Οι χρήστες των έξυπνων συσκευών στον πλανήτη θα έχουν φθάσει στο τέλος του 2015 τα 2 δισεκατομμύρια. Υπολογιστές, tablet, smartphones, Wi-Fi, όλα συνδεδεμένα, όλα εκπέμπουν και δέχονται ακτινοβολία.
Οι Έλληνες και οι Ιταλοί είναι, πάντως, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, οι πιο ανήσυχοι σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία από την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία (ΗΜΠ), με τη συντριπτική πλειοψηφία (ποσοστό 81% και στις δύο χώρες) να δηλώνουν ότι είναι αρκετά ως πολύ ανήσυχοι.
«Κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει τεχνολογία με μηδενικό ρίσκο. Το πόσο ρίσκο είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε για να διευκολυνθούμε πρακτικά, είναι δική μας απόφαση», σχολίασε στο «Βήμα» ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας επιτροπής SCENIHR της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Θεόδωρος Σαμαράς, αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ.
«Ως επιστήμονας που εκτιμώ τον κίνδυνο με κριτήρια σαφή και αυστηρά, δεν μπορώ να μιλήσω για επικινδυνότητα. Ως πατέρας, από την άλλη, μπορώ να κάνω διαχείριση του όποιου κινδύνου, λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα», τονίζει.
Όπως εξήγησε, όσο πιο πολύ απομακρυνόμαστε από την πηγή της ακτινοβολίας, τόσο το μαγνητικό πεδίο μειώνεται. Είναι απλό – αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να μετακινήσουμε τη συσκευή ένα μέτρο ψηλότερα στη βιβλιοθήκη μας ή μακρύτερα από τον καναπέ μας ή ακόμη να την κρύψουμε πίσω από κάποιο έπιπλο.
[useful_banner_manager banners=8 count=1]