Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
More

    Υποστήριξη των ασθενών με καρκίνο με νέες πολιτικές

    Ένα βήμα πιο κοντά στην Ευρώπη και στην εφαρμογή νέων πρακτικών για τον καρκίνο βρίσκεται η Ελλάδα με την επιτάχυνση των εξελίξεων, την επόμενη μέρα του 8ου Ετήσιου Συνεδρίου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ.

    Στην ατζέντα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων, η ανασυγκρότηση του συστήματος υγείας με την ενίσχυση της ψηφιοποίησης για τη δημιουργία Μητρώου Ασθενών, η κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την καταπολέμηση του καρκίνου, η εισαγωγή προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου και βιοδεικτών, η εφαρμογή «σάρωσης ορίζοντα» για τις αποτελεσματικότερες θεραπείες κατά της νόσου, η δημιουργία κώδικα για το δικαίωμα στη λήθη και η αναδιοργάνωση ΕΟΦ και ΕΟΠΥΥ.

    Όλα τα παραπάνω συζητήθηκαν στο 8ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ, το οποίο ολοκληρώθηκε με επιτυχία, μαζική συμμετοχή και εξαίρετες ομιλίες. Διακεκριμένοι εκπρόσωποι των ασθενών, των επιστημονικών εταιρειών, των επαγγελματιών υγείας, αντιπρόσωποι σημαντικών Ευρωπαϊκών φορέων, βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι με εκπροσώπους της Πολιτείας, ανέδειξαν τα μείζονα προβλήματα στην ογκολογική περίθαλψη και παρουσίασαν προτάσεις και καλές πρακτικές, με στόχο τη συνδιαμόρφωση ενός νέου πλαισίου για τη φροντίδα του καρκίνου στη χώρα μας.

    Υποστήριξη των ασθενών με καρκίνο με νέες πολιτικές

    Ο πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ Γιώργος Καπετανάκης στο βήμα του συνεδρίου της Ομοσπονδίας

    Χρειάζεται ένα συνεκτικό, καινοτόμο και ανθεκτικό πλαίσιο για τη σωστή υποστήριξη των ασθενών και των οικογενειών τους

    Κατά τη διάρκεια του τριήμερου Συνεδρίου της, η ΕΛΛΟΚ θέτοντας τον άνθρωπο στο επίκεντρο προσπάθησε να αναδείξει τους άξονες δράσης στους οποίους οφείλει η χώρα να εστιάσει, με στόχο μία ολιστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση του καρκίνου, η οποία θα θέτει τον ασθενή και τις ανάγκες του ως την αφετηρία για κάθε προσαρμογή και άσκηση πολιτικής στην υγεία.

    Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε ότι δημιουργείται κώδικας για το Δικαίωμα στη Λήθη και αυτό είναι το πρώτο βήμα μέχρι να προχωρήσουμε στην αναγκαία νομοθετική ρύθμιση.

    Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε επίσημα πως υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία ξεκινάει η δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών, κάτι εξαιρετικά σημαντικό που πρόκειται να λειτουργήσει τους επόμενους μήνες. Ακόμα, επεσήμανε τη δημιουργία Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο.

    Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, μίλησε για επέκταση προγραμμάτων πρόληψης στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αλλά και άλλων μορφών καρκίνου, με τον καρκίνο του πνεύμονα να έπεται και αναφέρθηκε στην ανάπτυξη προγράμματος για την αποστολή φαρμάκων στα σπίτια των ασθενών.

    Ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, σημείωσε πως «Ο βασικός σχεδιασμός για την επόμενη μέρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας περιλαμβάνει τρεις άξονες: αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών μας, αναβάθμιση του εξοπλισμού των νοσοκομείων και ψηφιακή αναβάθμιση και, τέλος, προσλήψεις προσωπικού, οι οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί».

    Ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού Υπουργείου Υγείας Άρης Αγγελής, τόνισε ότι «Βρισκόμαστε σε ένα στάδιο που έχουμε δρομολογήσει την αναδιοργάνωση και την αναδιαμόρφωση του ΕΟΦ και του ΕΟΠΥΥ. Έχουμε δρομολογήσει μια σειρά από παρεμβάσεις που αφορούν καθαρά το φάρμακο και έχουν να κάνουν με Real World Data, Horizon Scanning, Patient Registries και αύξηση κλινικών δοκιμών. Αν ενώσουμε όλα τα κομμάτια του παζλ, έχουμε να κάνουμε με μία σπουδαία νέα Εθνική Φαρμακευτική Πολιτική».

    Η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν-Βενετία Βιλδιρίδη, δεσμεύτηκε ότι «μαζί με την ΕΛΛΟΚ και με το σύνολο των επιστημόνων και γιατρών της ογκολογικής κοινότητας θα συνδημιουργήσουμε ένα συνεκτικό, καινοτόμο και ανθεκτικό πλαίσιο για τη σωστή υποστήριξη των ασθενών και των οικογενειών τους».

    Στο συνέδριο, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς, ανέφερε πως «Ο τίτλος του Συνεδρίου, ο  άνθρωπος στο επίκεντρο, αποτελεί την επιτομή της αντιμετώπισης του καρκίνου. Η ανθρωποκεντρική προσέγγιση και η δημόσια υγεία είναι στην καρδιά του ευρωπαϊκού χαρτοφυλακίου για τη διαμόρφωση μιας ολιστικής προσέγγισης βελτίωσης της δημόσιας υγείας στην Ευρώπη».

    Τέλος, με την κοινή Συνέντευξη Τύπου, αλλά και την ουσιαστική συμμετοχή της στο Συνέδριο η European Cancer Organisation – ECO, παρουσίασε το Μανιφέστο για τις Ευρωεκλογές του 2024, με το οποίο σύσσωμη η ογκολογική κοινότητα ζητά από τους υποψηφίους Ευρωβουλευτές, όλων των κομμάτων, να δεσμευτούν για τη συνέχιση και επικαιροποίηση του ευρωπαϊκού σχεδίου κατά του καρκίνου από τη νέα Ευρωβουλή. Παράλληλα, με την ανακοίνωση της συνεργασίας τους, ECO και ΕΛΛΟΚ, ανακοίνωσαν τη δέσμευσή τους να εργαστούν μαζί με στόχο να έρθει πιο κοντά η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό οικοσύστημα και να εφαρμοστούν και στη χώρα μας οι Ευρωπαϊκές καλές πρακτικές.

    Κεντρικός Ομιλητής στην ενότητα για την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου ήταν ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Παιδείας του Υπουργείου Παιδείας και Ομότιμος Καθηγητής Χειρουργικής Ογκολογίας, Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η Ογκολογία στην Γ΄Βάθμια Εκπαίδευση», αναδεικνύοντας τους άξονες στους οποίους οφείλουμε να επενδύσουμε για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού συστήματος.

    Περισσότεροι από 120 έγκριτοι ομιλητές, ανάμεσά τους, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο Válter Fonseca, η Dr Francoise Meunier, ο Matthew Hickey, ο Norbert Couespel, ο Richard Price μοιράστηκαν τις γνώσεις και την οπτική τους για τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν την ογκολογική κοινότητα, όπως η αντιμετώπιση του καρκίνου ως προτεραιότητα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, η αναθεώρηση της πολιτικής για το φάρμακο ως προϋπόθεση για ένα βιώσιμο σύστημα υγείας, η πρόληψη ως στρατηγική επιλογή για την αντιμετώπιση του καρκίνου, η ανάγκη για μία ολοκληρωμένη διεπιστημονική προσέγγιση στη φροντίδα του καρκίνου, η ποιότητα στη φροντίδα και η ασφάλεια των ασθενών, η ιατρική  ακριβείας, η τεχνητή νοημοσύνη και η κλινική έρευνα και, τέλος, η επίδραση του καρκίνου στην ψυχική υγεία.

    «Αυτό δεν ήταν ένα Συνέδριο που έκανε η ΕΛΛΟΚ για εσάς. Αυτό ήταν ένα συνέδριο που κάναμε εμείς όλοι μαζί, για να μπορέσουμε να εκφράσουμε αυτά που θέλουμε και να ωθήσουμε τις εξελίξεις, για ένα καλύτερο αύριο για όλους τους ασθενείς με καρκίνο», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ Γιώργος Καπετανάκης, απευθυνόμενος στα μέλη της Ομοσπονδίας και τους ασθενείς με καρκίνο κατά το κλείσιμο των εργασιών του Συνεδρίου.

    Το 8ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ εντάχθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας της Διεθνούς Ένωσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου (U.I.C.C.), με κεντρικό σύνθημα το #CloseTheCareGap (“Κλείνοντας τα κενά της ογκολογικής περίθαλψης”).

    Το 8ο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ πραγματοποιήθηκε με την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και των επιστημονικών εταιρειών:

    • Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας – ΕΟΠΕ
    • Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία – ΕΑΕ
    • Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας – ΕΕΑΟ
    • Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής – ΕΕΠΑ
    • Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας – ΕΕΧΟ
    • Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία – ΕΟΕ
    • Ελληνική Εταιρεία Πυρηνικής Ιατρικής & Μοριακής Απεικόνισης – ΕΕΠΙ & ΜΑ
    • Εθνικός Σύνδεσμος Νοσηλευτών Ελλάδος – ΕΣΝΕ.
    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ