Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2025
More

    «Καμπανάκι» για τα αυξημένα κρούσματα ιλαράς και την έξαρση στρεπτόκοκκου – Τι πρέπει να προσέχουμε

    Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές Αρχές της χώρας, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα ιλαράς αλλά και τα περιστατικά λοίμωξης από στρεπτόκοκκο.

    Συγκεκριμένα, στην Κρήτη έχουν επιβεβαιωθεί τέσσερα κρούσματα ιλαράς και ένα στη Βόρεια Ελλάδα και αφορούν ενήλικες, που σύμφωνα με τις πληροφορίες είχαν ταξιδέψει σε Ρωσία και Ρουμανία.

    Συμφωνα με τον καθηγητή και διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Διαμαντή Κοφτερίδη, που μίλησε στην ΚΡΗΤΗ TV, κάποιοι εκ των τεσσάρων ενηλίκων νοσηλεύτηκαν με επιπλοκές στα Χανιά.

    «Η αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς στη χώρα είναι 45 φορές πάνω σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», επεσήμανε ο κ. Κοφτερίδης και εξήγησε ότι «αν ένας έχει περάσει στο παρελθόν ιλαρά έχει αποκτήσει ανοσία».

    Αυτό που ανησυχεί του ειδικούς είναι ότι η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας είναι χαμηλή και ως εκ τούτου υπάρχει κίνδυνος συρροής κρουσμάτων, όπως συμβαίνει ήδη σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

    Τα έξι μέτρα του ΕΟΔΥ

    Για την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων ιλαράς συγκροτήθηκε, με απόφαση του υπουργείου Υγείας και πρωτοβουλία του επικεφαλής του ΕΟΔΥ, ομάδα εργασίας, η οποία είναι υπό τον συντονισμό της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, μέλους της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών (ΕΕΕ), Βασιλικής Παπαευαγγέλου.

    Στην ομάδα συμμετέχουν η καθηγήτρια και πρόεδρος της ΕΕΕ, Μαρία Θεοδωρίδου, η πρόεδρος της ΜΚΟ «Υγεία για Όλους», Ελένη Σωτηροπούλου, στελέχη του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ.

    Την Παρασκευή (2/2) πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαδικτυακή συνάντηση των μελών της ομάδας εργασίας με σκοπό να εκτιμηθεί ο κίνδυνος έξαρσης κρουσμάτων στη χώρα μας και να προταθούν συγκεκριμένες δράσεις πρόληψης και ελέγχου της διασποράς του νοσήματος.

    Για να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο έξαρσης κρουσμάτων ιλαράς αποφασίστηκαν τα παρακάτω μέτρα:

    Κατά σειρά προτεραιότητας:

    • Ενημέρωση του πληθυσμού για τον έλεγχο της εμβολιαστικής του κάλυψης και την έγκαιρη ολοκλήρωση του εμβολιασμού με δύο δόσεις, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, σε περίπτωση που δεν έχει αυτός ολοκληρωθεί και δεν υπάρχει προηγούμενη καταγεγραμμένη νόσηση.
    • Επιπλέον δράσεις ενημέρωσης με τη συνεργασία των ΥΠΕ, των Δήμων και των τοπικών ιατρικών συλλόγων στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.
    • Συνεργασία του ΕΟΔΥ με τη ΜΚΟ «Υγεία για Όλους» για τη διενέργεια μαζικού εμβολιασμού σε καταυλισμούς Ρομά με τη συνδρομή των ΚΟΜΥ. Για το σκοπό αυτό ο ΕΟΔΥ θα προμηθευτεί εμβόλια ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας.
    • Ενημέρωση κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, παρότι οι φιλοξενούμενοι είναι κατά κανόνα εμβολιασμένοι, εξαιτίας της κινητικότητας του πληθυσμού και του συγχρωτισμού που ευνοεί τη μετάδοση.
    • Ενημέρωση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και εκτίμηση της εμβολιαστικής τους κάλυψης.
    • Ενημέρωση ταξιδιωτών ώστε να ολοκληρώνουν τον εμβολιασμό έναντι της ιλαράς πριν από το ταξίδι τους, ιδιαίτερα αν πρόκειται να ταξιδέψουν σε χώρες με έξαρση κρουσμάτων, σε συνεργασία με τα ταξιδιωτικά γραφεία τουρισμού.
    «Καμπανάκι» για τα αυξημένα κρούσματα ιλαράς και την έξαρση στρεπτόκοκκου - Τι πρέπει να προσέχουμε

    Κίνδυνος συρροής κρουσμάτων ιλαράς στη χώρα

    Σημειώνεται ότι τα πρώτα συμπτώματα της ιλαράς είναι:

    • υψηλός πυρετός
    • κόκκινα μάτια
    • βήχας
    • πόνος και γενική αδιαθεσία
    • δερματικά εξανθήματα

    Ανησυχία και για τον στρεπτόκοκκο

    Την ίδια ώρα, ανησυχία υπάρχει και για τον στρεπτόκοκκο, με τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι βρισκόμαστε κοντά στην περίοδο έξαρσης.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι δύο άνθρωποι -ένας 28χρονος από τον Τύρναβο και μία 9χρονη από το Διδυμότειχο- «έφυγαν» από τη λοίμωξη που προκαλεί ο ιός με διαφορά λίγων ημερών.

    Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο προκαλούν διάφορα συμπτώματα όπως πονόλαιμο, πυρετό, ρίγη και μυϊκούς πόνους

    Στη χώρα μας, οι λοιμώξεις από iGAS δεν συμπεριλαμβάνονται στο σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων. Παρόλα αυτά, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων iGAS διεθνώς, ο ΕΟΔΥ ζήτησε τη δήλωση όλων των κρουσμάτων από τις αρχές του 2023.

    Έτσι, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, από την αρχή του έτους 2023 και μέχρι τις 11 Ιανουαρίου 2024 δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ 89 περιστατικά iGAS, 40 σε ενήλικες και 49 σε παιδιά ηλικίας στην πλειοψηφία τους κάτω των δέκα ετών. Μεταξύ των περιστατικών περιλαμβάνονται 22 θάνατοι, 10 σε παιδιά ηλικίας δώδεκα μηνών ως οκτώ ετών και 12 σε ενήλικες στην πλειοψηφία τους με υποκείμενα νοσήματα.

    Πώς μπορεί να επιδεινωθεί τόσο γρήγορα μια λοίμωξη με στρεπτόκοκκο

    «Η λεπτή γραμμή στα παιδιά με στρεπτόκοκκο που παρουσιάζουν σοβαρή επιδείνωση, με μοιραίο αποτέλεσμα για τη ζωή τους, δεν μπορεί να εντοπιστεί με ακρίβεια. Είναι ακριβώς το ίδιο με νοσήματα που αναπτύσσονται ραγδαία. Όπως ένα έμφραγμα μπορείς να το προλάβεις, άλλο τόσο μπορεί και όχι. Το ίδιο συμβαίνει με πολύ σοβαρές λοιμώξεις που κάνουν σηψαιμία, δηλαδή προσβάλλουν πολλά όργανα μαζί», σημειώνει η παιδίατρος, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Άννα Παρδάλη.

    Σύμφωνα με την ίδια, ο στρεπτόκοκκος είναι κατά κανόνα μια ήπια λοίμωξη. «Ένα εξαιρετικά μικρό ποσοστό μπορεί να εκφράσει τη διεισδυτική μορφή της νόσου, για λόγους όπως η εξασθένηση του ανοσοποιητικού από προηγούμενες λοιμώξεις, η καταπόνηση του οργανισμού, η τυχαιότητα, καθώς και η φύση του ευμετάβλητου παιδικού ανοσοποιητικού συστήματος», σημειώνει, τονίζοντας ότι η λοιμωξη iGAS είναι σπάνια, μπροστά στα χιλιάδες περιστατικά στρεπτόκοκκου που καταγράφονται καθημερινά στην Ελλάδα.

    Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς;

    Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο προκαλούν διάφορα συμπτώματα όπως πονόλαιμο, πυρετό, ρίγη και μυϊκούς πόνους. Εάν το παιδί σας εμφανίζει αδιαθεσία, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

    • Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν:
    • Τα συμπτώματα του παιδιού δεν παρουσιάζουν βελτίωση
    • Το παιδί σας τρώει λιγότερο από το κανονικό
    • Το παιδί σας παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης
    • Το μωρό σας είναι κάτω των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 38℃ ή είναι μεγαλύτερο από 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 39 ℃ ή υψηλότερη
    • Το παιδί σας φαίνεται πολύ κουρασμένο ή ευερέθιστο

    Πώς μπορούμε να σταματήσουμε την εξάπλωση των λοιμώξεων;

    Η καλή υγιεινή των χεριών και η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας είναι σημαντική για να σταματήσει η εξάπλωση του παθογόνου. Μαθαίνοντας στο παιδί σας πώς να πλένει σωστά τα χέρια του με σαπούνι και ζεστό νερό για 20 τουλάχιστον δευτερόλεπτα, να χρησιμοποιεί χαρτομάντιλο για τον βήχα και το φτάρνισμα και να μένει μακριά από τους άλλους όταν αισθάνεται αδιαθεσία, μειώνετε τον κίνδυνο μετάδοσης και νόσησης από λοιμώξεις.

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ