Μπλόκο στις αλλαγές παρόχων ενέργειας: Μπαίνουν κόφτες, πότε οι καταναλωτές θα έχουν «ελευθέρας»
Σήμερα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) η ρύθμιση για την τροποποίηση του κώδικα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία στοχεύει στο να βάλει τέλος στις μετακινήσεις κακοπληρωτών από πάροχο σε πάροχο, δηλαδή να τερματίσει το φαινόμενο του «ενεργειακού τουρισμού».
Το 2023 τα «φέσια» των εν λόγω κακοπληρωτών ξεπέρασαν τα 500 εκατ. ευρώ.
Η ρύθμιση που προωθεί η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων αφορά στην τροποποίηση του άρθρου 42 του κώδικα προμήθειας, που αναφέρεται στις μετακινήσεις καταναλωτών και θέτει δύο περιορισμούς για την περίπτωση των οικιακών καταναλωτών.
Ο πρώτος αφορά την περίπτωση κατά την οποία ο προμηθευτής έχει υποβάλει στον αρμόδιο διαχειριστή (δηλαδή τον ΔΕΔΔΗΕ) εντολή απενεργοποίησης μετρητή πελάτη.
Ο δεύτερος περιορισμός μετακίνησης μπαίνει όταν κάποιος πελάτης έχει επισημανθεί ως υπερήμερος στο σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ από δύο διαφορετικούς προμηθευτές και προστίθεται και τρίτη εντολή επισήμανσης από τον τρέχοντα προμηθευτή.
Απλά, εάν κάποιος καταναλωτής έχει αφήσει ανεξόφλητες οφειλές σε δύο παρόχους μπορεί να αλλάξει πάροχο. Δεν μπορεί όμως να μετακινηθεί από τον τρίτο πάροχο που βρίσκεται στον επόμενο εάν και ο νυν πάροχος τον εμφανίσει στο σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ με ληξιπρόθεσμα (dedt flagging). Για να μετακινηθεί σε τέταρτο πάροχο θα πρέπει να αποπληρώσει τις οφειλές προς τον τρίτο ή να τις διακανονίσει.
Οι κακοπληρωτές θα μπορούν και με τη νέα ρύθμιση να έχουν χρέη έως και σε δύο παρόχους, οι οποίοι δεν θα έχουν το δικαίωμα εντολής αποκοπής και θα πρέπει να διεκδικήσουν τις οφειλές τους μέσω των δικαστηρίων – και αυτό είναι το σημείο που επικρίνει η αγορά.