Κομισιόν κατά Microsoft για το μπλακ άουτ – Αλληλοκατηγορίες και παρασκήνιο για το διεθνές χάος
Στην αντεπίθεση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τις καταγγελίες της Microsoft ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση – και συγκεκριμένα μια αντιμονωπολιακή «συμφωνία» που της επιβλήθηκε το 2009 – ήταν η αιτία για τη μεγαλύτερη διακοπή λειτουργίας υπολογιστικών συστημάτων στον κόσμο την Παρασκευή, μετά από ελαττωματική ενημέρωση σε λογισμικό antivirus.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέρριψε κατηγορηματικά τις καταγγελίες της Microsoft, λέγοντας στο Euronews ότι ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός δεν εξέφρασε ποτέ ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια στην Επιτροπή είτε πριν είτε μετά το περιστατικό.
Το «κρασάρισμα» επηρέασε 8,5 εκατομμύρια υπολογιστές με λογισμικό Windows και λογισμικό κυβερνοασφάλειας Falcon της CrowdStrike και προκάλεσε την καθήλωση πτήσεων, την αδυναμία των επιχειρήσεων να επεξεργαστούν πληρωμές με κάρτες και διακοπές λειτουργίας συστημάτων νοσοκομείων.
Εκπρόσωπος της Microsoft ισχυρίστηκε στα αμερικανικά ΜΜΕ ότι μια συμφωνία του 2009 με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ευθύνεται για την εκτεταμένη διακοπή λειτουργίας την περασμένη Παρασκευή.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Microsoft, η συμφωνία του 2009 «δίνει στους κατασκευαστές λογισμικού ασφαλείας το ίδιο επίπεδο πρόσβασης στα Windows που έχει η Microsoft».
Η συμφωνία αυτή είχε ως στόχο να εξουδετερώσει τη μονοπωλιακή θέση της Microsoft. Αντίθετα, η Apple, η οποία δεν συμπεριλήφθηκε στη συμφωνία, λειτουργεί σε ένα κλειστό σύστημα και έτσι δεν επηρεάστηκε από αυτή τη δυσλειτουργία.
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αντέδρασε στις κατηγορίες, λέγοντας στο Euronews ότι «η Microsoft είναι ελεύθερη να αποφασίσει για το επιχειρηματικό της μοντέλο. Εναπόκειται στη Microsoft να προσαρμόσει την υποδομή ασφαλείας της για να ανταποκριθεί στις απειλές σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ περί ανταγωνισμού. Επιπλέον, οι καταναλωτές είναι ελεύθεροι να επωφεληθούν από τον ανταγωνισμό και να επιλέξουν μεταξύ διαφορετικών παρόχων κυβερνοασφάλειας».
Ο εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι «το περιστατικό δεν περιορίστηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι η Microsoft δεν εξέφρασε ποτέ στην Επιτροπή ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια ούτε πριν ούτε μετά το περιστατικό».