Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
More

    Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης διαγιγνώσκει με ακρίβεια 100% τον αυτισμό από φωτογραφίες του αμφιβληστροειδούς

    Ερευνητές στη Νότια Κορέα ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο βαθιάς μάθησης για τον αντικειμενικό έλεγχο για ΔΦΑ και την αξιολόγηση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων

    Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση της Διαταραχής του Φάσματος του Αυτισμού (ΔΑΦ) και την αξιολόγηση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων χρησιμοποιώντας φωτογραφίες αμφιβληστροειδούς, σύμφωνα με νέα μελέτη.

    Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με ΔΑΦ παρουσιάζουν δομικές αλλαγές στον αμφιβληστροειδή, οι οποίες μπορεί να αντικατοπτρίζουν υποκείμενες εγκεφαλικές αλλοιώσεις, συμπεριλαμβανομένων ανωμαλιών στην οπτική οδό που προέρχονται από εμβρυϊκές και ανατομικές συνδέσεις. Η ΔΦΑ συνοδεύεται από δύο κύριες κατηγορίες συμπτωμάτων: διαταραχή της κοινωνικής επικοινωνίας και περιορισμένες και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές ή ενδιαφέροντα. Από το 2020, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ προέβλεπαν ότι ο επιπολασμός της ΔΦΑ ανέρχεται σε 1 στα 36 άτομα. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται, γεγονός που ενδεχομένως αποδίδεται στην αυξημένη ευαισθητοποίηση του κοινού, των γιατρών και των ερευνητών.

    Τώρα, ερευνητές στη Νότια Κορέα ανέπτυξαν ένα συνελικτικό νευρωνικό δίκτυο- έναν αλγόριθμο βαθιάς μάθησης- για τον αντικειμενικό έλεγχο για ΔΦΑ και την αξιολόγηση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων. Αρχικά, εκπαίδευσαν το μοντέλο σε φωτογραφίες του αμφιβληστροειδούς όπου η τεχνητή νοημοσύνη έλεγε αν το υποκείμενο είχε αυτισμό ή όχι. Στη συνέχεια, οι ερευνητές ζήτησαν από το σύστημα να αναλύσει τις φωτογραφίες του αμφιβληστροειδούς 958 συμμετεχόντων ηλικίας κάτω των 19 ετών, οι μισοί από τους οποίους είχαν διαγνωστεί με αυτισμό. Οι συμμετέχοντες επιλέχθηκαν από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Yonsei στην Κορέα, μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου 2022.

    Ενθαρρυντικά αποτελέσματα

    Το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης εντόπισε τα παιδιά με αυτισμό καθώς και εκείνα που δεν είχαν, με 100% ακρίβεια. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα ευρήματά τους δείχνουν ότι οι φωτογραφίες του αμφιβληστροειδούς μπορούν να αποκαλύψουν πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και πιθανώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βιοδείκτες.

    Ενώ απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα, οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μελέτη τους σηματοδοτεί μια σημαντική πρόοδο στη δημιουργία αντικειμενικών εργαλείων για τη διάγνωση της ΔΦΑ. Τα εργαλεία αυτά θα μπορούσαν να αμβλύνουν ανησυχίες, όπως η περιορισμένη προσβασιμότητα των εξειδικευμένων παιδοψυχιατρικών αξιολογήσεων λόγω περιορισμένων πόρων.

    Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Jama Network Open».

    Τεχνητή Νοημοσύνη Αυτισμός

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ