Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025
More

    Ουκρανία, Μέση Ανατολή και ΝΑΤΟ στην ατζέντα των συναντήσεων με τον Μπάιντεν

    Με επίκεντρο την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή θα διεξαχθούν οι συνομιλίες που θα έχει ο Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, από σήμερα (09.02.24) με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο.

    O Σολτς θα συναντηθεί επίσης και με μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Τρία σημαντικά θέματα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη: ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος κατά της Ουκρανίας και οι συνέπειές του, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και το ΝΑΤΟ, το οποίο θα γιορτάσει την 75η επέτειό του στη σύνοδο κορυφής στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της γερμανικής καγκελαρίας.

    Μια ματιά στην Ουκρανία

    Το ταξίδι πραγματοποιείται σε μια περίοδο που είναι σημαντικό να σταθεροποιηθεί η βοήθεια για την Ουκρανία. «Αυτό είναι απαραίτητο επειδή ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος συνεχίζεται με μεγάλη σφοδρότητα», δήλωσε ο καγκελάριος πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ. «Γνωρίζουμε ότι η Ουκρανία αμύνεται πραγματικά με ό,τι έχει». Αλλά για να διασφαλίσει ότι μπορεί να συνεχίσει να το κάνει αυτό, η Ουκρανία χρειάζεται περαιτέρω στήριξη πέραν της βοήθειας που έχει ήδη υποσχεθεί.

    Στις συνομιλίες του με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Σολτς θα αναφερθεί στις σημαντικότερες εξελίξεις στη Γερμανία και την Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες. Τον περασμένο Δεκέμβριο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία.

    Στο πιο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις αρχές Φεβρουαρίου (2024), οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 κρατών μελών της ΕΕ συμφώνησαν να παράσχουν στην Ουκρανία περαιτέρω βοήθεια ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ μεταξύ 2024 και 2027. «Θέλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία είναι σε θέση να υπερασπιστεί τη χώρα», δήλωσε ο καγκελάριος στο τέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Σολτς είχε προηγουμένως κάνει εντατική εκστρατεία υπέρ της συνέχισης της βοήθειας της ΕΕ προς την Ουκρανία.

    Εκτός από τις οικονομικές δεσμεύσεις της ΕΕ για την Ουκρανία, ο καγκελάριος Σολτς μπορεί επίσης να αναφερθεί στον πρόσφατα εγκεκριμένο ομοσπονδιακό προϋπολογισμό του 2024. Σε αυτόν περιλαμβάνεται οικονομική βοήθεια ύψους επτά δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία. Από την έναρξη του πολέμου, μόνο η διμερής βοήθεια για την Ουκρανία έχει ανέλθει σε περίπου 30 δισ. ευρώ. Αυτό περιλαμβάνει τη στήριξη που έχει ήδη παρασχεθεί, καθώς και σταθερά προγραμματισμένες δαπάνες που εγκρίθηκαν από τη Bundestag για το 2024 και εγκρίσεις ανάληψης υποχρεώσεων για τα επόμενα έτη.

    Μέση Ανατολή περιοχή κρίσης

    Εκτός από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Σολτς και ο κ. Μπάιντεν θα συζητήσουν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Το ενδεχόμενο συγκρούσεων στην περιοχή είναι πολύ περίπλοκο. Μεταξύ άλλων, η τρομοκρατία της Χαμάς κατά του Ισραήλ, η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, η ασφάλεια της πολιτικής ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και ο ρόλος του Ιράν θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών.

    Η Γερμανία και οι ΗΠΑ συμφωνούν σε γενικές γραμμές ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση δύο κρατών στο τέλος της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης. «Έχουμε κοινή ευθύνη να σταθούμε στο πλευρό του Ισραήλ καθώς αμύνεται ενάντια στην τρομερή επίθεση της Χαμάς», δήλωσε η καγκελάριος. Ο Σολτς και ο Μπάιντεν θα συζητήσουν πώς θα προχωρήσουν διπλωματικά.

    Το ΝΑΤΟ γιορτάζει την 75η επέτειό του

    Εκτός από τις διεθνείς κρίσεις, στην ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνεται και η ανταλλαγή απόψεων για την 75η επέτειο του ΝΑΤΟ. Η επέτειος θα εορταστεί στη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους. Η σύνοδος αυτή έχει σκοπό να στείλει το μήνυμα ότι το ΝΑΤΟ είναι αποφασισμένο και επίσης ικανό να διασφαλίσει την αποτροπή και την αμυντική ετοιμότητα σήμερα και αύριο.
    «Η διατλαντική εταιρική σχέση μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ, η εταιρική σχέση μεταξύ της Γερμανίας και των ΗΠΑ είναι μεγάλης σημασίας, επίσης για τη δική μας ασφάλεια», δήλωσε ο Σολτς πριν από τη συνάντηση με τον Μπάιντεν. «Επομένως, είναι σημαντικό να συζητήσουμε από κοινού και τα απαραίτητα βήματα για την ενίσχυση της κοινής μας αμυντικής συμμαχίας, του ΝΑΤΟ».

    Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό για τον ομοσπονδιακό καγκελάριο ότι η Γερμανία είναι υπέρ ενός ισχυρότερου ευρωπαϊκού πυλώνα εντός του ΝΑΤΟ – και θα συμβάλει σε αυτό. Το ειδικό ταμείο των 100 δισ. ευρώ, το 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για την άμυνα από φέτος, η προοπτική εγκατάστασης μιας ταξιαρχίας μάχης στη Λιθουανία και η γερμανική πρωτοβουλία για την ευρωπαϊκή ασπίδα του ουρανού είναι μερικά μόνο παραδείγματα.

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ