Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
More

    Γιατί είναι επικίνδυνο να πίνουμε νερό από πλαστικά μπουκάλια

    Γιατί είναι επικίνδυνο να πίνουμε νερό από πλαστικά μπουκάλια

    Τα ευρήματα, που θα παρουσιαστούν σε επιστημονική συνεδρία της Αμερικανικής Ένωσης Διαβήτη, απαιτούν από την Υπηρεσία Προστασίας του περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) να καθορίσει ασφαλή όρια στην έκθεση στην ουσία BPA σε φιάλες και δοχεία τροφίμων.

    Άλλες μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι η χημική ΒΡΑ μπορεί να καταστρέψει τις ανθρώπινες ορμόνες και να βλάψει το ήπαρ, το αναπαραγωγικό σύστημα και το σώμα.

    Έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση διαφόρων μορφών θυρεοειδούς και καρκίνου.

    Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα της ουσίας στα ούρα τους είναι πιο πιθανό να έχουν καρδιακά προβλήματα από τα άτομα με χαμηλότερα επίπεδα δισφαινόλης Α στο σώμα. Mια μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Έξετερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PloS ONE, ανέλυσε δεδομένα από περίπου 1.500 ενήλικες και επιβεβαίωσε τη σχέση μεταξύ BPA και καρδιακών προβλημάτων, αλλά η σχέση μεταξύ bpa και διαβήτη δεν είναι σαφής. Δεν επιβεβαιώθηκε.

    Οι κίνδυνοι

    Οι κίνδυνοι για την υγεία από την ουσία BPA προκύπτουν λόγω της ικανότητάς της να μιμείται τη δράση των οιστρογόνων, η οποία μπορεί να διαταράξει το ενδοκρινικό σύστημα.

    Το BPA μπορεί να επηρεάσει την ορμονική ισορροπία επειδή μιμείται τη δράση του φυσικού οιστρογόνου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ανάπτυξη και αναπαραγωγή. Η έκθεση σε ΒΡΑ έχει επίσης συνδεθεί με προβλήματα γονιμότητας, ανωμαλίες στην ανάπτυξη του εμβρύου και άλλα αναπαραγωγικά προβλήματα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ακόμη ότι η έκθεση σε BPA μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού και του προστάτη.

    Για να μειώσετε την έκθεση σε BPA:

    – Χρησιμοποιείτε γυάλινα, ανοξείδωτα ή BPA-free πλαστικά δοχεία για τρόφιμα και ποτά
    – Αποφεύγετε τη χρήση πλαστικών προϊόντων με την ένδειξη “PC” (πολυκαρβονικό πλαστικό) ή τον αριθμό ανακύκλωσης “7”
    – Μην ζεσταίνετε πλαστικά δοχεία στον φούρνο μικροκυμάτων
    – Προτιμάτε φρέσκα ή κατεψυγμένα τρόφιμα αντί για φαγητά σε κονσέρβα

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ