Τους τρεις λόγους για τους οποίους ο κορονοϊός βρίσκεται σε έξαρση εξήγησε ο πνευμονολόγος, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, τονίζοντας ότι «η πανδημία τελείωσε αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εξαφανίστηκε τελείως».
«Έγιναν ελάχιστα εμβόλια για τον κορονοϊό φέτος, μόλις 270.000 όταν το μίνιμουμ θα έπρεπε να είναι 3 εκατ.»
Αυτό σημαίνει ότι μπήκαμε σε μια ενδημική φάση όπου ο κορονοϊός έχει εξάρσεις και υφέσεις, πρόσθεσε ο γνωστός καθηγητής μιλώντας στο MEGA. «Τώρα είμαστε σε μια αρκετά μεγάλη έξαρση που οφείλεται σε δύο, ίσως και τρεις λόγους. Ο βασικός λόγος είναι ότι φέτος επιλέξαμε, δυστυχώς, και κάναμε ελάχιστα εμβόλια. Κάναμε γύρω στις 270.000 εμβόλια κορονοϊού στην Ελλάδα όλοι μαζί, όταν οι ευπαθείς ήταν γύρω στα τρία εκατομμύρια, δηλαδή το μίνιμουμ αυτών που θα έπρεπε να εμβολιαστούν» σημείωσε.
Και συμπλήρωσε ότι για τη γρίπη, «σωστά», τα εμβόλια που έγιναν ήταν τρία εκατομμύρια και κάτι. «Με αυτό που κάναμε για τη γρίπη, θρηνήσαμε φέτος 71 νεκρούς. Από τον κορονοϊό, έχουμε θρηνήσει την ίδια χρονική περίοδο πάνω από 1.200, ίσως και 1.300 νεκρούς. Αυτό δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει».
Διαρκείς μεταλλάξεις
Ο δεύτερος λόγος για τη μεγάλη έξαρση, συνέχισε ο κ. Βασιλακόπουλος, είναι ότι «ο ιός συνέχεια θα αλλάζει, αυτό με τις μεταλλάξεις θα γίνεται συνέχεια γιατί ο ιός αυτός για να επιβιώσει πρέπει να βρίσκει ξενιστή, δηλαδή έναν άνθρωπο στον οποίο να ζει, δεν μπορεί να ζήσει αλλού. Άρα συνέχεια θα αλλάζει και θα γίνεται πιο μολυσματικός».
Όσον αφορά στον κόσμο που είναι δύσπιστος απέναντι στα εμβόλια, ειδικά βλέποντας ότι δεν υπάρχουν τόσοι διασωληνωμένοι και νεκροί όσοι ίσως θα τον θορυβούσαν, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι μόνο την προηγούμενη εβδομάδα ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 38. «Δεν είναι λίγοι, είναι πάρα πολλοί» τόνισε.
Θάνατοι ανακοινώνονται κάθε εβδομάδα από τον ΕΟΔΥ, συνέχισε ο κ. Βασιλακόπουλος, απλά «ο κορονοϊός δεν έχει την ίδια προβολή από το ΜΜΕ ώστε ο κόσμος να το μαθαίνει και να προφυλάσσεται λίγο».
Τι πρέπει να κάνουμε
Αυτοί που είναι ευπαθείς μπορούν να εμβολιαστούν ακόμα και τώρα στα εμβολιαστικά κέντρα που υπάρχουν, εξήγησε ο κ. Βασιλακόπουλος. «Όσοι έχουμε συμπτώματα ή είμαστε επαφές στενές γνωστού διαγνωσμένου κρούσματος, πρέπει να κάνουμε πολλά τεστ, και δύο και τρία μέχρις ότου διαπιστώσουμε αν έχουμε κορονοϊό».
Σε περίπτωση που το τεστ βγει θετικό, «πρέπει να τροποποιήσουμε τη συμπεριφορά μας. Δεν θα πάμε στο πάρτι του φίλου ή στην ταβέρνα με άλλους να τους κολλήσουμε και θα φοράμε τη μάσκα στη δουλειά μας ή στις μετακινήσεις. Αν είμαστε ηλικιωμένοι ή στις ευπαθείς ομάδες με υποκείμενα νοσήματα, θα επικοινωνήσουμε με τον γιατρό μας ώστε να κάνει αίτηση να πάρουμε τα αντιικά φάρμακα, που χορηγούνται δωρεάν και αν τα πάρουμε τις πέντε πρώτες μέρες μειώνουμε πάρα πολύ τις πιθανότητες να νοσήσουμε βαριά. Άρα με λίγες απλές κινήσεις μπορούμε να μειώσουμε τη μεταδοτικότητα».
Επίσης, ο ίδιος τόνισε τη σημασία τού να φοράμε μάσκα ως «πράξη υπευθυνότητας».
Πόσο επικαιροποιημένο είναι το σημερινό εμβόλιο
Ερωτηθείς για το πόσο επικαιροποιημένο είναι το εμβόλιο κατά του κορονοϊού που κυκλοφορεί σήμερα, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε ότι «καλύπτει σε πολύ σημαντικό ποσοστό τη βαριά νόσο» ενώ είναι «πολύ κοντά σε αυτά τα στελέχη που αυτήν την στιγμή κυκλοφορούν στην κοινότητα».
Τέλος, ο κ. Βασικαλόπουλος σχολίασε και τις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν, οι οποίες επιβαρύνουν τους ανθρώπους με προβλήματα του αναπνευστικού.
«Είναι γεγονός ότι το καλοκαίρι και γενικά στις ακραίες μετεωρολογικά συνθήκες, οι άνθρωποι με προβλήματα του αναπνευστικού επιβαρύνονται και έχουν συμπτώματα. Ο βήχας, για παράδειγμα, λόγω της αφρικανικής σκόνης δεν είναι σύμπτωμα που αναπτύσσει κάποιος υγιής. Αν έχουμε κάτι τέτοιο ακόμα και αν δεν γνωρίζουμε ότι νοσούμε από κάτι, να υποπτευθούμε ότι κάτι συμβαίνει και να απευθυνθούμε σε έναν πνευμονολόγο, να εξεταστούμε και να λάβουμε τη σωστή αγωγή έτσι ώστε να μειώσουμε ή να εξαλείψουμε τελείως τις συνέπειες των ακραίων κλιματολογικών συνθηκών στην υγεία μας» σημείωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.