς και τον σύντροφό σας.
3. Μην αποφεύγεις τις άβολες συζητήσεις:
Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους τα ζευγάρια έρχονται στη θεραπεία ζευγαριών είναι τα προβλήματα που δεν συζητούν. Όποια και αν είναι η αιτία του προβλήματος, μπορεί να φαίνεται εύκολο να το κρύψουμε κάτω από το χαλί, αλλά η αναβολή αυτών των συζητήσεων συχνά επιδεινώνει το πρόβλημα.
4. Να εκφράζεις την ευγνωμοσύνη σου κάθε μέρα:
Να έχεις επίγνωση των τρόπων με τους οποίους ο σύντροφός σου νοιάζεται για τη σχέση σας, από τον τρόπο με τον οποίο σε στηρίζει μέχρι το πότε γεμίζει το αυτοκίνητό σου με βενζίνη. Το να λες «ευχαριστώ» είναι μια καλή συνήθεια που πρέπει να αποκτήσεις.
5. Να είσαι ειλικρινής με τον σύντροφό σου:
Το να είναι κανείς ειλικρινής και ξεκάθαρος σχετικά με τις ανάγκες και τις επιθυμίες του είναι σημαντικό για την ευτυχία της σχέσης του. Η ειλικρίνεια δημιουργεί εμπιστοσύνη και οικειότητα.
6. Να θυμάσαι την εμπιστοσύνη:
Πολλά ζευγάρια δεν σκέφτονται καν πόσο σημαντική είναι η εμπιστοσύνη μέχρι να τη χάσουν. Ωστόσο, τα μικρά πράγματα που κάνουμε καθημερινά μπορούν να χτίσουν την εμπιστοσύνη ή να την καταστρέψουν. Αναλογήσου τη δική σου συμπεριφορά στη σχέση σου και προσπάθησε να κάνεις περισσότερα πράγματα που χτίζουν την εμπιστοσύνη και, αντίθετα, λιγότερα πράγματα που την υπονομεύουν.
7. Μην βασίζεσαι μόνο στην αγάπη:
Το να βασίζεσαι μόνο στην αγάπη δεν είναι αρκετό. Η επιλογή ενός συντρόφου με βάση ορισμένα κριτήρια δημιουργεί αξία και ουσία εκτός από το συναίσθημα και την αγάπη σε μία σχέση.