Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
More

    Η χρόνια πάθηση που απειλεί όσους δεν κοιμούνται αρκετά  

    Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος έχει πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό μας. Από την παραγωγικότητα και την μνήμη μας μέχρι την ευεξία, ο ύπνος συμβάλλει στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος και στον έλεγχο του σωματικού βάρους.

    Σε περίπτωση που κοιμάστε λιγότερες από οχτώ ώρες καθημερινά, τότε, την επόμενη ημέρα πρόκειται να έχετε υπνηλία στο γραφείο και να μην είστε ιδιαίτερα αποδοτικοί. Ένας επιπλέον λόγος, είναι ότι μέσω του ύπνου έχουμε περισσότερη διαύγεια, συνεπώς, νιώθουμε μεγαλύτερη ασφάλεια κατά την οδήγηση.

    Πόσες ώρες κοιμάστε καθημερινά;  

    Σε περίπτωση που κοιμάστε λιγότερες από έξι ώρες κάθε βράδυ, υπάρχει το ενδεχόμενο να εμφανίσετε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 διαβήτη, σύμφωνα με σουηδική επιστημονική μελέτη στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open.  

    Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ακόμα και εάν έχετε υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής, όπως ισορροπημένη διατροφή με φρούτα και λαχανικά, η έλλειψη ύπνου δεν μπορεί να αναστρέψει το ενδεχόμενο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη.  

    Ο σακχαρώδης διαβήτης 2 πλήττει την ικανότητα του σώματος να επεξεργάζεται τη γλυκόζη (σάκχαρο), με συνέπεια να αυξάνονται τα επίπεδά της στο αίμα. Με την πάροδο του χρόνου, η αυξημένη γλυκόζη προκαλεί σοβαρές βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα, οδηγώντας σε σοβαρές επιπλοκές (π.χ. καρδιακές παθήσεις).

    Στη νέα μελέτη οι επιστήμονες θέλησαν να επαληθεύσουν τα ευρήματα προγενέστερης μελέτης που είχε δείξει ότι ο λιγοστός ύπνος είναι παράγοντας κινδύνου για την συγκεκριμένη χρόνια πάθηση.

    Πόσες ώρες πρέπει να κοιμάστε καθημερινά  

    Στην έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Uppsala συμμετείχαν 247.867 εθελοντές (μέση ηλικία 56 ετών), ενώ περισσότερο από το 52% ήταν γυναίκες. Οι επιστήμονες χώρισαν τους εθελοντές σε ομάδες αναλόγως με τη διάρκεια του ύπνου ως εξής:

    • Φυσιολογικός ύπνος (7-8 ώρες κάθε βράδυ)
    • Μέτρια μειωμένος ύπνος (6 ώρες κάθε βράδυ)
    • Πολύ μειωμένος (5 ώρες κάθε βράδυ)
    • Ακραία μειωμένος (3-4 ώρες κάθε βράδυ)

    Τα τρία τέταρτα των εθελοντών είχαν φυσιολογικό ύπνο. Σχεδόν 20% είχαν μέτρια μειωμένο, σχεδόν 4% πολύ μειωμένο και οι υπόλοιποι (το 0,8%) ακραία μειωμένο ύπνο.

    Οι επιστήμονες παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους επί 12,5 χρόνια κατά μέσον όρο. Στο μεσοδιάστημα, 7.905 εθελοντές (το 3,2% του συνόλου) εμφάνισαν σακχαρώδη διαβήτη 2.

    Όσοι κοιμόντουσαν πέντε ή λιγότερες ώρες κάθε βράδυ είχαν κατά 16% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο. Ο αντίστοιχος κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 41% για όσους κοιμόντουσαν ελάχιστα (μόλις 3-4 ώρες κάθε βράδυ).

    Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο ύπνος κάτω από έξι ώρες κάθε βράδυ διπλασίαζε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.  

    Τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν τον ζωτικό ρόλο του ύπνου για το κάθε άτομο ξεχωριστά. Συνεπώς, αν θέλετε να έχετε καλύτερη υγεία και να είστε πιο χαλαροί στην καθημερινότητα σας, θα πρέπει να πέφτετε στο κρεβάτι από νωρίς το βράδυ.

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ