Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
More

    Καιρός: Σχεδόν 20.000 κεραυνοί και κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα την 1η ημέρα αστάθειας – Οι περιοχές που θα επηρεαστούν τις επόμενες ημέρες

    Η έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα και τα ισχυρά κατά τόπους φαινόμενα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της 1ης ημέρας αστάθειας του καιρού στη χώρα, σύμφωνα με το Meteo.

    Σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το μεγαλύτερο αθροιστικό ύψος υετού έως τις 18:00 περίπου της Πέμπτης (29/08), καταγράφηκε στο Καλέντζι Αχαΐας και είναι ίσο με 56 χιλιοστά. Χαρακτηριστικό της ισχύος των φαινόμενων είναι ότι τα 38.4 χιλιοστά έπεσαν σε μόλις 30 λεπτά της ώρας.

    Στον Χάρτη 1 παρουσιάζεται η κατανομή της αθροιστικής βροχόπτωσης, σύμφωνα με τους σταθμούς του δικτύου και σημειώνονται τα 2 μεγαλύτερα ύψη βροχής.

    Καιρός: Σχεδόν 20.000 κεραυνοί και κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα την 1η ημέρα αστάθειας – Οι περιοχές που θα επηρεαστούν τις επόμενες ημέρες

    Χάρτης 1: Κατανομή της αθροιστικής βροχόπτωσης έως τις 18:00 της Παρασκευής 29/08, σύμφωνα με τους σταθμούς του δικτύου και τα 2 μεγαλύτερα ύψη βροχής

    Την ηλεκτρική δραστηριότητα στην ατμόσφαιρα κατέγραψε ο Lightning Imager του δορυφόρου MTG-I1*. Στον Χάρτη 2 σημειώνονται οι ηλεκτρικές εκκενώσεις που καταγράφηκαν από την αρχή του εικοσιτετράωρου έως τις 15:30 UTC (18:30 ώρα Ελλάδας). Όπως προκύπτει από αυτόν, καταγράφηκαν 19.580 εκκενώσεις, 18.587 εκ των οποίων πάνω από την ξηρά και 933 πάνω από τη θάλασσα.

    Καιρός: Σχεδόν 20.000 κεραυνοί και κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα την 1η ημέρα αστάθειας – Οι περιοχές που θα επηρεαστούν τις επόμενες ημέρες

    Χάρτης 2: Οι ηλεκτρικές εκκενώσεις που καταγράφηκαν από την αρχή του εικοσιτετράωρου έως τις 18:30 περίπου της Παρασκευής 29/08

    * Η ηλεκτρική δραστηριότητα καταγράφεται από το όργανο Lightning Imager του μετεωρολογικού δορυφόρου MTG-I1. Οι καταγραφές του περιλαμβάνουν τους κεραυνούς (ηλεκτρικές εκκενώσεις προς το έδαφος) αλλά και τις ηλεκτρικές εκκενώσεις μεταξύ νεφών ή μεταξύ νεφών και καθαρού αέρα χωρίς διάκριση.

    Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού: Καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις, κεραυνοί μέχρι και το Σάββατο

    Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), από σήμερα μέχρι και το Σάββατο (31/08), με κεραυνούς, χαλαζοπτώσεις και κεραυνούς.

    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο δελτίο, ψυχρές και ασταθείς αέριες μάζες στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα βρεθούν πάνω από τη χώρα μας το επόμενο τριήμερο και θα προκαλέσουν επιδείνωση του καιρού από σήμερα Πέμπτη (29-08-24) μέχρι και το Σάββατο (31-08-24) στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Πρόσκαιρα τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από πολύ ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια).

    Αναλυτικά:

    Α. Σήμερα Πέμπτη (29-08-24)

    Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα επηρεαστούν τα ηπειρωτικά, κυρίως η Ήπειρος, η Στερεά (κυρίως στα δυτικά τμήματα), η Πελοπόννησος (δυτικά και κεντρικά τμήματα), η κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική).

    Β. Αύριο Παρασκευή (30-08-24)

    Τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου.
    Από τις μεσημβρινές και μέχρι τις βραδινές ώρες στην Ήπειρο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα (κυρίως στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες, τη Θεσσαλία, την κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική) και την ανατολική Μακεδονία.

    Γ. Μεθαύριο Σάββατο (31-08-24)

    Από τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια.
    Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στην Ήπειρο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Πελοπόννησο.
    Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr). Η επικαιροποίηση των προγνώσεων θα γίνεται ανά δωδεκάωρο.

    Η «Ψυχρή Λίμνη»

    Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολλυδάς, προχώρησε σε μία ανάρτηση στο Χ (πρώην Twitter), εξηγώντας το φαινόμενο της «Ψυχρής Λίμνης» που θα επηρεάσει τη χώρα μας.

    «Οι αέριες μάζες του ανώτερου χαμηλού ( που περικλείονται στους παρακάτω χάρτες από την κόκκινη καμπύλη με θερμοκρασίες χαμηλότερες των -10°C) έρχονται σε αντίθεση με τις θερμότερες και υγρότερες μάζες στα κατώτερα στρώματα . Η αλληλεπίδραση ψυχρών αερίων μαζών της ανώτερης ατμόσφαιρας (cold pool), του θερμού εδάφους και του προσκείμενου σε αυτό αέρα σε συνθήκες αυξημένης υγρασίας, ευνοεί την ανάδευση των ασταθών αερίων μαζών καθ’ ύψος, δημιουργώντας νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης (cumulus), που αποτελούν προποµπούς των καταιγιδοφόρων νεφών (cumulonimbus- Cb). Ο υετός εντοπίζεται κυρίως πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές, όπου αναπτύσσονται άλλωστε και οι υψηλότερες θερμοκρασίες. Αυτός είναι ο καιρός της Ψυχρής Λίμνης», έγραψε χαρακτηριστικά

    Από την πλευρά του, ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας, μέσω μίας ανάρτησης που έκανε στο Facebook, αναφέρει πως μέχρι και την Κυριακή θα υπάρξουν προβλήματα λόγω των φαινομένων, που θα σημειωθούν μεταξύ 12:00 και 19:00.

    «Από τις 12 μέχρι τις 19.00 (περίπου) καθημερινά μέχρι την Κυριακή (1/9 ) φαινόμενα που δυνητικά μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα…

    Υ.Γ : -Δυνητικά στις παρακάτω περιοχές μπορεί να προκληθούν προβλήματα και με μπουρίνια και με τοπικές χαλαζοπτώσεις.
    -Από Δευτέρα 2/9 η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα άνοδο και θα βρεθεί σε επίπεδα πιο υψηλά για την εποχή για αρκετές ημέρες. Αξιόλογες βροχές δεν προβλέπονται την περίοδο αυτή».

     

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ