5 συμβουλές για να «χτίσετε» μία σχέση εμπιστοσύνης με τον σύντροφό σας
Εμπιστοσύνη σημαίνει ότι εμπιστεύεστε τη σχέση σας με τον σύντροφό σας και περιμένετε η ειλικρίνεια, η ακεραιότητα, η αφοσίωση και ο σεβασμός να βρίσκονται στο επίκεντρο της σχέσης σας. Περιμένετε επίσης από τον σύντροφό σας να τηρήσει τις υποσχέσεις του, να κερδίσει την εμπιστοσύνη σας και να παραμείνει μαζί σας σε δύσκολες καταστάσεις. Η εμπιστοσύνη σας πρέπει να κερδίζεται από τον σύντροφό σας και δεν πρέπει να προσφέρεται εύκολα. Όταν συναντάτε για πρώτη φορά τον σύντροφό σας, πιθανότατα θα έχετε μοιραστεί κάποιες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε αν “αξίζει” την εμπιστοσύνη και την καρδιά σας.
Ωστόσο, όλοι μας έχουμε τραύματα, φόβους και προσδοκίες που μπορεί να μας δυσκολεύουν να νιώσουμε ασφάλεια, ανεξάρτητα από τη συμπεριφορά του συντρόφου μας.
Τι μπορείς να κάνεις για να ενισχύσεις την εμπιστοσύνη με τον σύντροφό σου;
1. Κρατήστε αυτά που σας είπε εμπιστευτικά ο σύντροφός σας για τον εαυτό σας. Το να πείτε στους φίλους σας τι σας έχει πει μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια εμπιστοσύνης.
2. Μην βασίζεστε σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλεφωνήματα ή μηνύματα για να επικοινωνήσετε με τον σύντροφό σας. Αφιερώστε χρόνο για να επικοινωνήσετε πρόσωπο με πρόσωπο. Μέσω της επικοινωνίας, μπορείτε σταδιακά να ανοιχτείτε και να “εκτεθείτε” ο ένας στον άλλον, οικοδομώντας μια μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας.
3. Σκεφτείτε τα συμφέροντα του συντρόφου σας. Όσο περισσότερο εξυπηρετείτε το σύντροφό σας, τόσο περισσότερο θα ξέρει ότι είναι σημαντικός για εσάς και ότι πραγματικά ενδιαφέρεστε για τις επιθυμίες του. Αν ο σύντροφός σας αισθάνεται ότι μπορεί να βασιστεί σε εσάς, θα είναι πιο πιθανό να σας εκμυστηρευτεί τα τρωτά του σημεία.
4. Κρατήστε μικρές υποσχέσεις. Για παράδειγμα, αν πείτε ότι θα τηλεφωνήσετε μια συγκεκριμένη ώρα ή θα πάτε κάπου, κάντε το! Οι μικρές ενέργειες βοηθούν στο να χτιστεί ένα ισχυρό θεμέλιο εμπιστοσύνης.
5. Μάθετε να ζητάτε συγγνώμη όταν έχετε κάνει κάποιο λάθος ή έχετε απογοητεύσει τον σύντροφό σας. Μια γνήσια συγγνώμη πρέπει να είναι ειλικρινής και να προέρχεται από την καρδιά σας. Για να δώσετε βαρύτητα στη συγγνώμη σας, αφήστε το σύντροφό σας να καταλάβει ότι αναλαμβάνετε την ευθύνη για τις πράξεις σας και ότι κατανοείτε πώς η συμπεριφορά σας τον επηρέασε.