Μια παράξενη και αιματηρή θυσία ενός κόκορα στη Γερουσία του Μεξικού είναι ίσως ένας εξαιρετικός τρόπος να μεταφερθεί ο κόσμος 600 χρόνια πίσω, σε μια εποχή που η καλύτερη αντιμετώπιση των φαινομένων Ελ Νίνιο και Λα Νίνια, ήταν μια θυσία. Παρότι βέβαια οι Μάγια και οι Αζτέκοι είχαν πλήρη επίγνωση των φαινομένων ξηρασίας και πλημμύρας. Φαινόμενα που μπορεί να διρκέσουν έως και 10 έτη και κατέστρεφαν αυτοκρατορίες.
Ο Adolfo Gómez Hernández, νομοθέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας Morena, στο Μεξικό όπου πλέον οι ανθρωποθυσίες έχουν άλλο πρόσωπο, προσκάλεσε άτομα με θυμιατήρια και άλλα δύο ακόμη που θυσίασαν το ζώο στο κυβερνητικό κτίριο την Τετάρτη (24 Απριλίου). Το πρώτο άτομο κρατούσε το πτηνό ενώ μια γυναίκα έκοβε το λαιμό του με ένα μαχαίρι, γεμίζοντας ένα δοχείο με το αίμα του.
Συνάδελφοι νομοθέτες δήλωσαν ότι προσπάθησαν να εμποδίσουν τα ζώα να μπουν στη Γερουσία. Ωστόσο, ο αποφασισμένος Hernández φρόντισε να γίνει το ασυνήθιστο τελετουργικό μέσα στο κτίριο. Ανακοίνωση της Γερουσίας έκανε λόγο πως«δεν εγκρίνει με κανένα τρόπο τα αναφερθέντα γεγονότα και θα λάβει τα αρμόζοντα πειθαρχικά μέτρα έναντι του υπεύθυνου γερουσιαστή». Ευτυχώς που ήταν ανιστόρητος να λέμε, καθώς καταρχάς οι Αζτέκοι θυσίαζαν παιδιά αριστοκρατικής καταγωγής σε περιόδους ξηρασίας και όχι κόκορες.
Εφήρμοσα το προστατευόμενο από το Σύνταγμα δικαίωμά μου, λέει ο γερουσιαστής Hernández
Η Ana Lilia Rivera Rivera, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Γερουσίας, ανέφερε σε δήλωσή της: «Τα γεγονότα αυτά πραγματοποιήθηκαν υπό την αυστηρή ατομική ευθύνη του γερουσιαστή Adolfo Gómez Hernández, ο οποίος δικαιολόγησε την ενέργεια υπό την προστασία των χρήσεων και των εθίμων μιας ιθαγενικής ομάδας ή κοινότητας στην οποία εξέφρασε τον αυτοπροσδιορισμό του».
«Η Προεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου είχε προηγουμένως γνωστοποιήσει στον προαναφερθέντα γερουσιαστή τη ρητή άρνηση να επιτρέψει την είσοδο οποιουδήποτε είδους ζώου στο κτίριο, σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας και πολιτικής προστασίας». Είπε επίσης ότι «θα ληφθούν τα σχετικά πειθαρχικά μέτρα με τον υπεύθυνο γερουσιαστή».
Ο Hernández, από την Οαχάκα, δικαιολόγησε την απόφασή του να θυσιάσει το πουλί με το επιχείρημα ότι το σύνταγμα της χώρας υποδεικνύει ότι οι πρακτικές των ιθαγενών πληθυσμών πρέπει να γίνονται σεβαστές. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακεραύνωσαν τον πολιτικό και εκτίμησαν ότι η κίνηση ήταν ένα κόλπο.