Ο δεκάλογος της αγάπης – Γόβα Στιλέτο
Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τις σχέσεις ως μια σειρά από ορόσημα και σημαντικές στιγμές. Το πρώτο ραντεβού, το παθιασμένο φιλί, οι διακοπές, η πρόταση γάμου, η γέννηση του παιδιού μας. Δεν σκεφτόμαστε τις ενδιάμεσες ημέρες, εκείνες της καθημερινότητας, όπου θα χρειάζεται να κάνουμε δουλειές στο σπίτι, δεν θα έχουμε όρεξη για να περιποιηθούμε ιδιαίτερα την εμφάνισή μας ή θα είμαστε συναχωμένοι. Δεν συνειδητοποιούμε πόσο εύκολο είναι στην διάρκεια αυτών των ημερών να «παραιτηθούμε» από τη σχέση μας, να ξεχάσουμε την ευγένεια, την καλοσύνη και την τρυφερότητά μας για τον άλλον. Κι αν αυτό γίνει συνήθεια, θα έχει με την σειρά του καταστροφική επίδραση στην σχέση μας.
Η σχέση υπάρχει περισσότερο στην καθημερινότητα και πολύ λιγότερο στις επετείους και τις στιγμές που δημοσιοποιούμε στα κοινωνικά δίκτυα. Οι λεπτομέρειες της καθημερινότητας είναι αυτές που την κρατούν: Το σημείωμα που θα αφήσουμε στον σύντροφό μας πριν φύγουμε για το γραφείο, το φαγητό που θα του σερβίρουμε, ο σεβασμός με τον οποίον θα τον ακούσουμε όταν διαφωνούμε. Όλα αυτά έχουν την μεγαλύτερη σημασία σε μια μακροχρόνια σχέση και όχι μόνο όσα λέγονται ή γίνονται μία φορά τον χρόνο σε ειδικές περιστάσεις.
Ο δεκάλογος της αγάπης
1. Εκφραζόμαστε:
Οι ειδικοί τονίζουν ότι θα πρέπει να εκφράζουμε τα όσα θετικά παρατηρούμε στον σύντροφό μας. Είναι πολύ σημαντικό μάλιστα να τα ακούμε τόσο εμείς οι ίδιοι, ώστε να νιώθουμε τυχεροί και ευγνώμονες που έχουμε έναν αξιόλογο άνθρωπο δίπλα μας και μία καλή σχέση, αλλά είναι επίσης εξέχουσας σημασίας να τα ακούει και ο σύντροφός μας και να αντιλαμβάνεται ότι εκτιμάμε τα θετικά του στοιχεία και τα όσα κάνει για εμάς.
2. Ρωτάμε και μιλάμε:
Όταν πρωτογνωρίζουμε τον σύντροφό μας, κρεμόμαστε από τα χείλη του, θέλουμε να μάθουμε τα πάντα για εκείνον, ρωτάμε, ακούμε, ενδιαφερόμαστε… Αλλά όσο περνά ο καιρός, ξεχνάμε να ρωτάμε και να ακούμε αυτά που έχουν σημασία για τον άνθρωπό μας, μια συμπεριφορά που βλάπτει τη σχέση, αφού το να ανταλλάσσουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας μας βοηθά να μην απομακρυνόμαστε.
3. Δεχόμαστε ότι η ερωτική επιθυμία έχει σκαμπανεβάσματα:
Ίσως να μας φαίνεται λογικό το να έχουμε σταθερές και συγκεκριμένες σεξουαλικές επαφές με τον σύντροφό μας και να θεωρούμε ότι αυτή η συνήθεια και η ρουτίνα δεν θα αλλάξει ποτέ. Όμως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύει. Η ερωτική επιθυμία δεν μένει πάντα η ίδια, επηρεάζεται από πάρα πολλούς παράγοντες. Από τις ορμονικές αλλαγές, το στρες της δουλειάς, τις οικογενειακές υποχρεώσεις, τα προβλήματα υγείας κ.λπ. Σημαντικό είναι να θυμόμαστε επίσης ότι όσο πιο πολύ συζητάμε και αγχωνόμαστε και σχολιάζουμε το σεξ που κάνουμε με τον σύντροφό μας τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχουμε να χειροτερέψουμε τελικά την ποιότητα και τη συχνότητά του. Η ερωτική μας επιθυμία και ζωή περνά από διάφορες φάσεις και όσο πιο καλά το συνειδητοποιήσουμε αυτό τόσο λιγότερο θα επηρεαστεί η ζωή μας από αυτές τις φάσεις.
4. Λέμε «ναι» στην αλλαγή:
Όταν γνωρίζουμε και ερωτευόμαστε κάποιον και μπαίνουμε σε μια σχέση μαζί του, δεν ξέρουμε πού θα μας πάει η ζωή, τι θα προκύψει, τι θα μας απασχολήσει. Σημασία έχει όμως να μπορούμε να δεχτούμε και να αφήσουμε χώρο για την αλλαγή, αν και όταν αυτή προκύψει.
5. Σεβόμαστε την ανάγκη του συντρόφου μας να μας μιλήσει:
Δεν είναι σπάνιο ο σύντροφός μας να θέλει να μας μιλήσει για κάτι που τον απασχολεί ή που του έχει συμβεί στη δουλειά του, την ώρα που εμείς είμαστε απασχολημένοι με κάτι άλλο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, εκείνη τη στιγμή είναι σκόπιμο να προσπαθήσουμε –εκτός αν ασχολούμαστε με κάτι που δεν μπορεί να περιμένει– να εστιάσουμε την προσοχή μας και το ενδιαφέρον μας στα όσα λέγονται, αδιαφορώντας για το κινητό μας ή την τηλεόραση, ώστε να συνδεθούμε μαζί του και να χτίσουμε την εμπιστοσύνη και την επικοινωνία μας. Αν αντίθετα δεν δίνουμε σημασία, σε τακτική βάση, είναι πιο πιθανό να δημιουργήσουμε απόσταση με τον σύντροφό μας.
6. Φροντίζουμε να καβγαδίζουμε με σεβασμό:
Οι καβγάδες είναι αναπόφευκτοι και συνηθισμένοι σε όλα τα ζευγάρια. Αλλά έχει σημασία η ποιότητα των διαφωνιών, ο σεβασμός που δείχνουμε στον σύντροφό μας στη διάρκειά τους. Ας σκεφτούμε ποιο είναι το πρωτεύον για εμάς: Το να βγούμε κερδισμένοι και να επιβάλουμε την άποψή μας ή το να βρεθεί μια χρυσή τομή και μια κοινή γραμμή στην όποια διαφωνία ώστε να προχωρήσει η σχέση μας με ηρεμία και σύμπνοια;
7. Δείχνουμε έμπρακτα την αγάπη μας:
Η αγάπη είναι πράξη και όχι συναίσθημα. Αγαπάμε τον σύντροφό μας. Πώς του το δείχνουμε όμως; Ακόμα κι αν θεωρούμε ότι εκείνος γνωρίζει ότι τον αγαπάμε, χρειάζεται να το βλέπει κιόλας από τη μεριά μας. Μια έκπληξη, μια κάρτα, ένα δώρο, λίγα λουλούδια εκεί που δεν το περιμένει θα δείξουν την αγάπη μας με πράξεις, όχι μόνο με λόγια.
8. Ονειροπόλος ή λογιστής;
Πολύ συχνά στις σχέσεις τείνουμε –έστω και ασυνείδητα– να διαχωρίζουμε τους ρόλους. Ο ένας σύντροφος είναι εκείνος που δημιουργεί, ονειρεύεται, κάνει σχέδια για διακοπές, ταξίδια, ενώ ο άλλος αυτός που ασχολείται με τα πεζά και τα καθημερινά. Εκείνος που φροντίζει να υπάρχουν προμήθειες στο σπίτι, που πληρώνει τους λογαριασμούς, που ασχολείται με το τι θα είναι το μεσημεριανό φαγητό… Όμως όλο αυτό μπορεί να γίνει κουραστικό και πληκτικό και να περιορίζει τον έναν από τους δύο συντρόφους να εκφραστεί πιο ελεύθερα και πιο δημιουργικά. Γι’ αυτό και οι ρόλοι θα πρέπει να εναλλάσσονται και, βέβαια, να μοιράζονται οι έγνοιες και στα δύο μέρη του ζευγαριού.
9. Κρατάμε απόσταση:
Όταν είμαστε σε μια σχέση ή σε έναν γάμο για πολύ καιρό, είναι φυσικό να σκεφτόμαστε ως «εμείς» και όχι ως ξεχωριστά άτομα με διαφορετικές επιθυμίες και χαρακτηριστικά προσωπικότητας. Ξεχνάμε όμως ότι είμαστε δύο διαφορετικοί άνθρωποι, με τα δικά του «θέλω» ο καθένας. Όπως λοιπόν σταματάμε να βλέπουμε τη μοναδικότητα του συντρόφου μας, έτσι κι εκείνος σταματά πιθανώς να αντιλαμβάνεται τη δική μας. Γι’ αυτό και θα βοηθήσει τόσο το ζευγάρι και τη σχέση όσο και τον καθένα μας, ως ξεχωριστό άτομο, το να κρατάμε κάποια απόσταση, να επιζητάμε τα δικά μας ενδιαφέροντα και να φροντίζουμε να κάνουμε πράγματα μόνοι μας.
10. Η σημασία των μικρών πραγμάτων:
Το γεγονός ότι συζούμε με έναν άνθρωπο δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να τον θεωρούμε δεδομένο. Ακόμα και αν η καλημέρα, ένα φιλί το πρωί πριν φύγουμε για τη δουλειά, το ευχαριστώ και το παρακαλώ, φαίνονται τετριμμένα, είναι πολύ σημαντικά για τη διατήρηση μιας στενής σχέσης που βασίζεται στην αγάπη και στον αλληλοσεβασμό.