Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
More

    Στα σκαριά φόρος για τα κρυπτονομίσματα – Το σενάριο που εξετάζει η ΑΑΔΕ

    Στα σκαριά φόρος για τα κρυπτονομίσματα – Το σενάριο που εξετάζει η ΑΑΔΕ

    Στη φορολόγηση της υπεραξίας που προκύπτει από την πώληση κρυπτονομισμάτων με συντελεστή 15% προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών, αφού πρώτα ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με το ποια διαδικασία θα ακολουθείται προκειμένου αυτά τα σύγχρονα αλλά και με πολλά ερωτηματικά χρηματοοικονομικά προϊόντα θα γίνονται αποδεκτά από την Εφορία, καθώς μέχρι στιγμής θεωρούνται «αόρατα», σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής».


    Η είδηση ότι ο «βασιλιάς» των κρυπτονομισμάτων, το Bitcoin, έσπασε μέσα στην εβδομάδα ακόμα και τα 70.000 δολάρια δείχνει ότι ο νέος αυτός τρόπος επένδυσης είναι υπαρκτός και διαρκώς αυξανόμενος και αναμένεται σύντομα να ληφθούν αποφάσεις για τον έλεγχο και τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων μέσω της ειδικής 15μελούς ομάδας εργασίας που συστάθηκε πρόσφατα και θα ξεκινήσει να συνεδριάζει άμεσα για τον σκοπό αυτόν.

    Μάλιστα, στην εν λόγω ομάδα συμμετέχουν εκτός από στελέχη-εφοριακούς της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, νομικοί, φορολογικοί σύμβουλοι στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών και την Τράπεζα της Ελλάδος καθώς και στελέχη της Αρχής Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

    Τεράστια κέρδη

    Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου κάτοχοι κρυπτονομισμάτων που τα είχαν αποκτήσει σε πολύ χαμηλές τιμές και τώρα τα ρευστοποιούν αποκομίζοντας τεράστια κέρδη, ενώ ζητούν να φορολογηθούν στην υπεραξία που προκύπτει ώστε στη συνέχεια να μπορέσουν να αγοράσουν με αυτά τα χρήματα ένα ακίνητο ή άλλα περιουσιακά στοιχεία, η Εφορία τούς απαντά επισήμως ότι τα ποσά αυτά ούτε να δηλωθούν μπορούν ούτε τα αναγνωρίζει και κατ’ επέκταση ούτε να τα φορολογήσει μπορεί με ευνοϊκό καθεστώς (π.χ. καθεστώς υπεραξίας). Ως υπεραξία νοείται η διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης που κατέβαλε ο φορολογούμενος και της τιμής πώλησης που εισέπραξε.

    Το πόθεν έσχες

    Από την άλλη, αν κάποιος αγοράσει ένα ακίνητο με κέρδη από κρυπτονομίσματα και δεν καλύπτει το «πόθεν έσχες» με δηλωμένα εισοδήματα παλαιοτέρων ετών η Εφορία μπορεί να του επιβάλει φόρο εισοδήματος με υψηλότατο φορολογικό συντελεστή έως και 42% καθώς και πρόστιμα και προσαυξήσεις καθώς θα θεωρήσει ότι είναι εισοδήματα που ο πολίτης απέκρυψε από τις Αρχές, δηλαδή είναι προϊόν φοροδιαφυγής.

    Ενα άλλο ζήτημα που προκύπτει και πρέπει να δώσει απάντηση η αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών είναι το γεγονός ότι εφόσον αναγνωριστούν τα κρυπτονομίσματα ως επενδυτικά προϊόντα θα πρέπει ο κάτοχός τους να μπορεί να δικαιολογήσει από τα πραγματικά δηλωθέντα εισοδήματά του τα ποσά που κατέβαλε για την απόκτησή τους γιατί αποτελούν τεκμήριο.

    Κέρδη 300.000 για φοιτητή

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Βήματος», αγκάθι αποτελεί το γεγονός ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να τηρούν αναλυτικές καταστάσεις συνοδευόμενες από τα παραστατικά έγγραφα της ψηφιακής πλατφόρμας που έγιναν οι αγοραπωλησίες και να είναι σε θέση να αποδείξουν πώς προκύπτουν τα ποσά αυτά καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις δεν αναγνωρίζονται αυτές οι πλατφόρμες.


    Χαρακτηριστικό παράδειγμα φοιτητή ο οποίος από την ενασχόλησή του με την αγορά κρυπτονομισμάτων αποκόμισε κέρδη-υπεραξίες σε μία διετία περίπου 300.000 ευρώ. Ο συγκεκριμένος στην προσπάθειά του να αποκτήσει δικό του ακίνητο απευθύνθηκε στην Εφορία για να ενημερωθεί για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει και τι καθεστώς ισχύει στην περίπτωσή του.

    Το ερώτημα το μεταβίβασε η Εφορία στην κεντρική διοίκηση του υπουργείου Οικονομικών και η απάντηση ήταν αρνητική υπό την έννοια ότι δεν μπορεί να κάνει χρήση αυτών των ποσών γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για τον χειρισμό τέτοιων περιπτώσεων. Το ζήτημα αυτό δεν απασχολεί μόνο την Ελλάδα αλλά συνολικά τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ στις ΗΠΑ έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με το πώς φορολογούνται εισοδήματα που προκύπτουν από αγοραπωλησίες κρυπτονομισμάτων.

    Ηδη στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχουν ξεκινήσει επαφές με φορολογικές διοικήσεις άλλων κρατών προκειμένου να αντληθεί τεχνογνωσία αλλά και λύσεις στο μείζον πρόβλημα που έχει προκύψει από την εξάπλωση των κρυπτονομισμάτων και των φαινομένων φοροδιαφυγής που εξαπλώνονται.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ