Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
More

    Εμβόλιο γρίπης: Πότε είναι η καλύτερη περίοδος για να το κάνουμε

    Η περίοδος γρίπης είναι προ των πυλών και το εμβόλιο γρίπης ιδανικά πρέπει να γίνεται προτού αρχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα. Το πρόβλημα είναι ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό επειδή ο αριθμός των περιπτώσεων ποικίλλει από πόλη σε πόλη και από έτος σε έτος. Η πανδημία της Covid-19 διέκοψε επίσης την περίοδο της γρίπης, καθυστερώντας την έναρξη και μειώνοντας απότομα την εξάπλωση της γρίπης από το 2020 έως το 2022.

    Οι ιοί της γρίπης μπορεί να προκαλέσουν πυρετό, κόπωση, άλγη και διάρροια μέχρι σοβαρές λοιμώξεις και θάνατο

    Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση ή και θάνατο.  Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο.

    Τα φετινά εμβόλια προστατεύουν από πολλούς διαφορετικούς ιούς της γρίπης. Κάποιοι «για σιγουριά» αποφασίζουν να κάνουν το εμβόλιο γρίπης από τις αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά όπως λένε οι ειδικοί για τους περισσότερους ανθρώπους είναι πολύ νωρίς ώστε το εμβόλιο να παρέχει προστασία καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης.

    Η εποχή της γρίπης άρχισε να επανέρχεται στην προτέρα κατάσταση μόλις πέρυσι, δήλωσε η Ντίπτα Μπατατσάρια, καθηγήτρια ανοσοβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Το CDC ορίζει την 5η Οκτωβρίου ως την έναρξη της περιόδου γρίπης και συνιστά εμβολιασμό μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Η εμβολιαστική περίοδος, σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, για τους περισσότερους ανθρώπους καλό είναι να ξεκινάει στα μέσα Σεπτεμβρίου.

    Κάθε χρόνο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μελετά δεδομένα από την Αυστραλία και τη Νότια Αμερική, όπου οι εποχές γρίπης ξεκινούν νωρίτερα, για να βοηθήσει τους παρασκευαστές φαρμάκων να βελτιώσουν τα εμβόλια για καλύτερη προστασία από τους ιούς της γρίπης.

    Τα περισσότερα από τα εμβόλια γρίπης κυκλοφορούν σε ενέσιμη μορφή. Υπάρχει επίσης και ένα σε ρινικό σπρέι που κυκλοφορεί στις ΗΠΑ και αποτελεί μια καλή επιλογή για όσους φοβούνται τις βελόνες. Υπάρχουν επίσης ειδικά εμβόλια υψηλής δόσης για ανθρώπους 65 ετών και άνω, οι οποίοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν σοβαρή ασθένεια.

    Συμπτώματα

    Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, κρούσμα εποχικής γρίπης χαρακτηρίζεται κάθε άτομο με μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κλινικές μορφές.

    Η γριπώδης συνδρομή (I.L.I.) ξεκινάει με αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων και τουλάχιστον ένα από τα τέσσερα ακόλουθα συστηματικά συμπτώματα:

    • Πυρετός
    • Κακουχία
    • Κεφαλαλγία
    • Μυαλγία

    καθώς και τουλάχιστον ένα από τα τρία ακόλουθα συμπτώματα από το αναπνευστικό:

    • Βήχας
    • Φαρυγγαλγία
    • Αναπνευστική δυσχέρεια

    Η οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (A.R.I) ξεκινάει με αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων και τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα τέσσερα συμπτώματα από το αναπνευστικό:

    • Βήχας
    • Φαρυγγαλγία
    • Αναπνευστική δυσχέρεια
    • Καταρροή

    Εμβόλιο γρίπης: Πότε κορυφώνεται η ανοσία

    Όπως αναφέρουν οι NYT, σε γενικές γραμμές, η ανοσία κορυφώνεται μία ή δύο εβδομάδες μετά το εμβόλιο κατά της γρίπης. Ακόμη και μετά την κορύφωση της ανοσίας, η προστασία διαρκεί άλλους πέντε ή έξι μήνες.

    Αυτή είναι συνήθως αρκετή προστασία για να περάσετε την περίοδο της γρίπης, η οποία τείνει να ξεκινά τον Οκτώβριο και να ολοκληρώνεται τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο.

    Εμβόλιο γρίπης: Πότε είναι η καλύτερη περίοδος για να το κάνουμεΕμβόλιο γρίπης: Πότε είναι η καλύτερη περίοδος για να το κάνουμε

    Στα μικρά παιδιά συνιστάται να γίνεται το εμβόλιο σε δύο δόσεις γιατί εξασφαλίζει καλύτερη ανοσία

    Εξαιρέσεις

    Υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις στις συστάσεις προς τον γενικό πληθυσμό. Αυτές αφορούν πρώτον τις εγκύους που βρίσκονται στο τρίτο τρίμηνο της κύησης και θα πρέπει να εμβολιαστούν τώρα ώστε ανοσία κατά της γρίπης να μεταδοθεί στα νεογέννητα.

    Δεύτερον, ορισμένα παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως και 8 ετών χρειάζονται δύο εμβόλια κατά της γρίπης, με διαφορά τεσσάρων εβδομάδων. Αυτό περιλαμβάνει παιδιά που δεν έχουν κάνει ποτέ εμβόλιο γρίπης, που έχουν λάβει μόνο μία δόση ή που έχουν άγνωστο ιστορικό εμβολιασμού.

    Οι ειδικοί λένε ότι για τα μικρά παιδιά, ένας αρχικός κύκλος δύο δόσεων προκαλεί την καλύτερη ανοσολογική απόκριση στη γρίπη. Η Αλίσια Μπαντ, επικεφαλής της ομάδας του τμήματος γρίπης στο CDC, δήλωσε ότι τα παιδιά που χρειάζονται δύο δόσεις μπορούν να κάνουν το πρώτο τους εμβόλιο τώρα.

    Ακόμα, πάντως και αν παραλείψετε το εμβόλιο για τη γρίπη το φθινόπωρο, εξακολουθεί να αξίζει να εμβολιαστείτε. Η προστασία έστω κι αργά είναι καλύτερη από το καθόλου, λένε οι ειδικοί.

    Δημιουργεί ανοσία η νόσηση;

    Όπως συμβαίνει και με τον κορονοϊό, η λοίμωξη από τη γρίπη δημιουργεί όντως κάποια ανοσία, αλλά μόνο κατά του συγκεκριμένου ιού της γρίπης από τον οποίο νόσησε ο ασθενής. Το εμβόλιο προσφέρει πολύ ευρύτερη μορφή προστασίας.

    Υπενθυμίζεται ότι τα παιδιά μπορούν να μεταδώσουν εύκολα τον ιό και είναι πιο ευαίσθητα στη μόλυνση. Ειδικά εκείνα κάτω των 5 ετών, ιδίως αν συνυπάρχουν ιατρικές παθήσεις, κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά. Ωστόσο, μόνο το 57% των μικρών παιδιών και των εφήβων έλαβαν μία ή περισσότερες δόσεις εμβολίου κατά της γρίπης την περασμένη σεζόν, σύμφωνα με στοιχεία του CDC.

    «Χρόνο με τον χρόνο, βλέπουμε ότι πολλά από τα παιδιά που πεθαίνουν από γρίπη δεν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν εμβολιαστεί μόνο μερικώς», δήλωσε η δρ Κριστίνα Μπράιαντ, λοιμωξιολόγος στην παιδιατρική κλινική Norton Children’s στο Κεντάκι. «Νομίζω ότι οι άνθρωποι ξεχνούν ότι δεν πρόκειται απλώς για ένα κρυολόγημα».

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ