Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
More

    Άδωνις Γεωργιάδης: Τρία στα τέσσερα ογκολογικά φάρμακα δεν χρειάζονται

    Μέτρα ελέγχου στο φάρμακο για περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης, αύξηση τιμών σε φάρμακα μέχρι 15 ευρώ για περιορισμό των ελλείψεων φαρμάκων προαναγγέλλει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας.

    «Τα 3/4 των ογκολογικών φαρμάκων δεν θα έπρεπε να έχουν συνταγογραφηθεί. Οι γιατροί που τα γράφουν ντρέπονται να πουν ότι τα έχουν γράψει. Για το λόγο αυτό, θα ενεργοποιηθούν τα ογκολογικά συμβούλια των νοσοκομείων, σε συνεργασία με την Ένωση Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ)».

    Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) στην Τρίπολη για την επένδυση τριών ελληνικών φαρμακευτικών στη Βιομηχανική Περιοχή Τρίπολης με τη δημιουργία παραγωγικών μονάδων.

    Ο υπουργός προανήγγηλε την δυνατότητα αύξησης των τιμών των φθηνών φαρμάκων που κοστίζουν μέχρι 15 ευρώ – μέχρι σήμερα επιτρέπονται αυξήσεις μόνο σε φάρμακα που κοστίζουν μέχρι 10 ευρώ. Ο λόγος είναι η αποτροπή ελλείψεων σε σημαντικά φάρμακα, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, τα 3/4 των ελλείψεων αφορούν φθηνά φάρμακα, εξαιτίας των τιμών τους.

    Παράλληλα ανακοίνωσε επέκταση του επενδυτικού clawback και πέραν του 2025 και στην κατεύθυνση αυτή θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα συνάντηση με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας.

    Εστιάζοντας στην ανάγκη για επενδύσεις, έκανε αναφορά στις προσπάθειες της κυβέρνησης για δημιουργία νέου αναπτυξιακού νομοσχεδίου για τη μεταποίηση, στέλνοντας μήνυμα και στις πολυεθνικές φαρμακευτικές για δημιουργία νέων παραγωγικών μονάδων στη χώρα.

    Ο υπουργός, μιλώντας για την επιτροπή ελέγχου στα ακριβά φάρμακα που έρχονται στη χώρα μέσω Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) και με το Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης, επεσήμανε ότι η φαρμακευτική δαπάνη του ΙΦΕΤ αυξήθηκε από 25 εκατ. ευρώ στα 270 εκατ. ευρώ από την πρώτη ως τη δεύτερη θητεία του στο υπουργείο Υγείας.

    Ανέφερε, ότι η επιτροπή ελέγχου θεσμοθετήθηκε για έλεγχο του clawback το οποίο ξεκίνησε από 250 εκατ. ευρώ και τώρα ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, με το νοσοκομειακό clawback να ξεπερνά το 70% της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, παραλείποντας όμως, ότι στο ΙΦΕΤ δεν καταλογίζεται clawback.

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ