NASA: Θα βάλει δίκτυο 4G στο… φεγγάρι – Ποιος ο λόγος
Το να στέλνετε μήνυμα στο… φεγγάρι μπορεί να μην είναι τόσο μακριά όσο νομίζετε. Αυτό, άλλωστε, είναι το κοινό όραμα της NASA και της Nokia, οι οποίες συνεργάστηκαν για τη δημιουργία ενός δικτύου κινητής τηλεφωνίας στη Σελήνη, ώστε να συμβάλουν στη δημιουργία των δομικών στοιχείων για τη μακροπρόθεσμη ανθρώπινη παρουσία σε άλλους πλανήτες.
Ένας πύραυλος της SpaceX πρόκειται να εκτοξευθεί φέτος – η ακριβής ημερομηνία δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί – μεταφέροντας ένα δίκτυο 4G στη Σελήνη. Η προσεδάφιση, σύμφωνα με το CNN, θα εγκαταστήσει το σύστημα στον νότιο πόλο της Σελήνης και στη συνέχεια θα ελέγχεται εξ αποστάσεως από τη Γη.
«Η πρώτη πρόκληση για να τεθεί σε λειτουργία ένα δίκτυο είναι η ύπαρξη ενός διαστημικού εξοπλισμού κυψελωτής τηλεφωνίας που να πληροί τις κατάλληλες απαιτήσεις σε μέγεθος, βάρος και ισχύ, καθώς και να μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς τεχνικό», δήλωσε ο Walt Engelund, αναπληρωτής διοικητής για τα προγράμματα στη Διεύθυνση Αποστολών Διαστημικής Τεχνολογίας της NASA. Δεν αποτελεί μικρότερη πρόκληση ότι θα πρέπει να λειτουργεί στο σκληρό σεληνιακό περιβάλλον με τις ακραίες θερμοκρασίες και την ακτινοβολία.
Μάλιστα, η μονάδα δικτύου 4G κατασκευάζεται από τα εργαστήρια Bell Labs της Nokia χρησιμοποιώντας μια σειρά από έτοιμα εμπορικά εξαρτήματα. Θα φορτωθεί σε ένα όχημα προσεδάφισης που κατασκευάστηκε από την αμερικανική εταιρεία Intuitive Machines και μόλις αναπτυχθεί, θα συνδέσει το όχημα προσεδάφισης μέσω ραδιοεξοπλισμού με δύο περιπλανώμενα οχήματα με τη δική τους ειδική αποστολή: Την αναζήτηση πάγου.
Το ένα από τα οχήματα, το Lunar Outpost Rover, θα εξερευνήσει την περιοχή που είναι γνωστή ως Shackleton Connecting Ridge, ενώ το άλλο, το Micro-Nova Hopper, θα βυθιστεί σε έναν κρατήρα για να ανιχνεύσει για πρωτοφανή κοντινά στοιχεία πάγου στη Σελήνη.
Οι εικόνες του πάγου – που θα μεταδίδονται στο σκάφος προσεδάφισης και στη συνέχεια στη Γη σε σχεδόν πραγματικό χρόνο μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας – θα είναι παγκόσμια πρωτοτυπία. Ο σεληνιακός πάγος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία αναπνεύσιμου οξυγόνου, ακόμη και καυσίμων που θα μπορούσαν τελικά να χρησιμοποιηθούν για την εκτόξευση αποστολών στον Άρη από τη Σελήνη.
Για το πρόγραμμα Artemis της NASA, το οποίο στοχεύει στην επιστροφή αστροναυτών στο φεγγάρι αυτή τη δεκαετία, η κυψελοειδής συνδεσιμότητα είναι ανεκτίμητη. Επί του παρόντος, οι αστροναύτες συνομιλούν μεταξύ τους μέσω ασυρμάτου, αλλά η NASA θέλει ένα σεληνιακό σύστημα επικοινωνιών ικανό να υποστηρίζει βίντεο υψηλής ανάλυσης και επιστημονικά δεδομένα, δήλωσε ο Walt Engelund – ειδικά καθώς οι αποστολές Artemis γίνονται πιο εξελιγμένες.
«Η δυνατότητα επικοινωνίας στη Σελήνη είναι ζωτικής σημασίας για το Artemis – εξίσου ζωτικής σημασίας με οποιοδήποτε άλλο στοιχείο της αποστολής, όπως το ρεύμα, το νερό για να πιούμε και ο αέρας για να αναπνεύσουμε», δήλωσε ο Walt Engelund και πρόσθεσε: «Τελικά, αυτή η προσπάθεια θα βοηθήσει στην εγκαθίδρυση ενός σεληνιακού δικτύου επικοινωνιών που θα μπορούσε να δώσει στους εξερευνητές μας τη δυνατότητα να μεταδίδουν επιστημονικά δεδομένα πίσω, να συνομιλούν με τον έλεγχο της αποστολής και να μιλούν με τις οικογένειές τους, σαν να περπατούσαν στον δρόμο με το κινητό τους τηλέφωνο».
Πώς προέκυψε η σεληνιακή συνεργασία NASA – Nokia
Θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις για ένα εξωγήινο διαδίκτυο που δεν θα διαφέρει από το γήινο. Οι προσωπικές συσκευές θα μπορούσαν να συνδεθούν σε τέτοια δίκτυα, επιτρέποντας στους αποίκους του διαστήματος να χρησιμοποιούν smartphones που θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις εφαρμογές και υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες σε όσους βρίσκονται στη Γη.
Η NASA επέλεξε την Bell Labs στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Tipping Point, μιας σειράς συνεργασιών με εταιρείες για την ανάπτυξη τεχνολογιών για μελλοντικές αποστολές που τις φέρνουν σε προνομιακή θέση ως προς τους βασικούς ρόλους στη μελλοντική λεγόμενη διαστημική οικονομία. Έτσι, η Bell Labs έλαβε επιχορήγηση ύψους 14,1 εκατομμυρίων δολαρίων το 2020, ενώ τον Ιανουάριο η Nokia επιλέχθηκε από την Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων των ΗΠΑ (DARPA) για να αρχίσει να εργάζεται πάνω σε μια υποδομή υπηρεσιών επικοινωνιών που θα χρησιμεύσει τελικά ως “πλαίσιο για τη σεληνιακή οικονομία”.
«Μια μελλοντική σεληνιακή οικονομία θα εξαρτάται σε κρίσιμο βαθμό από τις τεχνολογίες επικοινωνίας για τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων, την ανταλλαγή πληροφοριών και τη διατήρηση και τον έλεγχο των επιχειρήσεων», δήλωσε ο Thierry Klein, πρόεδρος της Bell Labs Solutions Research και τόνισε: «Αυτό περιλαμβάνει τη διατήρηση μιας ημιμόνιμης ή μόνιμης ανθρώπινης παρουσίας στη Σελήνη, καθώς και αυτοματοποιημένες ρομποτικές λειτουργίες για τη μεταφορά, την εξόρυξη πόρων, την επεξεργασία ορυκτών και τη συλλογή επιστημονικών δεδομένων».
Yπάρχουν, επίσης, πιθανά εμπορικά οφέλη για τις επιχειρήσεις στη Γη. Εάν ένα δίκτυο μπορεί να αντέξει το ταξίδι σε τροχιά, στη συνέχεια να αναπτυχθεί και να αντέξει αυτόνομα μέσα στο κενό του διαστήματος, τις άγριες διακυμάνσεις των θερμοκρασιών και την κοσμική ακτινοβολία, θα είναι σε θέση να επιβιώσει και στις πιο δύσκολες τοποθεσίες στη Γη – όπως οι πολικοί πάγοι, οι έρημοι ή οι υπεράκτιες πλατφόρμες.
«Ειδικά όταν πρόκειται για απομακρυσμένες εγκαταστάσεις, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, δημόσια ασφάλεια, αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης, αποκατάσταση καταστροφών ή άμυνα, είναι εξαιρετικά επωφελές να υπάρχει συμπαγής δικτυακός εξοπλισμός χαμηλού αποτυπώματος που μπορεί εύκολα να μεταφερθεί και να αναπτυχθεί οπουδήποτε», δήλωσε ο Thierry Klein.