Τι συμβαίνει με τις χρεώσεις στο IRIS: Από το «χωρίς προμήθεια» στην πολιτική κόντρα
Από την 1η Φεβρουαρίου 2024 όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες – οι οποίοι τηρούν επαγγελματικό λογαριασμό – υποχρεούνται να δέχονται πληρωμές μέσω του συστήματος IRIS.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά δημοφιλές – ειδικά μεταξύ των νέων – διατραπεζικό σύστημα που επιτρέπει σε πολίτες και επαγγελματίες να εισπράττουν οφειλές από τρίτους άμεσα και εύκολα – μόνο με τον αριθμό του κινητού ή το ΑΦΜ της επιχείρησης.
Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχουν ενεργοποιήσει και τα δύο μέρη την υπηρεσία IRIS στο mobile banking.
Αναγνωρίζοντας τα πλεονεκτήματα του IRIS, με τον νόμο που ψηφίσαμε για τα δάνεια και το τραπεζικό σύστημα, θεσπίσαμε την υποχρέωση των ελευθέρων επαγγελματιών να συνδέσουν, μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2024, τον επαγγελματικό τους λογαριασμό με την υπηρεσία IRIS και να αποδέχονται άμεσες πληρωμές από όποιον τους το ζητήσει. Αντίστοιχη υποχρέωση φέραμε και για τους εμπόρους που υποχρεούνται ήδη να κατέχουν POS – σημείωνε πριν λίγες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.
«Έχετε ακούσει ποτέ το σύστημα IRIS; Είναι ένα σύστημα για συναλλαγές χωρίς τραπεζικές προμήθειες! Με το κινητό τηλέφωνο…».
{https://www.facebook.com/KostiHatzidaki/posts/pfbid037PQwZVyLN7sf8cmxa6TyJpaUwm22oRmtFSKZKNqRWZpTxMoBZFtjNCBGMfWg3KZPl}
Μήπως όπως υπάρχουν χρεώσεις;
Τρεις μέρες πριν την παραπάνω ανάρτηση του υπουργού, ωστόσο, ρεπορτάζ της Καθημερινή παρουσιάζει συγκεκριμένες χρεώσεις – τις οποίες είχαν ήδη ανακοινώσεις τρείς από τις μεγάλες συστημικές τράπεζες.
Πιο συγκεκριμένα παρουσίαζε τις ακριβείς χρεώσεις, που κυμαίνονται μεταξύ 0,5 και 1% επί του τζίρου της συναλλαγής.
Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ επί της ουσίας επιβεβαίωνε τις πληροφορίες που διακινούνταν το περασμένο διάστημα: Σύμφωνα με αυτές, οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να κάνουν ελεύθερα συναλλαγές χωρίς χρεώσεις, ωστόσο οι τράπεζες προσανατολίζονται σε αρκετά υψηλή προμήθεια – γύρω στο 1% – για κάθε επιχειρηματική συναλλαγή.
Με τον τρόπο αυτό, θα αποκομίσουν σημαντικά έσοδα από τη μεγάλη αύξηση που αναμένεται να σημειωθεί στους τζίρους των άμεσων πληρωμών, δίνοντας, παράλληλα, κίνητρο στους επιχειρηματίες να προωθούν τις συναλλαγές μέσω του IRIS, αφού οι συναλλαγές μέσω POS έχουν προμήθεις που φτάνουν το 2%.
Ποιος δεν έχει καταλάβει καλά;
Η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει οδηγήσει τα τελευταία 24ωρα σε μια πολιτική κόντρα μεταξύ Παύλου Γερουλάνου και κύκλων του ΥΠΟΙΚ.
Σε εκτένη ανάρτησή του την Τρίτη, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε μια σειρά δηλώσεων τόσο του αρμόδιου υπουργού, όσο και του πρωθυπουργού, στις οποίες γίνεται αναφορά σε μηδενικές χρεώσεις.
Μετά από όλα αυτά, κατέθεσα επίκαιρη ερώτηση προς την Κυβέρνηση με ένα και μόνο ερώτημα: «Είχατε άγνοια για τις χρεώσεις που θα επέβαλαν στις συναλλαγές με IRIS οι τράπεζες ή γνωρίζατε και λέγατε συνειδητά ψέματα;» – σημείωνε χαρακτηριστικά.
{https://x.com/P_Yeroulanos/status/1754822455225401845?s=20}
Λίγες ώρες μετά ακολούθησε μια ακόμη ανάρτηση:
Ενημερώθηκα πως «κύκλοι του ΥΠΟΙΚ» απάντησαν στην παρακάτω ανάρτησή μου. Δεν αμφισβητούν κανένα από τα στοιχεία και τις δηλώσεις που παραθέτω, αλλά υποστηρίζουν πως «μπερδεύτηκα» και προσπαθούν να ερμηνεύσουν/διαστρεβλώσουν ξεκάθαρες δηλώσεις, τόσο του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, όσο και βουλευτών της ΝΔ που τους πίστεψαν σε αυτά που έλεγαν.
Πάμε, λοιπόν, άλλη μία φορά: Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, από το βήμα της ΔΕΘ, στις 16 Σεπτεμβρίου 2023 περιέγραψε το σύστημα IRIS ως μέθοδο συναλλαγών «χωρίς καμία τραπεζική προμήθεια»: «Η υπηρεσία IRIS είναι μία υπηρεσία η οποία υπάρχει, λειτουργεί σήμερα. Σας δίνει τη δυνατότητα να διακινείτε ποσά έως 500 ευρώ ημερησίως χωρίς καμία τραπεζική προμήθεια».
Η ανάρτηση δε καταλήγει ως εξής:
Αγαπητοί κύκλοι του ΥΠΟΙΚ,
Αντί να ασχολείστε μαζί μου, καλό θα ήταν να ασχοληθείτε με τις τράπεζες, που βάζουν χρεώσεις εκεί που λέγατε ότι δεν θα υπάρχουν. Τα υπόλοιπα στη Βουλή, γιατί το ερώτημα είναι ένα και αναπάντητο:
Είχατε άγνοια για τις χρεώσεις που θα επέβαλαν στις συναλλαγές με IRIS οι τράπεζες ή γνωρίζατε και λέγατε συνειδητά ψέματα;
{https://x.com/P_Yeroulanos/status/1754904197865021664?s=20}